Ο κ. Λάμπρου ρωτήθηκε μεταξύ άλλων σχετικά με την υπόθεση του Κ. Γιαγτζόγλου που κατηγορείται για την αποστολή «τρομοδεμάτων» σε αξιωματούχους, ανάμεσα στους οποίους ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Όπως είναι γνωστό, ο Κ. Γιαγτζόγλου διεκδίκησε με απεργία πείνας και δίψας τη μεταγωγή του, από τις φυλακές Λάρισας, σε αυτές του Κορυδαλλού.
Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού υπενθύμισε επιθέσεις που έκαναν και προσωπικά, εναντίον του, τα «κανάλια του αυταρχισμού», τόνισε:
“Ένα κράτος να τα βάζει με έναν άνθρωπο; Αυτό θέλουν;”
«Θα πρέπει να καταλάβουν οι πάντες ότι το ενδιαφέρον, τόσο το δικό μου όσο και του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, είναι για όλους τους κρατούμενους. Είναι για τον άνθρωπο. Το ίδιο ακριβώς ενδιαφέρον που έχουμε για τον Γιαγτζόγλου, έχουμε και για το τσιγγανάκι που συνάντησα προσφάτως σε φυλακή και το οποίο έλεγε κάτι συγκλονιστικό: Πως δεν μπορούσε να φανταστεί τη ζωή του στην ελευθερία, διότι μόνο τον κόσμο της φυλακής έχει μάθει. Το ίδιο ενδιαφέρον έχουμε και για τον ανώνυμο ποινικό, που, ακριβώς επειδή είναι ανώνυμος, δεν έχει τη συμπαράσταση κανενός κινήματος».
Για την ουσία της υπόθεσης ο κ. Λάμπρου ανέφερε πως είναι απολύτως λογικό οι υπόδικοι να βρίσκονται στον Κορυδαλλό. Σχολιάζοντας δε τις σφοδρές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν, τόσο σε βάρος του ιδίου και του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και εναντίον της τελικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, ο κ. Λάμπρου αναρωτήθηκε:
«Στα σοβαρά, πιστεύουν κάποιοι ότι θα ήταν σωστό ολόκληρο κράτος να τα βάζει με έναν κρατούμενο, όποιος κι αν είναι αυτός; Αυτό θα ήθελαν τα κανάλια του αυταρχισμού; (…) Εμείς δεν παίζουμε με τις ζωές των ανθρώπων».
Ο Τσοχατζόπουλος και τα δικαιώματα όλων
Συνέχισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ:
«Κάθε κρατούμενος βρίσκεται στη φυλακή για κάποιον λόγο. Κάτι έχει διαπράξει και ήδη τιμωρείται, αν έχει καταδικαστεί και δεν είναι απλώς υπόδικος. Δεν είμαστε εμείς νέοι δικαστές που θα αποφανθούν να γίνει σκληρότερη η έκτιση της ποινής του και βασανιστικότερη η ζωή του. Κι αλίμονο αν αντιμετωπίζαμε θέματα που άπτονται ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κριτήρια ιδεολογικά και πολιτικά. Προσωπικά ποτέ δεν θα δεχόμουν ένα τέτοιο κριτήριο. Να σας πω ένα παράδειγμα: Άκης Τσοχατζόπουλος. Γνωρίζω ότι το όνομά του και μόνο προκαλεί απέχθεια σε σημαντικότατο τμήμα της κοινωνίας και φυσικά πολλών αριστερών πολιτών. Έ, όταν άκουσα ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, πήγα, ρώτησα, αν έχουν εξασφαλιστεί τα αναγκαία για την περίθαλψή του. Γιατί αυτό έπρεπε να γίνει».
“Αυτό το σύνθημα με ανατριχιάζει…”
Στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Λάμπρου επεσήμανε ότι ορθώς, ορθότατα επιδείχθηκε ευαισθησία και για έγκλειστους επιχειρηματίες (πχ Λαυρεντιάδης), μόνο που αυτό το ενδιαφέρον θα πρέπει να τους περιβάλλει όλους. «Και ξέρετε κάτι;», πρόσθεσε. «Πολλοί από όσους μας λένε πως ενδιαφερόμαστε δήθεν για τους αναρχικούς, για λόγους… πολιτικούς, όταν βλέπουν ότι μεριμνούμε για όλους κάνουν σχόλια του τύπου: ‘Με τι κάθεστε τώρα κι ασχολείστε’…».
Αποτιμώντας την πολεμική που άσκησαν τις τελευταίες ημέρες μέσα ενημέρωσης εναντίον της κυβέρνησης, τόνισε:
«Είναι φανερό ότι σε πολλές περιπτώσεις διολίσθησαν σε επίπεδα γελοιότητας. Ισχυρισμοί του τύπου ‘ο Τσίπρας ήταν αρχηγός των μπαχαλάκηδων’ δεν συνιστούν καν δημοσιογραφία».
Ανέφερε ακόμη ο κ. Λάμπρου:
«Θα σας έλεγα κάτι ακόμη: Διαφωνώ με ένα σύνθημα που ακούγεται σε κινητοποιήσεις. Το ‘έξω οι κρατούμενοι από τις φυλακές, μέσα οι μπάτσοι και οι δικαστές’. Μου προκαλεί ανατριχίλα. Διότι αναπαράγει τη λογική του εγκλεισμού, αλλάζοντας απλώς τους ρόλους».
«Ο εγκλεισμός», συνέχισε, «είναι σκληρότατη ποινή. Και, θα το επαναλάβω, τουλάχιστον σε περιπτώσεις ήπιας παραβατικότητας θα πρέπει να γίνεται οτιδήποτε είναι δυνατόν, ώστε να αποφεύγεται. Υπάρχουν κι άλλες ποινές, υπάρχει η κοινωνική εργασία. Ο εγκλεισμός από τη φύση του δεν μπορεί να είναι ανθρώπινος. Όταν όμως εφαρμόζεται, θα πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να μην αποβαίνει και καταστρεπτικός για την αξιοπρέπεια, την ψυχή και τη ζωή των ανθρώπων. Όλων των ανθρώπων».
Το θετικό παράδειγμα των Γυναικείων Φυλακών στη Θήβα
Ο κ. Λάμπρου ρωτήθηκε και για τα συμπεράσματα που διαμόρφωσε κατά τη διάρκεια τριών πρόσφατων επισκέψεων του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ σε ισάριθμα Σωφρονιστικά Καταστήματα (Κορυδαλλό, Αυλώνα, Θήβα). Είπε ότι υπάρχουν βελτιώσεις, αλλά και πολλά σημαντικά προβλήματα που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Είπε μεταξύ άλλων:
«Θα μπορούσαμε να βρούμε θετικά και αρνητικά στοιχεία, ίσως να τα φέρναμε και σε κάποια ισορροπία, ώστε να έχουμε ήσυχη και τη συνείδησή μας. Δεν πρέπει όμως να είναι έτσι. Χρειάζεται αδιάλειπτη δράση για βελτίωση».
Στα θετικά ο κ. Λάμπρου ανέφερε τις Γυναικείες Φυλακές Θήβας, που, όπως είπε, είναι η «καλύτερη κλειστή φυλακή απ’ όσες λειτουργούν στη χώρα». Ένας βασικός λόγος, εξήγησε, είναι το κτηριακό. Το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις αυτές δεν κατασκευάστηκαν με σκοπό τον εγκλεισμό ανθρώπων, καθώς προϋπήρχαν.
Κλείνουν ανήλικους στα κελιά δυο ώρες νωρίτερα…
Μιλώντας για διάφορα «κακώς κείμενα» των φυλακών, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε πρακτικές μηχανισμών διεύθυνσης («προύχοντες των φυλακών», τους χαρακτήρισε), που αυθαιρετούν.
«Αρκεί να σας πω ότι σε μία περίπτωση ανήλικοι κρατούμενοι κλείνονται στα κελιά τους, όχι από τις οκτώ το βράδυ, αλλά από τις έξι. Δυο ώρες νωρίτερα. Μέχρι τις οκτώ το πρωί, ώρες ατελείωτες δηλαδή, συνωστίζονται στο κελί, δεν έχουν καν τη δυνατότητα να κινηθούν στο διάδρομο, αφήστε την αυλή. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει αυτό και πώς μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά ανηλίκων. Και γιατί γίνεται; Διότι κάποιοι σκέφτονται: ‘Ας τα βάλουμε μέσα δυο ώρες νωρίτερα τα τσογλανόπαιδα για να μην ασχολούμαστε μ’ αυτά’…».
“Να τερματισθεί κάθε χρονοτριβή στην ιατρική περίθαλψη”
Ο κ. Λάμπρου αναφέρθηκε διεξοδικά στα θέματα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των κρατουμένων, ερωτηθείς για διάφορα δυσάρεστα, έως και τραγικά περιστατικά. «Στον τομέα της περίθαλψης έχουν σημειωθεί σημαντικότατες βελτιώσεις, οι οποίες όμως δεν επαρκούν για να άρουν τις δραματικές διαστάσεις των υφιστάμενων προβλημάτων», επεσήμανε.
Σημαντική εξέλιξη, σημείωσε, είναι η ένταξη του Ψυχιατρείου των φυλακών στο ΕΣΥ. «Έως τώρα έχουμε ένα Ψυχιατρείο που λειτουργεί ως φυλακή κατά 95% και ως ψυχιατρείο κατά 5%, αυτό πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Λάμπρου, δυο «σημεία –κλειδιά» στην όλη προσπάθεια προστασίας της υγείας των κρατουμένων είναι τα εξής:
Πρώτον, να ενταχθεί ο τομέας της περίθαλψης κρατουμένων στη σφαίρα ευθύνης ο Υπουργείο Υγείας, όπως ακριβώς η εκπαίδευσή τους έχει ενταχθεί στο Υπουργείο Παιδείας.
Δεύτερον, να τερματιστεί η πρακτική των προσκομμάτων και της χρονοτριβής.
Είπε ως προς αυτό το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ:
«Εάν ένας κρατούμενος βρίσκεται στην Κομοτηνή και ασθενήσει θα πρέπει να μεταφερθεί στο πλησιέστερο δημόσιο νοσοκομείο και χωρίς τις δυσκολίες που παρατηρούνται σήμερα (…). Κι αλήθεια, ποιος θα αξιολογήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, όταν παραπονιέται για την κατάστασή του ένας έγκλειστος; Δεν νοείται πλέον η τακτική του ‘πάρε μια ασπιρίνη και περίμενε να δεις αν θα περάσει’. Έτσι χάθηκε ένα παλληκάρι, που ένιωθε πονόδοντο (…). Δεν χωρούν αυτοσχεδιασμοί και ανευθυνότητες, όταν μιλάμε για ζωές».
“Χρειαζόμαστε γιατρούς, να τους βοηθήσουμε να έλθουν”
Μια σημαντική παράμετρος, είπε ακόμη ο κ. Λάμπρου, είναι η εξασφάλιση των προϋποθέσεων, ώστε να πηγαίνουν γιατροί στις φυλακές. «Σκεφθείτε έναν γιατρό, να είναι υποχρεωμένος να μετακινηθεί σε κάποια απομακρυσμένη φυλακή, όπως πχ αυτή στο Μαλανδρίνο. Να πρέπει να καταβάλλει σε βενζίνη ένα σημαντικότατο τμήμα του μισθού του, που είναι πενιχρός ακόμη και με τα δεδομένα της σημερινής εποχής. Ε, είναι πιθανόν να μην πάει. Και πρέπει να του δώσουμε τη δυνατότητα να πάει. Γιατί τον χρειάζονται».
Πηγή: Στο Κόκκινο