Οξεία απάντηση στα όσα, εν είδει κατηγορίας, ανέφερε ο Μάκης Βορίδης σχετικά με το παρελθόν των στελεχών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ – τα οποία «κατηγόρησε» για κομμουνιστογενείς καταβολές και για «ιδεοληπτική εμμονή» στην απλή αναλογική και τη δημοκρατία – έδωσε από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης» του υπουργείου Εσωτερικών, η βουλεύτρια Β΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία.
«Τσεκούρια, χούντα και Λεπέν, σας χαρακτηρίζουν», επεσήμανε η κ. Καββαδία, απευθυνόμενη στη ΝΔ, και υπεραμύνθηκε της δυνατότητας των πολιτών να παίρνουν τις τύχες στα χέρια τους εξαλείφοντας τη λογική του ψηφοφόρου-πελάτη. «Η διαφορά μας είναι βαθιά ιδεολογική», επεσήμανε τονίζοντας πως «και με αυτό το νομοσχέδιο – όπως και με το αντίστοιχο του υπουργείου Εργασίας το οποίο ψηφίστηκε προχθές – καταδεικνύεται ξεκάθαρα η κάθετη διαχωριστική γραμμή των δύο διαφορετικών λογικών που υφίστανται σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Είναι η στιγμή που ο καθένας και η καθεμιά οφείλει να κάνει τις επιλογές του. «Εμμονικοί» με τη Δημοκρατία; Ναι ή όχι;»
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Αννέτας Καββαδία:
Kυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σκέφτηκα πολύ για το αν θα διαθέσω κάποια από τα ελάχιστα λεπτά που έχω στη διάθεσή μου για τη σημερινή μου τοποθέτηση, στο να σχολιάσω τα όσα ακούστηκαν σ΄αυτήν εδώ την αίθουσα από τον εισηγητή της ΝΔ, ο οποίος – ούτε λίγο ούτε πολύ – μας μέμφθηκε για το παρελθόν μας προσάπτοντάς μας – ως κατηγορία – τις κομμουνιστικές, όπως είπε, καταβολές μας και την «ιδεοληπτική εμμονή μας» – δικές του οι λέξεις – στην απλή αναλογική και τη δημοκρατία.
Πρέπει να ομολογήσω ενώπιόν σας πως ακούγοντάς τον δεν ένιωσα καμία έκπληξη. Γιατί αυτό που για μας είναι τίτλος τιμής, δεν μπορεί-επ’ουδενί- να αγγίζει κάποιον που κουβαλά στις αποσκευές του ένα τέτοιο.. τσεκουράτο παρελθόν. Κάποιον που διορίστηκε γραμματέας της νεολαίας της ΕΠΕΝ από τον ίδιον τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Κάποιον που – κατά δήλωσή του – έχει ως πρότυπο το ρατσιστικό και ξενοφοβικό Εθνικό Μέτωπο του Ζαν-Μαρί Λεπέν.
Αποδεχόμαστε, λοιπόν, τις.. «κατηγορίες» και μην έχετε καμιά αμφιβολία : αισθανόμαστε πολύ περήφανες και περήφανοι για αυτές!!
Αν θέλουμε, πάντως, να είμαστε ειλικρινείς, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στη ΝΔ πως έχει απόλυτο δίκιο να διαμαρτύρεται και να ξεσηκώνεται. Γιατί, όντως, θεσπίζοντας την απλή αναλογική και καταργώντας τη στρέβλωση της βούλησης των πολιτών, βάζουμε τέλος στη μέχρι σήμερα αδιαφάνεια, βάζουμε τέλος στην πελατειακή χρήση της αυτοδιοικητικής εξουσίας, εξαθρώνουμε τα δίκτυα μικροπαραταξιακών σκοπιμοτήτων και προσωπικών επιδιώξεων. Είναι λογικό λοιπόν, η ΝΔ, που εδράζει την πολιτική της ακριβώς στην αντίληψη του ψηφοφόρου-πελάτη, να νιώθει πως της τραβιέται το χαλί κάτω από τα πόδια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πράγματι, τα εκλογικά συστήματα δεν είναι ουδέτερα. Επηρεάζουν την εκλογική συμπεριφορά, τα αποτελέσματα, τον τρόπο άσκησης διοίκησης, το βαθμό της συμμετοχής των πολιτών, την ποιότητα και το βάθος της δημοκρατίας. Προάγουν ή υπονομεύουν το πολιτικό ήθος, προωθούν τον κοινωνικό διάλογο ή την περιφρόνηση της κοινωνικής συναίνεσης. Το εκλογικό σύστημα μπορεί να είναι εμπόδιο ή προωθητική δύναμη στα φαινόμενα διαφθοράς.
Εμείς, όπως είναι η πάγια θέση μας, καταργώντας το παραμορφωτικό και καλπονοθευτικό σύστημα που ίσχυε ως χθες και που επέτρεπε δήμαρχοι με 25%, ακόμα και με 18%, των ψήφων, στον πρώτο γύρο, να έχουν το 60% των εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο, απολύτως συνειδητά επιλέγουμε προγραμματικές δεσμεύσεις, δημόσιες συνεργασίες αντί των παρασκηνιακών και ετερόκλητων συμμαχιών που κατά κόρον γίνονταν στην πλειοψηφία των δεύτερων γύρων, στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε όλη τη χώρα.
Καθιερώνοντας την απλή αναλογική, δεν το κρύβουμε, επιδιώκουμε να εντάξουμε στο αυτοδιοικητικό σκηνικό τους πολίτες που απωθούνταν τα προηγούμενα χρόνια από τον κακοφορμισμό στη λειτουργία των δήμων, αποσκοπούμε στην ενεργοποίηση των τοπικών συλλογικοτήτων, επιθυμούμε να ανανεώσουμε την πολιτική σκηνή και να πάρουμε το τιμόνι της Αυτοδιοίκησης από τα χέρια των επαγγελματιών παραγόντων και παραγοντίσκων. Αυτό είναι που ονομάζει ο κύριος Βορίδης ακυβερνησία. Εννοώντας ότι ανατρέπεται το καθεστώς που προσφέρει οξυγόνο στη διαπλοκή, εννοώντας ότι η εξουσία του ενός θα πρέπει να κατανεμηθεί συλλογικά, ότι οι αυτοδιοικητικές αποφάσεις θα πρέπει στο εξής να πληρούν την προϋπόθεση της κοινωνικής συναίνεσης και όχι την προϋπόθεση της απάθειας και της παθητικότητας, όπως συνέβαινε μέχρι χθες.
Εμείς, το ομολογούμε, θέλουμε να ενεργοποιήσουμε την πολιτική συμμετοχή, καλωσορίζουμε τη διάχυση των ευθυνών των αποφάσεων, τη λογοδοσία προς το λαό. Έχουμε βαθιά πεποίθηση ότι ο εκδημοκρατισμός είναι η λύση και όχι το πρόβλημα. Το κοινωνικό μας όραμα είναι στον αντίποδα του απρόσωπου συγκεντρωτισμού που επαγγέλλεται ο νεοφιλελευθερισμός. Η διαφορά μας είναι βαθιά ιδεολογική. Δεν θέλουμε να πατρονάρουμε τις τοπικές κοινωνίες αλλά θέλουμε να τις ελευθερώσουμε να αναλάβουν υπεύθυνα και ενεργά τη διακυβέρνηση των ζωών τους, να συγκρουστούν και να απαλλαγούν από άδικα συμφέροντα και κατεστημένα.
Και είναι πραγματικά κρίμα που δεν μας δίνεται η δυνατότητα να συζητήσουμε όχι μόνο για τα 4 άρθρα – που μονοπωλούν, δυστυχώς, το ενδιαφέρον – αλλά και για τα υπόλοιπα 236 με τα οποία το νομοσχέδιο λύνει πολύ μεγάλα προβλήματα που χρόνιζαν επί δεκαετίες. Που δεν μπορούμε να αναδείξουμε, για παράδειγμα, όσο του πρέπει, το θετικότατο βήμα της ποσόστωσης των γυναικών στα ψηφοδέλτια που αυξάνεται στο 40%, μια σημαντική νίκη του φεμινιστικού κινήματος στην κατεύθυνση της προώθησης της ισόρροπης συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων. Ή την υλοποίηση του συμμετοχικού προϋπολογισμού, μία δέσμευση που ο υπουργός είχε αναλάβει μήνες πριν κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης την οποία του είχα καταθέσει και που με χαρά βλέπουμε τώρα να γίνεται πράξη. Και τόσα –τόσα άλλα…
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Και με αυτό το νομοσχέδιο – όπως και με το αντίστοιχο του υπουργείου Εργασίας το οποίο ψηφίστηκε προχθές – καταδεικνύεται ξεκάθαρα η κάθετη διαχωριστική γραμμή των δύο διαφορετικών λογικών που υφίστανται σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Είναι η στιγμή που ο καθένας και η καθεμιά οφείλει να κάνει τις επιλογές του. «Εμμονικοί» με τη Δημοκρατία; Ναι ή όχι;
https://www.youtube.com/watch?v=1jBJtGiXTmc
Πηγή: Left