Macro

Αναδεικνύοντας τις ενεργές δυνάμεις της κοινωνίας

Το 15ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για τις Κυκλάδες ξεκίνησε την Παρασκευή 1 Ιουνίου στη Νάξο με το θεματικό τραπέζι της πρωτογενούς παραγωγής και συνεχίστηκε την Τρίτη 5 και την Τετάρτη 6 Ιουνίου στη Σύρο με έξι θεματικά τραπέζια και ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.
Η διαδικασία που προηγήθηκε ήταν πρωτόγνωρη για τις Κυκλάδες –όπως και για όλη την Ελλάδα. Στα νησιά, και μάλιστα στα μικρότερα από αυτά, που βλέπουν την κυβέρνηση μόνο σε εκλογές και διακοπές, ήταν ακόμα πιο σημαντική η διαδικασία και επιφύλαξε εκπλήξεις σε όσους την παρακολούθησαν από κοντά. Περισσότεροι από 400 φορείς (περισσότεροι από κάθε νομό), περισσότερα από 20 νησιά, περισσότερα από 130 υπομνήματα.

Μεγάλη συμμετοχή

Από τους περισσότερους φορείς εκτιμήθηκε η αποστολή ονομαστικής πρόσκλησης ανά φορέα, όπως και τα ξεχωριστά ραντεβού με το κυβερνητικό κλιμάκιο. Το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε αντιστρόφως ανάλογα με το μέγεθος του νησιού. Στα μικρότερα νησιά που βιώνουν μεγαλύτερη απομόνωση και η φωνή τους ακούγεται πολύ πιο δύσκολα, η ανταπόκριση των φορέων έφτασε ακόμα και το 100%. Συνολικά, σε όλα τα νησιά, ξεπέρασε τις προσδοκίες. Οι επαγγελματικοί, κοινωνικοί, πολιτιστικοί, κλαδικοί φορείς, όλη η ενεργή κοινωνία των Κυκλάδων, εκτίμησε την ευκαιρία της άμεσης επαφής με την κυβέρνηση. Δεν εμφανίστηκαν κάποιοι σύλλογοι ανενεργοί. Και κάποιοι δήμαρχοι…. Κάποιοι άλλοι, όμως, εντυπωσίασαν με την προετοιμασία τους.
Οι περισσότεροι από τους φορείς που πήραν μέρος στην προσυνεδριακή διαδικασία δεν είχαν αντιπολιτευτική διάθεση, ούτε πήγαν να απαιτήσουν μόνο τη μείωση του ΦΠΑ (πολλοί το έθεσαν, αλλά δεν ήταν το κυρίαρχο). Κατέθεσαν προβλήματα κι επιφυλάξεις, σκεπτικισμό και φόβο ότι πάλι τα λόγια τους θα μείνουν σε χαρτιά και σημειώσεις, κατέθεσαν όμως και δημιουργικές ιδέες, προτάσεις, λύσεις σε προβλήματα ή δυσκολίες που συναντούν κατά την επίλυση ενός θέματος, μίλησαν για το τι θέλουν και τι περιμένουν. Πολλοί από αυτούς θα είναι και στη Σύρο για να μιλήσουν στα θεματικά τραπέζια. Μερικοί δεν θα μπορέσουν, γιατί η τουριστική περίοδος στις Κυκλάδες είναι ήδη σε εξέλιξη. Μερικοί θα το δουν διαδικτυακά. Και όλοι θα περιμένουν απαντήσεις.

Τα κοινά αιτήματα

Πολλά ζητήματα στις Κυκλάδες είναι κοινά. Άλλα νησιά τα αντιμετωπίζουν σήμερα και ψάχνουν για λύσεις, ενώ άλλα τα έχουν ήδη αντιμετωπίσει και βρήκαν τρόπους επίλυσης. Η εμπειρία όμως αυτή του κάθε νησιού που κατάφερε να βρει λύση, δεν διαχέεται στον κυκλαδικό χώρο, δεν μεταδίδεται και δεν γίνεται κτήμα όλων, με αποτέλεσμα κάθε νησί να παλεύει μόνο του από μηδενική βάση.
Ενδεικτικά μερικά από όσα μας ενώνουν:
• Οι θέσεις όλων των νησιών συγκλίνουν συντριπτικά στην επιλογή του θεματικού τουρισμού που είναι φιλικός με το περιβάλλον και αξιοποιεί τα τοπικά προϊόντα. Σχεδόν κάθε νησί στις Κυκλάδες έχει καταθέσει κάτι σχετικό με βιώσιμο, εναλλακτικό, θεματικό τουρισμό ήπιας μορφής. Πουθενά δεν ακούστηκε αίτημα για προσέλκυση μαζικού τουρισμού οποιασδήποτε μορφής (μεγάλα κρουαζιερόπλοια, tour operators, all inclusive κλπ). Αντίθετα, έχουμε φωνές που προτρέπουν σε κινήσεις αποφυγής του και αντιμετώπισης των φαινομένων υπερκορεσμού όπου υπάρχουν.
• Η επικοινωνία είναι καίριο ζήτημα και απασχολεί όλα τα νησιά με όλους τους τρόπους. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι πρώτη στη σειρά, με σοβαρές ελλείψεις, μεγάλο κόστος, έντονες διαφορές ανάμεσα στα νησιά και ακόμα πιο έντονες το χειμώνα. Αλλά οι φορείς των Κυκλάδων αναφέρθηκαν και στα αεροδρόμια, στα υδροπλάνα, στη διαδικτυακή επικοινωνία, στην επικοινωνία μεταξύ δομών και υπηρεσιών.
• Τα τοπικά προϊόντα είναι επίσης ένα κοινό θέμα. Είναι λίγα, είναι δύσκολο να παραχθούν, δύσκολο να τυποποιηθούν και δύσκολο να διακινηθούν. Γενικά οι δυσκολίες είναι πολλές. Και σε αυτό το θέμα υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες ανάλογα με το νησί, αλλά η ανάγκη υποστήριξης και ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και μέσα από αυτόν και του δευτερογενούς ως αντιστάθμισμα στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, καταγράφτηκε από πολλούς.
• Οι φορείς πολιτισμού έκαναν έντονη την παρουσία τους με πολλές δημιουργικές προτάσεις και επισημάνσεις, με πανκυκλαδικές δράσεις και έγνοια για τα μνημεία του τόπου (προϊστορικά, βυζαντινά, σύγχρονα), για τους αρχαιολογικούς χώρους, τη δημιουργία μουσείων, για πρωτοποριακές βιβλιοθήκες, για δίκτυα και κοινές πρωτοβουλίες μεταξύ των νησιών.
• Τα περιβαλλοντικά προβλήματα, το νερό, το χωροταξικό, οι χρήσεις γης είναι θέματα που απασχολούν και δύσκολα επιλύονται, γιατί προσκρούουν σε μικρά ή μεγαλύτερα συμφέροντα, γιατί υπάρχουν πολλές όψεις σε κάθε νόμισμα και οπτικές σε κάθε πρόβλημα και γιατί έχουν μεσολαβήσει χρόνια άναρχης ανάπτυξης και λανθασμένων αποφάσεων.
• Τα θέματα υγείας έχουν προφανώς την τιμητική τους. Οι ελλείψεις, οι διακομιδές, η στελέχωση, ο εξοπλισμός, η πρόσβαση όλων στα νοσοκομεία του νομού, απασχολούν και τέθηκαν από όλους τους φορείς και όχι μόνο από τους σχετικούς με την υγεία. Είναι γεγονός πως έχουν γίνει πολλά σε αυτόν τον τομέα και στις Κυκλάδες, αλλά πολλά ακόμα μένει να γίνουν. Οι Κυκλαδίτες το έχουν σε πρώτη προτεραιότητα.
Αυτά και άλλα πολλά θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες στη Σύρο. Για την ενέργεια και το περιβάλλον, για τη δημόσια διοίκηση, για τον αθλητισμό. Η διαδικασία εκπόνησης του αναπτυξιακού μοντέλου για τις Κυκλάδες μόλις ξεκίνησε. Έχει ακόμα πολύ δρόμο, αλλά έχει και τις προοπτικές να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων. Τις επόμενες μέρες θα γίνει ένα ακόμα βήμα που αξίζει να υποστηριχθεί από όλους. Όπως και η συνέχεια που θα ακολουθήσει.

Ρόνια Αναστασιάδου, αναπλ. συντονίστρια ΝΕ Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: Η Εποχή