Macro

Νόμπελ Ειρήνης: Η ICAN καλεί τα κράτη να απαγορεύσουν «τώρα» τα πυρηνικά όπλα

Η εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN) εκτίμησε σήμερα ότι η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην οργάνωση είναι «μια μεγάλη τιμή», ενώ έκανε έκκληση στα κράτη να απαγορεύσουν «τώρα» τα πυρηνικά όπλα.

«Είναι μια στιγμή μεγάλης έντασης στον κόσμο, την ώρα που πύρινες δηλώσεις θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν εύκολα, αμείλικτα προς μια φρίκη χωρίς όνομα. Το εύρος μιας πυρηνικής σύγκρουσης πλανάται και πάλι. Αν υπήρξε κάποια στιγμή που τα κράτη θα έπρεπε να δηλώσουν την απερίφραστη αντίθεσή τους στα πυρηνικά όπλα, αυτή η στιγμή είναι τώρα», επεσήμανε η Μπέατρις Φιν σε ανακοίνωσή της.

Εβδομήντα δύο χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, το Νόμπελ αυτό τιμά μια μη κυβερνητική οργάνωση που πίεσε για την υιοθέτηση φέτος μιας ιστορικής συμφωνίας για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων και έστειλε ένα μήνυμα στις πυρηνικές δυνάμεις να ξεκινήσουν «σοβαρές διαπραγματεύσεις» για να εξαλείψουν το οπλοστάσιό τους.

«Είναι μεγάλη τιμή που λαμβάνουμε το Νόμπελ Ειρήνης 2017 σε αναγνώριση του ρόλου μας» σχετικά με την «ιστορική συμφωνία», που έχει υπογραφεί μέχρι στιγμής από 122 χώρες, επισημαίνει η ICAN.

Οι προσπάθειες της ICAN τα τελευταία χρόνια επέτρεψαν στην οργάνωση να πετύχει μια σημαντική νίκη τον Ιούλιο στον ΟΗΕ, όταν δεκάδες χώρες ξεκίνησαν να υπογράφουν μια συμφωνία που απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα.

«Είμαστε περήφανοι που διαδραματίσαμε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της (…) Κάθε κράτος που επιζητεί έναν πιο ειρηνικό κόσμο, χωρίς πυρηνική απειλή θα πρέπει να υπογράψει και να επικυρώσει αυτή την κρίσιμης σημασίας συμφωνία χωρίς καθυστέρηση», τονίζει η ICAN.

«Ο αφοπλισμός δεν είναι ένα όνειρο, αλλά μια έκτακτη ανθρωπιστική ανάγκη», υπογραμμίζει η οργάνωση.

Η ισχύς της συμφωνίας παραμένει συμβολική καθώς την μποϊκοτάρουν οι εννέα πυρηνικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ και Βόρεια Κορέα).

«Το Νόμπελ αποτελεί φόρο τιμής στις ακούραστες προσπάθειες πολλών εκατομμυρίων ακτιβιστών και πολιτών (…) σε όλο τον κόσμο οι οποίοι από την αυγή της πυρηνικής εποχής διαμαρτύρονται έντονα κατά των πυρηνικών όπλων», σημειώνει η ICAN.

«Αποτελεί επίσης φόρο τιμής στους επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι (…) και στα θύματα των πυρηνικών δοκιμών σε όλο τον κόσμο», καταλήγει.

Πηγή: Left από ΑΠΕ