Λοιπόν από εχθές βράδι η κατάσταση έχει περίπου ως εξής:
🌴 Το Ισραήλ βομβάρδισε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στον Περσικό κόλπο, το South Pars, το οποίο συνεκμεταλλεύονται το Ιράν και το Κατάρ.
🌴 Κατόπιν αυτού, το Ιράν τσατάλιασε εγκαταστάσεις Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου στο Κατάρ, την Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα.
🌴 Η καταστροφή είναι τεράστια. Μόνο στο Κατάρ λέγεται ότι αφανίστηκε το 20% του LNG που καταναλώνει ετησίως η Ευρώπη.
🌴 Και αυτό, σε συνδυασμό με το κλείσιμο στα στενά του Ορμούζ δημιουργεί δυσοίωνες προοπτικές για το πού θα φτάσουν οι τιμές της ενέργειας. Ήδη τα 200 δολάρια το βαρέλι φαίνεται απολύτως εφικτός και ρεαλιστικός στόχος.
🌴 Για τους λάτρεις της στατιστικής, σήμερα το Brend έχει 112 δολάρια το βαρέλι. Πριν 25 μέρες είχε 68.72. Δεν θέλουμε να ξέρουμε τι έρχεται.
🌴 Κατόπιν αυτού ο πρόεδρος Τραμπ έκανε το παρακάτω ποστ. Στο οποίο πρακτικά λέει:
🌴 Πρώτον δεν το κάναμε εμείς, το έκανε το Ισραήλ με δική του πρωτοβουλία..
🌴 Δεύτερον δεν έγινε και τόσο μεγάλη ζημιά, μην εξάπτεστε.
🌴 Τρίτον εμείς δεν ξέραμε τίποτα ούτε είχαμε οποιαδήποτε συμμετοχή.
🌴 Τέταρτον το Ιράν δεν τα ήξερε όλα αυτά και τα αντίποινα στα οποία προέβη είναι άδικα.
🌴 Πέμπτον ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ σχετικά με αυτό το εξαιρετικά σημαντικό και πολύτιμο κοίτασμα South Pars. (Τα κεφαλαία είναι του Πρόεδρα…)
🌴 Και από κάτω, για να κρατηθούν κάποια προσχήματα κλείνει με απειλές: αλλά αν δεν και αν τολμήσετε να, η δύναμη με την οποία, θα είναι πρωτοφανής και μπλα.
🌴 Αυτά. Χεσμεντέν. Σφίγγουν οι κ..λοι και βγαίνει και προς τα έξω.
🌴 Σε άλλα νέα, παρενέβη κι ο Μακρόν. Ο οποίος ζήτησε να εφαρμοστεί μορατόριουμ στα πλήγματα εναντίον ενεργειακών υποδομών στη Μέση Ανατολή γιατί πρέπει να προστατευτούν οι άμαχοι πληθυσμοί και οι βασικές ανάγκες τους, όπως η ασφάλεια των ενεργειακών προμηθειών από την στρατιωτική κλιμάκωση.
🌴 Σωστά. Διότι πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι. Μας συγκίνησες σταδιάλα..
🌴 Δεν είχε νοιώσει την ανάγκη να μιλήσει όταν βομβαρδίστηκε το γυμνάσιο θηλέων.
🌴 Ούτε όταν το Ισραήλ βομβάρδισε αποθήκες καυσίμων μέσα στην Τεχεράνη πνίγοντας μια πόλη 15 εκατομμυρίων στους καπνούς και τις διοξίνες.
🌴 Αλλά συγκλονίστηκε τώρα που βομβαρδίζεται αθώο πετρέλαιο και LNG και θα πει το πετρέλαιο πετρελαιάκι.
🌴 Με μια κουβέντα: κάνουν έκκληση σε αυτόν στον οποίο επιτίθενται, να μην προβεί σε αντίποινα που μπορεί να τους κοστίσουν ακριβά. Υπάρχει χαμηλότερο λεβελ σιχαμάρας για τις δυτικές αξίες;