Macro

Άγγελος Τσέκερης: Ο αγώνας του Σκέρτσου για τα λεφτά των πλούσιων

Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί τις τελευταίες ημέρες να πείσει τους πολίτες ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν σχέδιο να φορολογήσουν τη μεσαία τάξη. Δεν δυσκολεύεται να επιβάλει την ατζέντα της, καθώς έχει την αμέριστη στήριξη της λίστας Πέτσα, η οποία μάλιστα δεν διστάζει να παραποιήσει δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης ή να εκμεταλλευτεί και να μεγιστοποιήσει γλωσσικά τους ολισθήματα. Το ότι όλη αυτή η καμπάνια είναι φούσκα, διαστρέβλωση και fake news φαίνεται από τις λεπτομέρειες. Γιατί η Ν.Δ. επικαλείται τρεις προτάσεις της αντιπολίτευσης που ούτε με τη μεσαία τάξη έχουν σχέση ούτε με τους φόρους της: τη φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας και των διυλιστηρίων, την αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα και την επαναφορά του φόρου στις γονικές μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.
 
Στα υπερκέρδη της ενέργειας ο Σκέρτσος αποφεύγει να αναφερθεί γιατί είναι θέμα φλέγον και αφορά πολύ μεγάλα ποσά, τα οποία η Ν.Δ., σε συνεννόηση με τους επιχειρηματίες, προσπάθησε να κρύψει. Μετά βίας και μετά από ντροπιαστική κοινωνική κατακραυγή εντόπισε μόλις 330 εκατομμύρια. Για την περίφημη φορολογία των μερισμάτων, όμως, προχθές ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. έδωσε τα ρέστα του. Σε ένα ντελίριο κινδυνολογίας, μας προειδοποίησε ότι η αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα θα βάλει φρένο στην αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, θα επιδεινώσει την ανεργία, θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα αφού οι εταιρείες δεν θα συμμορφώνονται, θα μειώσει τα κέρδη που επανεπενδύονται, θα πλήξει τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις έναντι των ξένων και ένα σωρό άλλα δράματα. Και όλα αυτά για ένα μέτρο που ζήτημα αν αφορά 100 εκατομμύρια, δηλαδή το 1/5 του χρέους που έχει η Ν.Δ. στις τράπεζες. Τι ακριβώς τον χτύπησε τον Σκέρτσο;
 
Ας σημειωθεί ότι από τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ η Ελλάδα έχει σήμερα τον χαμηλότερο συντελεστή φορολογίας στα μερίσματα: 5%. Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 24%. Υπάρχουν κάποιες χώρες που δεν φορολογούν τα μερίσματα όχι για να εκτινάξουν την οικονομία τους, αλλά γιατί έχουν διαφορετικά συστήματα στη φορολογία των εταιρικών κερδών. Οι πολιτισμένες χώρες κοπανάνε κανονικά τα μερίσματα γιατί είναι κέρδη από μη παραγωγική δραστηριότητα, όπως τα κέρδη από το στοίχημα. Φορολογία της τάξης του 5% έχουν χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΟΣΑ, όπως, π.χ., η Βουλγαρία. Και όμως, παρ’ όλα όσα ισχυρίζεται ο Σκέρτσος, τα επενδυτικά κεφάλαια δεν έχουν τσακιστεί να φύγουν από τη Δανία ή την Ιρλανδία, όπου φορολογούνται με 42% και 51% αντίστοιχα, για να έρθουν στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία.
 
Αλλά για τη Ν.Δ. το ζήτημα είναι ιδεολογικό, σχεδόν θρησκευτικό. Τα λεφτά των πλούσιων είναι ιερά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να τα φορολογήσει γιατί θα καταστραφούμε οικονομικά και κοινωνικά. Πώς θα ξεκινήσουν οι νέοι άνθρωποι τη ζωή τους, ρωτάει ο Σκέρτσος, αν ο μπαμπάς τους δεν μπορεί να τους περάσει ακίνητα και μετρητά έως 800.000 ευρώ, χωρίς να καταβάλει κάποιο είδος φόρου στο Δημόσιο; Σοβαρά τώρα; Αντιθέτως, οι έμμεσοι φόροι, ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και ο ειδικός φόρος στη βενζίνη είναι σημαντικοί γιατί, όπως είπε ο Σκέρτσος, «χρηματοδοτούν συντάξεις και μόνιμες δαπάνες σε Παιδεία, Υγεία, ασφάλεια…».
 
Γι’ αυτό η πρόταση για μείωσή τους είναι κοινωνικά επικίνδυνη. Γιατί οι φοροαπαλλαγές ωφελούν την οικονομία μόνο όταν αφορούν τους πλούσιους. Οι φτωχάλες θα συνεχίσουν να πληρώνουν μέχρι να βγούμε από τα δύσκολα. Κατανοητό;

Άγγελος Τσέκερης