Macro

Αννέτα Καββαδία: «Βελούδινο» διαζύγιο σε ύποπτο χρόνο

Timing: ο κατάλληλος χρόνος, η ιδανική στιγμή. Και όπως σε όλες τις σχέσεις, έτσι και στην πολιτική, κομβική η σημασία του για την ερμηνεία –όχι την επιφανειακή, τη βαθύτερη− μιας απόφασης, αλλά και για την επιτυχία ή την αποτυχία ενός εγχειρήματος.
 
Οι σκέψεις ήρθαν αβίαστα στο άκουσμα της είδησης ότι παραιτήθηκε μετά από πέντε χρόνια στη συγκεκριμένη θέση, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Μια απόφαση που γνωστοποίησε ο ίδιος με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, χωρίς, πάντως, να γνωστοποιεί τους λόγους της παραίτησής του.
 
 
Πολλά τα ερωτηματικά
 
 
Να δεχθούμε, λοιπόν, πως τα πέντε χρόνια της θητείας του αποτελούν ολοκλήρωση των προσωπικών και πολιτικών του στόχων, όπως ο ίδιος διαμηνύει επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ειδικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι του οποίου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή του για την εμπιστοσύνη που του έδειξε τα χρόνια της συνεργασίας τους.
 
Η χρονική, ωστόσο, στιγμή, η σπουδή και ο τρόπος που επιλέχθηκε, δεν γεννούν ερωτηματικά; Γιατί πόσο «βελούδινη» μπορεί να είναι η παραίτηση του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, με ανάρτησή του στο instagram, χωρίς να εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου; Πόσο πείθει –όσο κι αν από την πλευρά του πρωθυπουργικού επιτελείου επιχειρείται να περάσει η εικόνα της φιλικής ολοκλήρωσης μιας επιτυχημένης συνεργασίας− μια τέτοια παραίτηση πριν από την κοινοβουλευτική μάχη των μαχών, όπως είθισται να θεωρείται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό;
 
Είναι αλήθεια πως ο Αλέξης Πατέλης είχε ενοχλήσει πολλούς και πολλές στο εσωτερικό της ΝΔ. Και όχι μόνο για θέματα οικονομικής ατζέντας. Του χρέωναν, πέρα από την ουσία, και την επικοινωνιακή διαχείριση του νόμου για τον γάμο ανεξαρτήτως φύλου που κόστισε, όπως λένε, εκλογικά στη ΝΔ. Και μπορεί οι σχέσεις του με το Μαξίμου να μην είχαν διαταραχθεί ποτέ για το ζήτημα αυτό, ακούγεται ωστόσο πως μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της «woke» ατζέντας και την «τυραννία των μειοψηφιών», δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ τους, με τον Α. Πατέλη να κάνει ανάρτηση στο instragram για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στη στέγη, και τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος να ζητά στο παρασκήνιο την παραίτησή του.
 
 
Βαθύτερα τα αίτια
 
 
Αρκεί, ωστόσο, η συγκεκριμένη οπτική, η συγκεκριμένη ερμηνεία –όσο κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως έχει κάνει την επιλογή να στρίψει το τιμόνι ακόμη πιο δεξιά− για να δικαιολογήσει μια τέτοια εξέλιξη τρεις ημέρες πριν τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή; Μην ξεχνάμε πως ο Αλέξης Πατέλης –πέρα από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων− δεν έχει κρύψει ποτέ την ιδεολογική του ταυτότητα: σκληρός νεοφιλελεύθερος οικονομικός αναλυτής που ως οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού πρωτοστάτησε και εισηγήθηκε κοινωνικά ανάλγητες νεοφιλελεύθερες πολιτικές για τις οποίες μάλιστα δηλώνει περήφανος.
 
Πόσο τυχαία μπορεί, λοιπόν, να θεωρηθεί η παραίτηση ενός τέτοιου στελέχους την ώρα που, για παράδειγμα, η κυβέρνηση υποχρεώνεται –εξαιτίας βέβαια σχετικής κοινοτικής οδηγίας− να μειώσει τις προμήθειες στις τραπεζικές συναλλαγές και να πείσει τις τράπεζες να καταργήσουν ορισμένες χρεώσεις, όπως πχ για έκδοση νέας κάρτας σε περίπτωση απώλειας; Πόσο τυχαία να θεωρηθεί όταν στο κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκουν –εξαιτίας, φυσικά, της έντονης πίεσης που δέχονται τόσο στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής τους ομάδας με τις συνεχείς ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ για θέματα ακρίβειας και καθημερινότητας, όσο και από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων− να φτάσουν το επίπεδο της μείωσης των προμηθειών στο 50%, και με δεδομένο ότι η κοινοτική οδηγία αναφέρεται σε μείωση έως 50% να υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ Μαξίμου και τραπεζών; Να υπενθυμίσουμε πως ο Α. Πατέλης σε συνέντευξη του προ ημερών στον Σκάι, δήλωνε ότι πρέπει «να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχει ο κόσμος με τις τράπεζες» και επικαλέστηκε δύο σημαντικές –κατά την άποψή του− ανακοινώσεις: ότι η Τράπεζα της Ελλάδας θα αναρτά από τις αρχές του χρόνου όλες τις προμήθειες και τα επιτόκια των τραπεζών, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να συγκρίνουν και ότι η ΔΙΑΣ, που τρέχει το σύστημα Iris, θα διπλασιάσει το ημερήσιο όριο για δωρεάν μεταφορές. Δηλώσεις που, φαινομενικά τουλάχιστον, φαίνονται ηπιότερες από αντίστοιχες του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος επέλεξε να εμφανιστεί –μόνο σε επίπεδο εντυπώσεων, φυσικά, αφού είναι γνωστά τα έργα και οι ημέρες του− πιο «σκληρός» απέναντι στους τραπεζίτες: «Μη σπάτε τα νεύρα των ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας. «Αρνηθήκαμε να βάλουμε έκτακτο φόρο, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να ζητάς από έναν οποιοδήποτε ελεύθερο επαγγελματία ή οποιοδήποτε έλληνα πολίτη να στέλνει 100 ευρώ και να του κρατάς τρία. Στάσου…»
 
Οι γνωρίζοντες και γνωρίζουσες τα ενδότερα της κυβερνητικής παράταξης, επιμένουν πάντως πως παρά τις δημόσιες φιλοφρονήσεις το διαζύγιο δεν έχει …βελούδινα χαρακτηριστικά. Όλα δείχνουν πως οι ισορροπίες στο στενό πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν ρευστοποιηθεί και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητά τρόπους ισορροπίας μεταξύ της πίεσης που δέχεται εξαιτίας των ασκούμενων πολιτικών και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στους ισχυρούς ημέτερους.
 
Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Αλέξης Πατέλης συγκαταλέγεται πια, και αυτός, στους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού που εγκατέλειψαν το Μέγαρο Μαξίμου. Είχαν προηγηθεί τον Αύγουστο του 2022 ο Γρηγόρης Δημητριάδης και τον Μάρτιο του 2024 οι Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος.
 
Την εμπειρία του στο Μαξίμου θα την αποτυπώσει, μαθαίνουμε, σε βιβλίο. Εμείς πάλι, τη βιώνουμε καθημερινά στο πετσί μας.
 
Αννέτα Καββαδία