Η νέα πολεμική ανάφλεξη, στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, κλιμακώνεται ραγδαία τις τελευταίες μέρες.
Το περασμένο Σάββατο, μια ρουκέτα χτύπησε το χωριό Μαζντάλ Σαμς, στα υψώματα του Γκολάν.
Η ρουκέτα έπεσε σε ένα γήπεδο την ώρα που γινόταν ποδοσφαιρικός αγώνας παιδιών. Σκότωσε 11 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν παιδιά, και τραυμάτισε άλλους 43.
Το χωριό Μαζντάλ Σαμς βρίσκεται στα υψώματα του Γκολάν, στο σημείο όπου συνορεύουν το Ισραήλ, η Συρία και ο Λίβανος.
Η περιοχή είναι συριακό έδαφος. Το Ισραήλ την κατέχει από το 1967 και το 1981 την προσάρτησε, χωρίς διεθνή αναγνώριση.
Η μόνη χώρα παγκοσμίως που αναγνώρισε την προσάρτηση ήταν οι ΗΠΑ.
Οι άνθρωποι που επλήγησαν είναι Άραβες και συγκεκριμένα Δρούζοι. Οι Δρούζοι είναι μια μουσουλμανική οντότητα της Μέσης Ανατολής. Ζουν περίπου 850.000 στην Συρία, 300.000 στον Λίβανο και 150.000 στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων και των Δρούζων του Γκολάν.
Οι Δρούζοι που ζουν στο Ισραήλ διάκεινται θετικότατα απέναντι στις αρχές και υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό. Αντίθετα, οι Δρούζοι του Λιβάνου, της Συρίας και του Γκολάν, δεν διακρίνονται σε καμία περίπτωση για τα φιλοϊσραηλινά τους αισθήματα.
Η Χεζμπολάχ αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την ρουκέτα στο Μαζτάλ Σαμς. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει τίποτα.
Το Ισραήλ κατηγορεί την Χεζμπολάχ. Ούτε αυτό σημαίνει τίποτα.
Σε αντίποινα, το Ισραήλ βομβάρδισε χωριά στον Νότιο Λίβανο. Χωριά Δρούζων ως επί το πλείστον.
Αλλά το Ισραήλ τα καταφέρνει πολύ καλά σε αυτά, ό,τι ισοπεδώνει το βαφτίζει τρομοκρατικές βάσεις, θέσεις του εχθρού κλπ και καθαρίζει.
Επειδή η ρουκέτα μπορεί να έχει έρθει από οπουδήποτε, σκόπιμα, από λάθος ή από προβοκάτσια, είναι καλό να δούμε ποιος ωφελείται.
Σίγουρα δεν ωφελείται η Χεζμπολάχ. Η οποία μέχρι τώρα κρατούσε μια τακτική αψιμαχιών με τον ισραηλινό στρατό και μόνο. Όπλο με όπλο.
Και η οποία, ακόμα και αν την θεωρούσαμε ικανή να επιλέξει ένα χτύπημα σε αμάχους, δεν θα είχε λόγο να το κάνει σε περιοχή Αράβων που τελούν υπό ισραηλινή κατοχή.
Αντίθετα το Ισραήλ πετυχαίνει δύο στόχους: πρώτον με τα 11 σκοτωμένα παιδιά και την τεράστια προβολή που πήρε το θέμα από τα διεθνή ΜΜΕ, ρεφάρει την διεθνή κατακραυγή για τα πάνω από 7.000 παιδιά που έχει σκοτώσει στην Γάζα.
Όπου οι νεκροί από τις ισραηλινές επιχειρήσεις φτάνουν στους 40.000.
Δεύτερον, το Ισραήλ αποκτά ένα ηθικό πρόσχημα για να εισβάλλει στον Λίβανο. Πράγμα που σχεδιάζει εδώ και καιρό.
Συγκεκριμένα από την στιγμή που φάνηκε ότι δεν το πολυπαίρνει να εκκενώσει πλήρως την Γάζα, όπως αρχικά επιδίωκε.
Και όλα αυτά για να εξασφαλίσει ο Νετανιάχου και οι θρησκόληπτοι ακροδεξιοί εγκληματίες με τους οποίους συγκυβερνά, την πολιτική τους επιβίωση.
Το Ισραήλ θέλει να κάνει αυτή την επίθεση, υποτίθεται, για να εξαλείψει την απειλή της Χεζμπολάχ.
Φυσικά δεν πρόκειται να εξαλείψει καμία απειλή. Απλά θα διαπράξει στον Νότιο Λίβανο άλλο ένα ανθρωπιστικό έγκλημα σαν αυτά που έχει διαπράξει κατά καιρούς στην περιοχή και, κυρίως, σαν αυτό που διαπράττει τώρα στην Γάζα. Με την ανοχή των δυτικών συμμάχων του.
Και αυτό θα ενισχύσει το ισχυρό προφίλ του Νετανιάχου.
Ας σημειώσουμε επίσης ότι η ρουκέτα στο Μαζντάλ Σαμς συνέπεσε ακριβώς με την λήξη του ταξιδιού του Νετανιάχου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπου, προφανώς, οι συζητήσεις για ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο καρποφόρησαν.
Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά το Ισραήλ, και ο ΗΠΑ βγήκαν δημόσια και είπαν ότι η ρουκέτα ήταν της Χεζμπολάχ. Όλα αυτά έχουν την σημασία τους.
Ας πούμε όμως μερικά πράγματα και για το ταξίδι του Νετανιάχου στις ΗΠΑ.
Στην ομιλία του στο Κογκρέσσο ο ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια και πράσινο φως για περισσότερα εγκλήματα πολέμου.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκρότησαν 58 φορές.
Όπως έγραψε η αμερικανική ιστοσελίδα Jacobin, τα χειροκροτήματα ήταν περίπου το μισό της συνολικής ομιλίας η οποία διήρκεσε 43 λεπτά.
Και αυτό είναι 400% παραπάνω από αυτό που συνήθως συμβαίνει σε αντίστοιχης διάρκειας ομιλίες του Κιμ Γιογκ Ουν.
Ήταν μια ντροπιαστική στιγμή που θα μείνει στην ιστορία. Τα αμερικανικά νομοθετικά σώματα να χειροκροτάνε όρθια την γενοκτονία και την σφαγή 40.000 αμάχων.
Ειδικά το σημείο που ο Νετανιάχου είπε ότι οι νεκροί άμαχοι στην Γάζα είναι «πρακτικά, κανένας».
Είναι η σταθερή γραμμή του Ισραήλ. Δεν υπάρχουν αθώοι στην Γάζα.
Αυτό ακριβώς είναι η γενοκτονία. Συλλογική ευθύνη. Χειροκροτήστε.
Και όπως επισημαίνουν και διάφοροι αναλυτές, αυτή η γενοκτονία είναι μάλιστα η πιο τεκμηριωμένη από όλες όσες έχουν συμβεί ως τώρα.
Μερικές μέρες πριν η αμερικανική Γερουσία και το Κογκρέσο αποθεώσουν τον Νετανιάχου, το Διεθνές Δικαστήριο είχε εκδώσει μια ιστορικής σημασίας γνωμοδότηση, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ διαπράττει σοβαρές και πολλαπλές παραβιάσεις της διεθνούς νομοθεσίας σε βάρος των Παλαιστινίων.
Και έχει επιβάλλει στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη καθεστώς απαρτχάιντ. Αυτό αναφέρεται πρώτη φορά στα 57 χρόνια της Παλαιστινιακής κατοχής.
Και την ίδια στιγμή, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εκκρεμεί διαδικασία, η οποία αναμένεται να καταλήξει σε ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου κα του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Γίοαβ Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου στην Γάζα.
Γι αυτό και ο Νετανιάχου πέταξε για την Νέα Υόρκη κατευθείαν, χωρίς να προσγειωθεί πουθενά στην Ευρώπη.
Μην βγει κανένα ένταλμα την ώρα που ανεφοδιάζεται το αεροπλάνο του και μπλέξει.
(Αναγκαία διευκρίνιση: το Διεθνές Δικαστήριο (International Court of Justice – ICJ) εκδικάζει υποθέσεις μεταξύ κρατών. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (International Criminal Court – ICC) εκδικάζει υποθέσεις κατά προσώπων.
Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν τέτοιες ευαισθησίες. Γι αυτό και ο Νετανιάχου νοιώθει πανίσχυρος.
Ενώ οι ΗΠΑ απειλούν να διαλύσουν εντελώς το διεθνές ποινικό σύστημα.
Άλλωστε, την ώρα που ο Νετανιάχου έφτανε στην Ουάσιγκτον, ένα αμερικανικό μεταγωγικό με στρατιωτική βοήθεια προσγειωνόταν στο Τελ Αβίβ. Αυτή είναι η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην γενοκτονία.
Η παρουσία του Νετανιάχου στις ΗΠΑ προκάλεσε αντιδράσεις και διαδηλώσεις.
Η πιο εντυπωσιακή ήταν αυτή της «Εβραϊκής Φωνής για την Ειρήνη».
Περισσότεροι από 400 Εβραίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ειρηνιστικής οργάνωσης και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία μέσα στο Κογκρέσσο, ζητώντας να σταματήσει η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Συνελήφθησαν όλες και όλοι.
Πιο μακριά, την ώρα που μιλούσε ο Νετανιάχου, σε διαδηλωτές έπεσε άφθονο ξύλο και δακρυγόνα και γίνονταν εκατοντάδες συλλήψεις.
Για να είμαστε τίμιοι απέναντι στην ιστορία, από τους Δημοκρατικούς στην ομιλία του Νετανιάχου πήγαν μόνο οι μισοί. Συγκεκριμένα παρέστησαν οι 100 από τους 212 βουλευτές και οι 28 από τους 51 γερουσιαστές.
Οι οργανωτές αντικατέστησαν τις κενές θέσεις με άσχετους μετακλητούς, για να μην φαίνονται τρύπες στο ακροατήριο.
Ανάμεσα σε αυτούς που δεν πήγαν, ήταν ο Μπέρνι Σάντερς, η Σάρα Τζέικομπς και ο Τζαμάλ Μπόουμαν.
Η αμερικανοπαλαιστίνια βουλεύτρια των Δημοκρατικών, Ρασίντα Τλάιμπ, πήγε φορώντας παλαιστινιακό μαντίλι και κρατώντας μια ταμπέλα που έλεγε «Εγκληματίας Πολέμου» και «Ένοχος για Γεννοκτονία».
Η Καμάλα Χάρις πήγε, αλλά απέφυγε να προεδρεύσει στην συνεδρίαση, όπως προέβλεπε το πρωτόκολλο.
Και η Νάνσι Πελόζι είπε ότι η ομιλία του Νετανιάχου ήταν η χειρότερη που έχει εκφωνήσει ποτέ στο Κογκρέσο ξένος ηγέτης.
Αυτά. Τουλάχιστον η Ιστορία θα ξέρει ποιοι ήταν αυτοί που χειροκροτούσαν την γεννοκτονία την ώρα που συνέβαινε και ποιοι ύψωναν φωνή διαμαρτυρίας.
Άγγελος Τσέκερης