Οι εξελίξεις, και την εβδομάδα που πέρασε, ενισχύουν περαιτέρω την εικόνα σταθερότητας του εδάφους πάνω στο οποίο κινείται η κυβέρνηση εν όψει των δύσκολων βημάτων που θα κάνει το αμέσως επόμενο διάστημα. Η κατάθεση, ωστόσο, του προϋπολογισμού για το 2018, με το βαρύ εκείνο 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος, μειώνει, ως ένα βαθμό, την αξία αυτής της σταθερότητας και αποκαλύπτει τα όρια, τη δυσκολία που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τόσο στην κοινωνική της πολιτική όσο και στην αναπτυξιακή.
Οι δημοσιευόμενοι δείκτες της οικονομίας είναι το βασικό στοιχείο που συμβάλει στη σταθερότητα. Η ανεργία στο τέλος Ιουλίου μειώθηκε στο 21%, συνεχίζοντας τη συνεχή μείωσή της. Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,4% το 2018 και 2,8% το 2019, και οι αισιόδοξες προβλέψεις του κατά κανόνα απαισιόδοξου ΙΟΒΕ, όπως και του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ συμπληρώνουν τη θετική εικόνα. Την ίδια στιγμή ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνεχίζουν με δηλώσεις τους να σημειώνουν «ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να κλείσει η αξιολόγηση εντός του τρέχοντος έτους».
Διεθνείς συμβολές
Συμβολή στο κλίμα αυτό υπάρχει και από τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας αυτή την περίοδο. Η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, και τον αντιπρόεδρο Πενς είναι πολύ σημαντική. Έρχεται, δε, μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με ευρωπαίους ηγέτες, την πολυμερή συνάντηση των ηγετών των βαλκανικών χωρών στη Βάρνα και την επικείμενη συνάντηση αντιπροσωπειών της ΕΕ και δυτικών Βαλκανίων, και αποδεικνύει ότι στη διεθνή σκηνή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων συγκεντρώνει την απαραίτητη εμπιστοσύνη. Η συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον είναι, επίσης, μια ένδειξη ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο πυκνή και δύσκολη και χρειάζεται αποσαφηνίσεις.
Κόπωση κοινωνικών στρωμάτων
Αναφερθήκαμε, ήδη, στον προϋπολογισμό για το 2018 και στις δυσκολίες του. Μερικές έχουν τις ρίζες τους στην εκτέλεση του αντίστοιχου για το 2017. Το ότι εκτελείται κανονικά και υπερβαίνει κατά πολύ το στόχο του πλεονάσματος είναι πολύ σημαντικό πολιτικά, αλλά και κοινωνικά, διότι διαμορφώνει ένα χώρο άσκησης πολιτικής πέρα από το μνημόνιο. Όμως, η στέρηση των εσόδων από φόρους δεν μπορεί να παρακαμφθεί ως πρόβλημα, επειδή εξισορροπείται από την υπεραπόδοση σε άλλους κωδικούς ή στον ΕΦΚΑ.
Διότι αυτή η υστέρηση εκφράζει την κόπωση στρωμάτων της κοινωνίας, αλλά, ταυτόχρονα, αποκαλύπτει την αδυναμία της δημοσιονομικής διαχείρισης σε έναν τομέα, όπως η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο που οι πολίτες, όλοι οι πολίτες που καταβάλλουν φόρους, περίμεναν από την αριστερά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ασφαλώς, η κυβέρνηση πληρώνει την πραγματική έλλειψη μεταρρυθμιστικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για τους φόρους, συγκεκριμένου, όταν έγιναν οι εκλογές τον Ιανουάριο του 2015. Όμως, ακόμη δεν φαίνεται και να έχει. Αλλά είναι αδύνατο να τελειώσει η τετραετία και αυτό να μην έχει συμβεί, δηλαδή να μην ξεκινήσει η υλοποίηση ενός συνολικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου στη δημοσιονομική μας πραγματικότητα, από την σκοπιά της αριστεράς.
Απαντώντας αριστερά
Σημειώσαμε προηγουμένως το βαρύ 3,5% του πλεονάσματος για το 2018 και μετά. Η κυβέρνηση επιχειρεί με χίλιους τρόπους να εξοικονομήσει μερικούς πόρους για να κάνει κοινωνική πολιτική, ενώ κινητοποιεί κάθε δυνατότητα των χρηματοδοτικών εργαλείων. Και στα δύο μέτωπα, αυτό είναι αλήθεια, δρα με επιτυχία και τα αποτελέσματα είναι ορατά. Ωστόσο, η κοινωνική στενότητα συνεχίζεται και επιτείνεται. Όπως, συχνά, σημειώνεται, οι μνημονιακές πολιτικές έχουν σωρευτικά αποτελέσματα, συνιστούν ένα μνημονιακό κορμ,ό που, έστω, και αν πρόσθεσε αυτή η κυβέρνηση λιγότερα, όμως είναι συντριπτικά. Όλο και περισσότερο συναντάμε πολίτες εξαντλημένους οικονομικά. Το μεγάλο, λοιπόν, στοίχημα είναι πως η ανάκαμψη της οικονομίας που ξεκινά, αφενός, θα έχει βάθος και δεν θα διαρκέσει δύο τρία χρόνια, αφετέρου, θα φθάσει έγκαιρα στον κόσμο, ιδιαίτερα στο κομμάτι αυτό της κοινωνίας που έχει υποστεί μεγάλη πίεση. Θα φθάσει, δηλαδή, πριν ακόμη η κοινωνική δυσφορία γίνει απογοήτευση και αποχή.
Τα μέτωπα του Ελληνικού και της ταυτότητας φύλου έβαλαν στο τραπέζι και τον άλλο τομέα που οφείλει να προχωρά μια κυβέρνηση με κορμό την Ανανεωτική Ριζοσπαστική Αριστερά. Στο ζήτημα του Ελληνικού αποδείχθηκε ότι όταν η κυβέρνηση επιμένει στην νομιμότητα και το σεβασμό των θεσμών —όλοι είδαμε την αισθητή ταλάντευσή της, που ευτυχώς δεν κυριάρχησε— υπάρχει αποτέλεσμα θετικό. Το ίδιο και με το πιο λεπτό ζήτημα της αλλαγής φύλου. Είναι μια θετική εμπειρία που καταγράφτηκε στην κοινωνική συνείδηση και πιστώθηκε στην κυβέρνηση.
Νεοφιλελεύθεροι κλυδωνισμοί
Εν τω μεταξύ, η προσπάθεια της ΝΔ, το ίδιο διάστημα, να βρει το νέο βηματισμό της ως αποτελεσματικής αντιπολίτευσης, όχι μόνο δεν προχώρησε, αλλά απεναντίας εμπέδωσε την εικόνα ότι είναι ταυτόχρονα μια αναχρονιστική δύναμη (ταυτότητα φύλου, Ελληνικό κ.α.) όσο και ακραία νεοφιλελεύθερη (ερωτηματολόγιό της για τις συνθήκες εργασίας). Εξαντλείται, επιπλέον, σε μια τυφλή αντιπολίτευση που δεν μπορεί να πείσει ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας, όπως η «συνδρομή» της στη λευκή απεργία, για να εμποδιστεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ή στους εκδότες των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, που εκβιάζουν την κυβέρνηση, ενώ εκείνοι δεν πληρώνουν τους καθηγητές!
Η ΝΔ θα περάσει από κλυδωνισμούς, διότι η ηγεσία Μητσοτάκη-Γεωργιάδη θα κληθεί σύντομα να απολογηθεί και για τα φτωχά αποτελέσματα της ως τώρα πολιτικής της, αλλά και για την αδυναμίας της να ορίσει τη νέα στρατηγική της. Οι δυσκολίες της πολιτικής είναι πλέον ορατές και στις δημοσκοπήσεις, και αυτό δεν θα περάσει απαρατήρητο στο εσωτερικό της.
Στο Κιλκίς ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε, αν και με πιο προσεκτικό τρόπο, τις εκλογές: «θα γίνουν εκλογές γρήγορα και θα τις κερδίσουμε με μεγάλη διαφορά», υποστήριξε, αλλά με τη γραμμή; Όσο μένει στις γενικόλογες διατυπώσεις του τύπου «θα γίνουν εκλογές γρήγορα και θα τις κερδίσουμε με μεγάλη διαφορά», «εμείς δεν διχάζουμε, εμείς ενώνουμε όλους τους Έλληνες. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που λέει ψέματα, προτάσσουμε αλήθεια και ορθό λόγο», εξοικονομεί μια κάποια υποφερτή εικόνα. Όταν, όμως, προχωράει σε συγκεκριμένες θέσεις, τότε αποκαλύπτει το πραγματικό του νεοφιλελεύθερο πρόσωπο, όπως στα εργασιακά Ή το δεξιό λαϊκισμό του, όπως είδαμε με τη στήριξη κάθε αντίδρασης σε εύλογες πολιτικές της κυβέρνησης, ή τη στενή σχέση του με τη διαπλοκή, όπως είδαμε με τη στήριξη των θέσεων των καναλαρχών.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ένα, ακόμη, βήμα στην εργασιακή ζούγκλα
Το πρώτο θεματικό συνέδριο της ΝΔ γίνεται στη Νίκαια, στη «λαϊκή Β΄ Πειραιά της ανεργίας», όπως λένε οι διοργανωτές του, με θέμα την απασχόληση. Θα δούμε, βέβαια, σήμερα την τοποθέτηση του προέδρου της, του κ. Κ. Μητσοτάκη, αλλά ένα ερωτηματολόγιο προετοιμασίας που ανάρτησε στο διαδίκτυο δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το ποιες εργασιακές σχέσεις επιλέγει να προωθήσει, αν γίνει κάποτε κυβέρνηση. Με μοναδική καθαρότητα υπερασπίζεται την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ως τον δρόμο που θα αυξήσει την απασχόληση. Κυριολεκτικά, δρόμος που οδηγεί στην εργασιακή ζούγκλα. Συγκεκριμένα ερωτά τους πολίτες:
• Θα επέλεγαν μια νέα θέση εργασίας «με καταβολή χρόνου και προσπάθειες προσαρμογής»;
• Θεωρούν ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι «οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που θα διευκολύνουν την πρόσληψη περισσότερων εργαζόμενων»;
• Τι θα διάλεγαν αν η πολιτεία μπορούσε να χρηματοδοτήσει μόνο τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα για δημιουργία θέσεων εργασίας ή διάφορες πλευρές του κοινωνικού κράτους;
• Ο εργαζόμενος θα προτιμούσε να διαμορφώνονται οι όροι εργασίας του «από τον ίδιο σε συνεννόηση με τη διοίκηση της εταιρίας», «από τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων σε επίπεδο επιχείρησης», ή «από ένα εργατικό σωματείο πολιτικού χαρακτήρα που θα διαπραγματεύεται σε εθνικό και κλαδικό επίπεδο»;
Για να δώσουν, δε, να καταλάβουμε όλοι τι εννοούν όταν λένε ότι είναι «δικό τους το γήπεδο των επενδύσεων και όχι του ΣΥΡΙΖΑ», έχουν ένα ακόμη σχετικό ερώτημα:
• Προτιμούν «μια πολιτική προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων» κατ’ αντιπαράθεση με «μια προστατευτική πολιτική για την αγορά εργασίας»;
Δεν μένει τίποτε κρυμμένο, όπως εξάλλου φάνηκε και στην ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Να θυμίσουμε μόνο ότι έως λίγες μέρες πριν, η ΝΔ —ιδίως ο τομεάρχης εργασίας κ. Βρούτσης— έκανε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ότι οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία μερικής απασχόλησης ή άλλων μορφών ελαστικής απασχόλησης. Εκτός του ότι αυτό το αρνητικό, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, είναι καρπός των μέτρων απορρύθμισης της αγοράς εργασίας των δικών τους κυβερνήσεων, θα επιμείνουν άραγε να προωθούν αυτή την προπαγάνδα; Θα ξαναπούν ότι αυτή η κυβέρνηση «δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ και μια αγορά εργασίας όπου τα δικαιώματα των εργαζομένων διαρκώς καταπατώνται»;
Υ.Γ: Δεν είδαμε ακόμη αντιδράσεις της ΓΣΕΕ, θα περιμένουμε.
Παύλος Κλαυδιανός
Πηγή: Η Εποχή