Η Α’ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αννέτα Καββαδία -παρουσία του ΥΠΕΞ της πΓΔΜ Nikola Dimitrov – επεσήμανε την ιστορικότητα της στιγμής συμφωνώντας απολύτως μαζί του στο ότι «μόνο ο αμοιβαίος σεβασμός και η απόλυτη καταδίκη του εθνικισμού μπορεί να είναι το όραμα για την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή.
Με την Ελλάδα και την πΓΔΜ να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος,-μετά τη συμφωνία για το ονοματολογικό- ξεκίνησαν στη Σόφια οι διήμερες εργασίες της COSAC. Εν μέσω συγχαρητηρίων για το σθένος, την αποφασιστικότητα και την πολιτική βούληση των κυβερνήσεων των δυο γειτονικών χωρών, να βρουν λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, Α’ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αννέτα Καββαδία -παρουσία του ΥΠΕΞ της πΓΔΜ Nikola Dimitrov – επεσήμανε την ιστορικότητα της στιγμής συμφωνώντας απολύτως μαζί του στο ότι «μόνο ο αμοιβαίος σεβασμός και η απόλυτη καταδίκη του εθνικισμού μπορεί να είναι το όραμα για την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή.
«Με τη συμφωνία αυτή», τόνισε η Α. Καββαδία, «έπαψε μια ιστορική τροχοπέδη πολλών χρόνων, που κρατούσε τις κοινωνίες και των δύο πλευρών καθηλωμένες. Όσοι γνωρίζουν την πραγματικότητα στα Βαλκάνια αντιλαμβάνονται ότι χρειάστηκε μια μεγάλη υπέρβαση από τις κυβερνήσεις των δυο χωρών για να επιτευχθεί η συμφωνία, και γι’ αυτή την υπέρβαση από την πλευρά μας είμαστε περήφανοι/ ες ως Έλληνες αριστεροί/ ές. Οι δυο πλευρές έπρεπε να ξεπεράσουν πολλά χρόνια συντηρητισμού και οπορτουνιστικών, φοβικών και παρελκυστικών εθνικών πολιτικών».
Με αυτή τη θετική συγκυρία ως έναυσμα, που ενισχύει τους δεσμούς ενότητας και συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών αλλά και της περιοχής γενικότερα, η κα. Καββαδία αναφέρθηκε αντιθετικά και στο προσφυγικό ζήτημα, και την παντελή έλλειψη ευαισθησίας που επιδεικνύεται αυτή τη στιγμή στο θέμα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. «Η λογική της «Ευρώπης Φρούριο» υπογράμμισε, «εκτός από παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λειτουργεί διαλυτικά προς κάθε έννοια ένωσης και σύμπραξης κρατών, αφού προκρίνει τη λογική «κάθε κράτος για τον εαυτό του». Αν παρασυρθούμε σε προσεγγίσεις όπως αυτές των κρατών του Βιζενγκραντ, της Αυστρίας, της Γερμανίας και, πιο πρόσφατα της βουλγαρικής προεδρίας, είναι σαφές ότι ευρωπαϊκή ένωση δε μπορεί να υπάρξει», κατέληξε. Τέλος, αναρωτήθηκε πώς ακριβώς οι προαναφερθέντες εννοούν τις «ανασχέσεις» στη θάλασσα. «Μήπως να αρνούμαστε τη διάσωση; Να πυροβολούμε στον αέρα για ανάσχεση, ή να τους βυθίζουμε; Πώς ακριβώς να αποτρέπουμε ανθρώπους από το να έρχονται στη χώρα μας με πλωτά μέσα από τη στιγμή που δεν ελέγχουμε τον απόπλου τους; Είναι ανάγκη» κατέληξε η Αννέτα Καββαδία «να γίνει κατανοητό σε όλους ότι το προσφυγικό δεν είναι ζήτημα ελληνικό, ιταλικό ή ισπανικό, αλλά ευρωπαϊκό, και μόνο ως τέτοιο μπορεί να αντιμετωπιστεί».
Πηγή: Left