Macro

Άγγελος Τσέκερης: Το μεγάλο κόλπο με την ψήφο των ομογενών

Η θεσμοθέτηση του δικαιώματος ψήφου για τους ομογενείς είναι ένα σχέδιο που η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να προωθήσει από την εποχή της διακυβέρνησης Καραμανλή. Το σχέδιο αυτό είναι πολύ αποδοτικό και πολύ βολικό. Αποδοτικό γιατί οι ψήφοι που θα φέρει θα είναι, στη μεγάλη τους πλειονότητα, ψήφοι στη Ν.Δ. και στα δεξιότερα κόμματα. Και βολικό γιατί, έτσι όπως είναι επενδυμένο με ηθικού και πατριωτικού χαρακτήρα επιχειρήματα, παράγει εύκολα πολιτικό κόστος για όποιον επιχειρήσει να του αντιταχθεί.
Με ποια πολιτικά κριτήρια;
 
Οι απόδημοι Έλληνες διατηρούν τους δεσμούς τους με την πατρίδα τους μέσα από τις εθνικές γιορτές, τους παραδοσιακούς χορούς, τις πανηγυρικές ομιλίες, την Εκκλησία, τις ενώσεις τους, οι οποίες είναι εξαιρετικά συντηρητικές, και τις ελληνικές βραδιές. Είναι λογικό, αν τους δοθεί τέτοιο δικαίωμα, να κατευθύνουν την ψήφο τους στα κόμματα της Δεξιάς, που συστηματικά πολιτεύονται κολακεύοντας τα πατριωτικά αισθήματα των πολιτών και την αγάπη τους για την πατρίδα, τη σημαία και την Ορθοδοξία. Οι άνθρωποι αυτοί, των οποίων η αγάπη για την Ελλάδα και τις ρίζες τους δεν αμφισβητείται σε καμία περίπτωση, δεν έχουν αναπτύξει κριτική σκέψη για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Τα πολιτικά τους κριτήρια είναι απλοϊκά και ακριβώς αυτό είναι που κάνει τη Δεξιά ελκυστική στα μάτια τους. Δεν τους ενδιαφέρει το ύψος της τιμής των καυσίμων, το πόσο είναι ο κατώτατος μισθός ή η μέση σύνταξη, το αν θα φορολογηθούν ή όχι τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων ή το πόσες ώρες είναι η αναμονή στην εφημερία του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς». Η φθορά τής εκάστοτε κυβέρνησης δεν τους αγγίζει. Θα ψηφίσουν όποιον τους συγκινήσει περισσότερο. Και θα τους συγκινήσει αυτός που θα τους πει ότι οι Έλληνες είναι λαός με ξεχωριστή αποστολή στην Ιστορία, ότι έχουν κερδίσει όλους τους πολέμους με τη βοήθεια της Παναγίας, ότι των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλον γαλαξία και ότι η πατρίδα τους κινδυνεύει από τους ξένους που θέλουν να αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας.
 
Ετσι, η υπόθεση της ψήφου των ομογενών είναι win-win για τη Νέα Δημοκρατία: αν η αντιπολίτευση συναινέσει, το κυβερνητικό κόμμα εξασφαλίζει μια μεγάλη δεξαμενή ψήφων. Αν η αντιπολίτευση αντιταχθεί, θα φανεί σαν να στρέφεται εναντίον εκατομμυρίων ανθρώπων που αγαπούν τη χώρα καταγωγής τους, είναι περήφανοι γι’ αυτό και κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει.
Ο αριθμός των απόδημων εκλογέων και η ευκολία της επιστολικής ψήφου
 
Για πόσους ανθρώπους μιλάμε όμως; Βασική προϋπόθεση για να ψηφίσει κάποιος είναι να είναι πολιτογραφημένος, δηλαδή να έχει την ελληνική ιθαγένεια. Με βάση τους ελληνικούς νόμους, δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια έχει όποιος μπορεί να αποδείξει ότι κάποιος πρόγονός του είναι Έλληνας. Συνεπώς, μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αλλά η διαδικασία για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας είναι σύνθετη: πρέπει να παρουσιάσεις αποδείξεις και να αντιμετωπίσεις με επιμονή τις σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, κι αυτό δεν είναι εύκολο να το κάνουν πολλοί άνθρωποι. Είναι πιο λογικό, λοιπόν, να περιορίσουμε τις εκτιμήσεις σ’ αυτούς από τους απόδημους που έχουν ήδη την ελληνική ιθαγένεια και περιλαμβάνονται στους υπάρχοντες εκλογικούς καταλόγους. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, οι απόδημοι που πληρούν το κριτήριο αυτό είναι περίπου 1 εκατομμύριο. Σύμφωνα με κάποιες άλλες, ίσως φτάνουν τις 300.000.
 
Ετσι, καταργώντας τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα για την ψήφο των ομογενών, δηλαδή τον ελάχιστο χρόνο παραμονής και την υποβολή φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. προσθέτει στο εκλογικό σώμα έναν μεγάλο αριθμό ψήφων που θα είναι προνομιακά δικές της και αριθμητικά ικανές να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Για να το κάνει ακόμα πιο εύκολο, μάλιστα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεσπίζει την επιστολική ψήφο, δηλαδή τη δυνατότητα να ψηφίσει κάποιος χωρίς να σηκωθεί από την πολυθρόνα του. Τόσο απλά, τόσο εύκολα.
Ακροδεξιά και κεντροαριστερά δεκανίκια
 
Για να καταφέρει να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο, η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται 200 ψήφους. Φαίνεται να τις έχει, καθώς το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί, προσδοκώντας υψηλά ποσοστά από τις ψήφους των μεταναστών της Γερμανίας. Ενώ σταθερά δίπλα της βρίσκονται τα ακροδεξιά κόμματα, τα οποία, εκ φύσεως προσανατολισμένα στην κατανάλωση εθνοπατριωτισμού και Ορθοδοξίας, περιμένουν κι αυτά σημαντικά κέρδη από την όλη υπόθεση.
 
Προδικτατορικά, η αντιπολίτευση αναρωτιόταν πώς γίνεται η ΕΡΕ να παίρνει ποσοστά γύρω στο 40% στην επικράτεια, αλλά στον Στρατό, που τότε ψήφιζε συντεταγμένα, να παίρνει πάνω από 90%. Η επίσημη απάντηση ήταν ότι στον Στρατό υπήρχε σωστή εθνική διαπαιδαγώγηση, με αποτέλεσμα οι στρατευμένοι να ξέρουν ποιο είναι το εθνικώς συμφέρον. Ενδεχομένως και η σημερινή Ν.Δ., με την ψήφο των ομογενών, στην εθνική διαπαιδαγώγηση να ποντάρει.

Άγγελος Τσέκερης