Macro

Άγγελος Τσέκερης: Οι «κουκουλοφόροι της Novartis» και άλλες ιστορίες με δράκους

Λίγες ημέρες πριν από την ομιλία του Σαμαρά στο Πολεμικό Μουσείο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης πέρασε στη Βουλή διάταξη που δίνει στον Εισαγγελέα τη δυνατότητα να αίρει την προστασία που η δικαστική εξουσία παρέχει σε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Η διάταξη αυτή είχε στόχο να κατευνάσει τον Σαμαρά, ο οποίος, σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται, διαμαρτύρεται που δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα οι «κουκουλοφόροι ψευδομάρτυρες της Novartis». Αμέσως μετά, η εφημερίδα Πρώτο Θέμα έδωσε συνέχεια στην υπόθεση, γράφοντας ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis «πήραν λύτρα 56 εκ. ευρώ» για να σπιλώσουν την υπόληψη του Σαμαρά, του Άδωνη Γεωργιάδη, του Λοβέρδου και των άλλων παιδιών.

Γιατί όμως οι Αμερικανοί να δαπανήσουν τόσα χρήματα για να συκοφαντήσουν τον Σαμαρά και τους άλλους; Αυτό είναι ένα ερώτημα που συστηματικά βγαίνει έξω από τη συζήτηση, για να μην χαλάσει το αφήγημα. Και το αφήγημα είναι ότι το σκάνδαλο Novartis δεν ήταν παρά μια άθλια σκευωρία που στήθηκε από τον Τσίπρα, τους επίορκους εισαγγελείς και τους κουκουλοφόρους ψευδομάρτυρες, για να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Η πραγματικότητα έχει ως εξής:

Πρώτον, σκάνδαλο Novartis υπήρξε και παραϋπήρξε. Τον Ιανουάριο του 2021, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με ομόφωνη απόφασή του προέτρεψε τις κρατικές αρχές να κινηθούν κατά της Novartis, απαιτώντας επανορθώσεις για ζημιές στο ελληνικό δημόσιο ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ποσόν είναι τεράστιο, αλλά μέχρι σήμερα καμία ευθύνη δεν έχει αποδοθεί σε κανένα πρόσωπο.

Δεύτερον, οι προστατευόμενοι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος της συγκεκριμένης υπόθεσης, είναι αξιόπιστοι. Με βάση τις καταθέσεις τους, το αμερικανικό δημόσιο πήρε από τη Novartis αποζημίωση 345 εκατομμυρίων δολαρίων για διαφθορά ξένων αξιωματούχων στην Ελλάδα. Επομένως η διαφθορά στην Ελλάδα υφίσταται, άλλο αν η διερεύνησή της από την ελληνική δικαστική εξουσία παρεμποδίστηκε με πραξικοπηματικές παρεμβάσεις και εκβιασμούς.

Ας σημειωθεί εδώ ότι δεν υπάρχουν «λύτρα». Η αμερικανική δικαστική εξουσία προβλέπει την οικονομική αποζημίωση προστατευόμενων μαρτύρων καθώς, χωρίς χρηματική υποστήριξη και κίνητρο, δύσκολα κάποιος θα μπει σε τέτοια διαδικασία, βάζοντας σε ρίσκο τη δουλειά του και τη ζωή του. Βασική προϋπόθεση για την οικονομική αποζημίωση είναι οι μάρτυρες να είναι αξιόπιστοι. Η αμοιβή τους είναι ποσοστό της συνολικής αποζημίωσης που κερδίζει το αμερικανικό δημόσιο.

Τρίτον, για την ελληνική δικαστική εξουσία δεν υφίστανται ούτε «σκευωρία Novartis» ούτε «κουκουλοφόροι ψευδομάρτυρες». Το αφήγημα της σκευωρίας επιχειρήθηκε να στηθεί από την Προανακριτική Επιτροπή για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, που στήθηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αμέσως μετά τις εκλογές του 2019. Εκείνη η Προανακριτική –με τους ίδιους πάνω κάτω βουλευτές, που γελοιοποιήθηκαν αργότερα στις Εξεταστικές για τις υποκλοπές και τα Τέμπη– επιχείρησε να δέσει την σκευωρία, κατηγορώντας τον Δ. Παπαγγελόπουλο, την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ε. Τουλουπάκη και τους δύο βοηθούς της, τους δημοσιογράφους Ι. Παπαδάκου, Κ. Βαξεβάνη και Αλ. Τάρκα και τον εκδότη Ι. Φιλιππάκη, για εγκληματική συμμορία με στόχο την πολιτική εξόντωση του Σαμαρά και των υπόλοιπων. Ανάμεσα στα ανεκδιήγητα που έκανε η Επιτροπή αυτή, ήταν οι προσπάθειες να αποκαλύψει την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Νovartis με σειρά μεθοδεύσεων και ανοιχτών εκβιασμών. Η απόπειρα αυτή δεν πέρασε, λόγω της αντίδρασης της ελληνικής αλλά και, σύμφωνα με πληροφορίες, της αμερικανικής δικαστικής εξουσίας.

Το πόρισμα της απίθανης αυτής Προανακριτικής κατατέθηκε τελικά στο Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου και πετάχτηκε ολόκληρο στα σκουπίδια. Σύμφωνα με το σχετικό βούλευμα, που είναι αμετάκλητο, η διερεύνηση της υπόθεσης Novartis δεν είχε κανένα χαρακτηριστικό σκευωρίας. Κατά το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, ορθώς η τότε εισαγγελέας Τουλουπάκη έθεσε σε καθεστώς προστασίας τους μάρτυρες αυτούς, οι καταθέσεις των οποίων κρίνονται αξιόπιστες – άλλο αν οι βαλίτσες με τα ροδάκια δεν αφήνουν ίχνη και τα αδιευκρίνιστα ποσά καταλήγουν τελικά στο αρχείο. Με βάση την απόφαση αυτή, όλα τα πρόσωπα που η ΝΔ επιχείρησε να εμπλέξει σε εγκληματική συμμορία απαλλάχθηκαν. Ο Δ. Παπαγγελόπουλος καταδικάστηκε σε χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για εντελώς άσχετη υπόθεση.

Προφανώς, η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων είναι γνωστή. Οι σαμαρικοί βουλευτές, μάλιστα, έχουν καταθέσει τα στοιχεία τους σε ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης, ζητώντας την άρση της προστασίας τους. Αλλά με βάση τα παραπάνω, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η ελληνική δικαστική εξουσία θα δεχτεί να αποκαλύψει την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων, όσο και αν επιχειρήσουν να την πιέσουν ο Φλωρίδης, ο Σαμαράς και το Πρώτο Θέμα. Όχι μόνο γιατί η μαρτυρία τους έχει κριθεί αξιόπιστη σε δύο χώρες. Αλλά και γιατί μια τέτοια κίνηση τελειώνει στην Ελλάδα κάθε περίπτωση διαλεύκανσης υποθέσεων με καταθέσεις μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Και η χώρα θα βρεθεί στο στόχαστρο όλων των διεθνών θεσμών που ασχολούνται με τη διαφάνεια και το κράτος Δικαίου.

Άγγελος Τσέκερης

Η ΕΠΟΧΗ