Macro

Άγγελος Τσέκερης: Να κάνουμε τα βασικά που τα ξέρουμε. Κάθε φορά που καίγεται το σύμπαν να αφήνουμε μούσι.

🚒 Από την ώρα που έσβησε ακούμε αδιανόητα πράγματα. Και το χειρότερο είναι ότι έχουμε συνηθίσει να ακούμε ηλιθιότητες που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, χωρίς πλέον το μέσα μας να εξεγείρεται.
🚒 Μητσοτάκης: Προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι.
🚒 Δεν το λες αυτό όταν έχει φτάσει η φωτιά στο Χαλάνδρι ρε φίλε. Δεν το λες.
🚒 Σκέρτσος: Πρέπει να χτίσουμε ψυχική ανθεκτικότητα προκειμένου να προσαρμοστούμε στη νέα κανονικότητα της κλιματικής κρίσης.
🚒 Δηλαδή αρχίστε να το συνηθίζετε και μην μας τα ζαλίζετε κάθε φορά που καίγεται η μισή Αττική.
🚒 Μην εξοργίζεστε. Και με την πανδημία που πέθαιναν 1000 άνθρωπο τη μέρα, αυτό πάνω κάτω έλεγε ο Σκέρτσος. Συνηθίστε το, δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.
🚒 Κικίλιας. Οι πυροσβέστες δεν κάθονται δύο μερες στη φωτιά για να τους πάμε φαγητό και νερό. Αλλάζουν βάρδιες.
🚒 Αν είναι δυνατόν. Πολιτική Προστασία. Και σε τέτοια φωτιά.
🚒 Και κατά τα άλλα μια χαρά πάει και κρύβεται πίσω από την Πυροσβεστική όταν βλέπει τα σκουρα. Χτυπάτε εμένα όσο θέλετε, αλλά όχι τους γενναίους πυροσβέστες μας.
🚒 Σοφία Βούλτεψη. Αυτή είναι περιβόλι.
🚒 Μας έφερε τις διακυμάνσεις της μέσης θερμοκρασίας για την Ανταρκτική, για να μας πείσει ότι η κλιματική κρίση είναι ανυπέρβλητη.
🚒 Ποια κλιματική κρίση, κάηκαν σπίτια στο Χαλάνδρι λέμε.
🚒 Και είπε ότι η φωτιά ήταν μικρο – megafire. Αριστούργημα.
🚒 Καλύτερο και από τις χαοτικές κηλιδώσεις.
🚒 Α και για να μη μας δουλεύουν: Ακριβής επιστημονικός ορισμός για το τι είναι megafire δεν υπάρχει. Megafire λένε την φωτιά που έχει κάψει μεγάλη έκταση.
🚒 Όταν λοιπόν μας λένε ότι η φωτιά έκαψε μεγάλη έκταση γιατί ήταν megafire, στην ουσία ταυτολογούν. Όπως το αυτό με την κότα.
🚒 Γι αυτό αφήστε το παιδιά. Η ουσία είναι ότι κάθε φωτιά μπορεί να γίνει megafire άμα κάθεσαι και την κοιτάς. Εκεί είναι το θέμα.
🚒 Λοιπόν. Επειδή η συζήτηση «ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε/ όχι δεν κινητοποιήθηκε», «τα εναέρα πέταξαν/ όχι δεν πέταξαν», «είστε ψεύτες/ όχι εσείς είστε», είναι αντιπαραγωγική όταν δεν τεκμηριώνεται με στοιχεία, να πούμε τα εξής:
🚒 Πρώτον έχουμε ένα αντικειμενικό στοιχείο. Ανεξαρτήτως του τι έκανε ο κρατικός μηχανισμός, η φωτιά συμπεριφέρθηκε σαν να μην υπήρχε καθόλου κρατικός μηχανισμός.
🚒 Δηλαδή είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι παραπάνω θα είχε γίνει, αν αφήνανε την φωτιά να καίει χωρίς να κάνουν τίποτα.
🚒 Θα είχε φτάσει ως το Χαλάνδρι και θα είχε σβήσει μόλις έπεφτε ο άνεμος. Αυτό.
🚒 Επειδή όμως είδαμε τους πυροσβέστες λιωμένους, το θέμα είναι το εξής:
🚒 Αυτό που χρειάζεται κατ αρχάς, είναι ένα ανεξάρτητο πόρισμα που να εντοπίζει το τι έφταιγε στην προσπάθεια κατάσβεσης. Και τι αδυναμίες εμφάνισε ο κρατικός μηχανισμός. Και μετά να δούμε τι χρειάζεται.
🚒 Διότι δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ή δεν έχουμε επάρκεια μέσων, ή έχουμε επάρκεια μέσων αλλά υπάρχουν επιχειρησιακές ευθύνες.
🚒 Μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο. Αλλά αν υπήρχε και επάρκεια μέσων και επιχειρησιακή επάρκεια, πώς διάολο έφτασε η φωτιά μέχρι το Χαλάνδρι..
🚒 (Για παράδειγμα δεν γίνεται να παίρνουμε 10 δις μαχητικά αεροπλάνα και να μην έχουμε πυροσβεστικά που πετάνε την νύχτα…)
🚒 Αλλά φυσικά όλοι ξέρουμε ότι αυτή η χώρα δεν είναι σε θέση να εκπονήσει ένα ανεξάρτητο πόρισμα. Ούτε αντέχει να το διαχειριστεί. Σε οποιονδήποτε τομέα.
🚒 Δεν θυμάστε την έκθεση του Τσιόδρα και του Λέκκα για τις ΜΕΘ; Που βγαίνανε οι ρεζίληδες και λέγανε ότι δεν την παρέλαβαν και δεν ξέρανε τι λέει;
🚒 Αυτό είναι το ένα θέμα. Το δεύτερο είναι η πρόληψη.
🚒 Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά από την καταστροφή στο Μάτι είχε ζητήσει από τον καθηγητή Γκολτάμερ και την ομάδα του μια έκθεση για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα.
🚒 Η φιλοσοφία αυτής της έκθεσης είναι πάνω κάτω η εξής: το 90% (χοντρικά) των πόρων που δαπανώνται για πάει στην καταστολή και το 10% στην πρόληψη.
🚒 Αλλά η καταστολή έχει όρια. Γιατί αν μια φωτιά τεθεί εκτός ελέχου, δεν αντιμετωπίζεται, όσα μέσα και να έχεις.
🚒 Το θέμα είναι η μεγάλη πλειοψηφία των πόρων να κατευθύνεται στην πρόληψη. Δηλαδή στην συντήρηση των δασών, τις αντιπυρικές ζώνες, την επιτήρηση.
🚒 Και φυσικά στην νομική τους θωράκιση. Ώστε να κανείς να μην περιμένει ότι θα αποκομίσει οικονομικό συμφέρον από τις πυρκαγιές.
🚒 Και εδώ είναι που λές «τι κάθομαι και γράφω τώρα..». Εδώ προσπαθούμε να τα αποχαρακτηρίσουμε τα δάση, θα προσλάβουμε δασοφύλακες να τα συντηρούν και να τα προσέχουν;
🚒 Και οι ανεμογεννήτριες πώς θα μπουν; Τα αυθαίρετα πού θα χτιστούν; Τα ριζόρτς τι θα καταπατήσουν;
🚒 Και στο κάτω κάτω ποιος ενδιαφέρεται να επενδύσει στην συντήρηση των δασών; Σε προσλήψεις και σε τσουγκράνες και λάστιχα ποτίσματος; Τι μίζα έχουν αυτά;
🚒 Εδώ διαλύονται τα νοσοκομεία, πλάκα κάνουμε; Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα λέμε.
🚒 Αν και το τελευταίο είναι υπό συζήτηση πλέον. Γιατί όταν κάθε φυσική καταστροφή μας κοστίζει πλέον δισεκατομμύρια, ίσως η σχέση κόστους οφέλους μας επιβάλλει να αυξήσουμε τις δαπάνες για πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών. Λέμε τώρα.
🚒 Υπάρχει βέβαια και η λύση να παραχωρήσουμε τα δάση σε ιδιώτες, το ζύμωνε πέρσι ο Σκυλακάκης. Δεν ξέρουμε γιατί το απέσυρε φέτος.
🚒 Αλλά πραγματικότητα είναι μια: όταν ξοδεύεις λεφτά για να κάνεις προσλήψεις, κανείς δεν πρόκειται να σου πει μπράβο.
🚒 Ούτε θα σου πει μπράβο επειδή κάπου ΔΕΝ έπιασε φωτιά.
🚒 Οπότε καλύτερα να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι.
🚒 Και να κάνουμε τα βασικά που τα ξέρουμε. Κάθε φορά που καίγεται το σύμπαν να αφήνουμε μούσι.

Άγγελος Τσέκερης