Macro

Τασία Χριστοδουλοπούλου: «Κάτω τα χέρια από τη Συνθήκη της Γενεύης»

Μόνιμες λύσεις μπροστά στη νέα ιστορική μετακίνηση πληθυσμών με ακρογωνιαίο λίθο τη Σύμβαση της Γενεύης και το κράτος δικαίου ζήτησε στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία στηλίτευσε την αντιμετώπιση του προσφυγικού φαινομένου σαν κρίση που τάχα δικαιολογεί έκτακτα μέτρα περιορισμού των δικαιωμάτων και της διαδικασίας του ασύλου.

«Ζούμε σε δύσκολους καιρούς για τα δικαιώματα. Ζούμε σε δύσκολους καιρούς για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η μετακίνηση πληθυσμών λόγω πολέμων, φτώχειας και περιβαλλοντικής καταστροφής, θα καθορίσει τις εξελίξεις στον 21ο αιώνα. Κι όμως συνηθίζουμε να μιλάμε για προσφυγική κρίση, δηλαδή για ένα φαινόμενο προσωρινό, για το οποίο νομιμοποιούνται έκτακτα και επείγοντα μέτρα για τη θεραπεία του. Εάν όμως βρισκόμαστε μπροστά στην παραμονή μιας νέας μεγάλης ιστορικής μετακίνησης πληθυσμών, δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα, αλλά μόνιμες λύσεις. Κι ωστόσο οι ευρωπαϊκές ηγεσίες αναζητούν λύσεις προσωρινές και πειραματίζονται στην κατεύθυνση του περιορισμού και της κατάργησης του ασύλου», σημείωσε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Υπογράμμισε ότι η εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε τρίτες χώρες, εκτός της επικράτειας της ΕΕ, σχέδιο που, όπως έχει γίνει γνωστό, προωθείται στο πλαίσιο της προσπάθειας να διαμορφωθεί κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα εναντίον της Σύμβασης της Γενεύης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

«Μέχρι πριν λίγο καιρό, οι χώρες του Βίσεγκραντ ήταν η εξαίρεση. Σήμερα η ξενοφοβική πολιτική τους γίνεται ο κανόνας σε όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε.

Επισήμανε ότι η Ευρώπη περνάει από την πολιτική της απαγόρευσης της επαναπροώθησης των προσφύγων στο δόγμα της αποτροπής της εισόδου τους στην ΕΕ και μεθοδεύεται η εξέταση των αιτήσεων ασύλου “επί πληρωμή” σε τρίτες χώρες που δεν δεσμεύονται από κανόνες διεθνούς προστασίας.

«Τι άλλο θα επινοήσουν για να κατεδαφίσουν την ένδοξη ευρωπαϊκή ιστορία; Τι άλλο θα κάνουν για να στρέψουν την προσοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών από τους υπεύθυνους του πολέμου, στα θύματα του πολέμου;», αναρωτήθηκε.

Και ζήτησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης να αντισταθεί με όλες τις δυνάμεις του στην κατάργηση της Συνθήκης της Γενεύης.

Οι πολεμοκάπηλοι είναι αόρατοι, ενώ οι πρόσφυγες είναι ορατοί, με διαφορετικό χρώμα, γλώσσα, θρησκεία και πολιτισμό και άρα πρόσφοροι και βολικοί για να ανακηρυχθούν σε εχθρούς. Όταν το 1990, με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, κυκλοφόρησε η θεωρία περί τέλους της ιστορίας και τέλους των μεγάλων αφηγήσεων, κανένας δεν κατάλαβε ότι αυτό που ήθελαν να τελειώσουν πρώτα απ’ όλα, ήταν η Γαλλική επανάσταση, ο διαφωτισμός, η μεταπολεμική θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου. Όσο όμως δεν τολμάει κανείς ανοιχτά να ζητήσει την κατάργηση της Συνθήκης της Γενεύης και να συνδέσει το όνομά του με αυτή την ιστορική οπισθοδρόμηση, θα πρέπει το Συμβούλιο της Ευρώπης να φωνάξει δυνατά: Κάτω τα χέρια από τη Συνθήκη της Γενεύης! Κάτω τα χέρια από το άσυλο! Καμία συναλλαγή στην κατάργησή τους!

Τασία Χριστοδουλοπούλου

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών