Λοιπόν. Σήμερα θα πούμε μερικά πράγματα για την εξαήμερη εργασία. Στην μνήμη της μακαρίτισσας της καθημερινής Αυγής.
Πρώτα τα επικοινωνιακά. Ο νόμος Γεωργιάδη για την εξαήμερη εργασία ήταν να ισχύσει την 1η Μαρτίου 2024.
Αλλά λόγω των ευρωεκλογών, μετατέθηκε για την 1η Ιουλίου. Έτσι για να καταλαβαίνουμε πόσο υποτιμούν την νοημοσύνη του κόσμου και πόσο εύκολα τον εξαπατούν και τον αποπροσανατολίζουν.
Δείχνει όμως ότι η κυβέρνηση καταλαβαίνει τι ακριβώς είναι αυτό το μέτρο και πώς θα φανεί στον κόσμο. Γι αυτό το πήγε για μετά τις ευρωεκλογές.
Άλλωστε η Νίκη Κεραμέως, που εν τω μεταξύ είχε αναλάβει υπουργός Εργασίας, φρόντισε ευγενικά να μας υπενθυμίσει ότι ο νόμος είναι του Γεωργιάδη. Και η ίδια απλώς τον βρήκε πάνω στο τραπέζι.
Αυτό που δεν περίμενε η κυβέρνηση, ήταν οι αντιδράσεις των ξένων ΜΜΕ. Γκάρντιαν, BBC, CNBC, Business Insider, Washington Post και ένα σωρό άλλα.
Τι σημείωσαν όλοι αυτοί; Πρώτον ότι το μέτρο αυτό είναι δώρο στους Έλληνες επιχειρηματίες και γίνεται κατ απαίτησή τους.
Δεύτερον ότι οι Έλληνες δουλεύουν ήδη περισσότερες ώρες από τους υπόλοιπους ευρωπαίους. Με εξαίρεση, ενδεχομένως την Πολωνία.
Τρίτον ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που επανέρχεται στην εξαήμερη εργασία.
Τέταρτον ότι είναι αμφίβολο αν το μέτρο θα λειτουργήσει αναπτυξιακά, γιατί οι αυξημένες ώρες εργασίας θα αντισταθμιστούν με την μειωμένη παραγωγικότητα λόγω κόπωσης.
Και πέμπτον ότι η εξαήμερη εργασία είναι αντίθετη στην διεθνή τάση για τις αναπτυγμένες χώρες, που είναι μείωση των ωρών εργασίας με διατήρηση των αποδοχών.
Το πιο αμήχανό όμως ήταν τα σχόλια των νεοφιλελέδων.
Κάντε το όπως οι Έλληνες! Έγραψε η γερμανική Handsblaat.
Και από κάτω εξηγεί ότι σε αντίθεση με τους Έλληνες, οι Γερμανοί δεν είναι πρόθυμοι να δουλεύουν 48 ώρες τη βδομάδα, επειδή στη Γερμανία τα σωματεία έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη. Κρίμα.
Και ότι ενώ οι οικονομολόγοι και οι εργοδότες συμφωνούν ότι οι ώρες εργασίας πρέπει να αυξηθούν, οι εργαζόμενοι διαπραγματεύονται ψηλότερες αποδοχές, ή λιγότερες ώρες εργασίας.
Η κυβέρνηση επιχείρησε να απαντήσει ότι δεν υπάρχει καμία εξαήμερη εργασία, απλώς «δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, να υπάρχει μια παραπάνω βάρδια εργασίας …» έγραψε ο Πρωθυπουργός στο facebook. Προσέξτε κομψότητα και ευελιξία στην διατύπωση.
Και κάποιοι ψέλισαν μέσα από τα δόντια τους ότι αυτό θα γίνει με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, χωρίς όμως να το πουν καθαρά. Γιατί δεν ισχύει.
Ας δούμε τι λέει ο νόμος. Υπάρχουν δύο κατηγορίες επιχειρήσεων στις οποίες μπορεί να εφαρμοστεί η εξαήμερη εργασία.
H πρώτη είναι οι επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, που δουλεύουν 24ωρο με τρεις 8ωρες βάρδιες, για 5 μέρες. Αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να επεκτείνουν την λειτουργία τους για 6η ημέρα.
Καταβάλλοντας 40% προσαύξηση στο μεροκάματο αν είναι Σάββατο, και άλλο 75% επιπλέον αν είναι Κυρικακή ή επίσημη αργία.
Προϋποτίθεται συναίνεση του εργαζόμενου; Ό νόμος πουθενά δεν λέει «με την σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου».
Όπως μας θυμίζουν οι εργατολόγοι, η δυνατότητα για εξαήμερη εργασία δόθηκε ως δώρο από την τρόικα στους Έλληνες βιομήχανους, το 2010, με το πρώτο μνημόνιο.
Τότε βέβαια για τα προσχήματα, ο νόμος έλεγε ότι αυτό μπορούσε να γίνει μόνο με την σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου.
Αλλά προφανώς, τέτοιες εποχές δεν υπήρχε εργαζόμενος να μην συμφωνήσει.
Τώρα ο νόμος του Γεωργιάδη το πήγε παραπάνω. Η σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου ή του σωματείου δεν αναφέρεται πουθενά.
Άρα, και για να είμαστε συνεννοημένοι. Όταν η κυβέρνηση λέει «δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους κλάδους της οικονομίας» εννοεί ότι η δυνατότητα δίνεται στους εργοδότες.
ΟΙ εργαζόμενοι δεν θα ερωτηθούν. Τελεία. Παιδιά από την άλλη βδομάδα θα έρχεστε και τα Σάββατα.
Αυτή είναι η απλή περίπτωση του νόμου. Η δεύτερη κατηγορία επιχειρήσεων στις οποίες μπορεί να επεκταθεί το εξαήμερο, είναι πιο περίπλοκη.
Αυτές σύμφωνα με τον νόμο είναι επιχειρήσεις που «δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας», αλλά «είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο, επί 24 ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών». Και οι οποίες σήμερα δουλεύουν πενθήμερο.
Εδώ υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν είναι κατανοητά. – Κατά την άποψή μας, απόδειξη ότι το νομοσχέδιο το γράψανε άλλοι και ο Γεωργιάδης το κατέθεσε αμάσητο.
Τι θα πει «επιχειρήσεις που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν Δευτέρα έως Σάββατο επί 24 ώρες»;
Προφανώς το «δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας» σημαίνει δεν είναι οι επιχειρήσεις της προηγούμενης περίπτωσης. Δηλαδή δεν είναι βιομηχανίες.
Αλλά άμα «δεν είναι στην φύση τους» να δουλεύουν 24 ώρες, πώς «είναι δυνατόν» να δουλέψουν 24 ώρες;
Και για να εφαρμόσουν την 6 ημέρα, πρέπει προηγουμένως να λειτουργήσουν τις προηγούμενες 5 επί 24ωρα; Ή δεν χρειάζεται; Δεν λέει ο νόμος.
Και αφού το θέμα αφορά «εντελώς συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας» που λέει και ο πρωθυπουργός, γιατί σκατά αυτοί οι εντελώς συγκεκριμένοι κλάδοι της οικονομίας δεν προσδιορίζονται;
Αν υποθέσουμε ότι εδώ κάποιον λάκκο έχει η φάβα, θα έχουμε άδικο; Όχι βέβαια.
Ας το προσεγγίσουμε λοιπόν από την ανάποδη. Ποιες είναι οι επιχειρήσεις που ΔΕΝ είναι δυνατόν να δουλεύουν 24 ώρες για 5 μέρες;
Είναι τα καταστήματα, που το ωράριό τους είναι καθορισμένο. Είναι ο τουρισμός, όπου υπάρχει συλλογική σύμβαση που λέει διαφορετικά πράγματα. Και είναι και άλλοι κλάδοι που είναι καθορισμένες οι ώρες εργασίας για λόγους ασφαλείας, όπως πχ οι μεταφορές.
Τελεία. Όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις μπορούν να προβλεφθούν στον νόμο.
Ποιες δηλαδή; Δείτε τους κερδοφόρους κλάδους. Εταιρείες τροφίμων. Εταιρείες ενέργειας. Εργοτάξια. Τράπεζες. Μια χαρά μέσα στην διάταξη είναι.
Ναι λέει ο νόμος. Αλλά αυστηρά μόνο όταν υπάρχει φόρτος εργασίας.
Έλα! Και τι σημαίνει φόρτος εργασίας; Γιατί δεν προσδιορίζει τα όρια, ότι δεν γίνεται πάνω από τόσο; Και αν υπάρχει συνεχής φόρτος εργασίας, δύο φορές το χρόνο επί 6 μήνες κάθε φορά, τον καλύπτει ο νόμος;
Και ποιος αποφασίζει πότε η εταιρεία έχει όντως έκτακτο φόρτο και πότε ζητάει το δικαίωμα καταχρηστικά; Α η Επιθεώρηση Εργασίας. Δηλαδή η Κεραμέως. Σωθήκαμε.
Δηλαδή είναι δύσκολο να διολισθήσει όλο αυτό σε κανονική εξαήμερη εργασία όπως στις εταιρείες της πρώτης κατηγορίας, θέλετε να πείτε.
Και ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου θα υπερασπιστούν τους εργαζόμενους απέναντι στους εργοδότες. Μάλιστα.
Τελευταίο σχόλιο νο 1: Λέει η κυβέρνηση, και οι διάφοροι Πορτοσάλτε της: ελάτε τώρα. Όπου υπάρχει ανάγκη για εξαήμερη εργασία, αυτή εφαρμόζεται ήδη, είτε νόμιμα είτε παράνομα. Δεν αλλάζει κάτι ο νόμος.
Μα ακριβώς έτσι πάμε προς τα πίσω. Πρώτα μπουκάρει στις επιχειρήσεις η αυθαιρεσία. Μετά νομιμοποιείται κανονικά. Και μετά γενικεύεται και γίνεται καθεστώς.
Διότι εκτός των άλλων, στην Ελλάδα καταφέραμε να γελοιοποιήσουμε, να εξουδετερώσουμε και να δυσφημίσουμε και τα συνδικάτα μας.
Μόνο κάτι πρωτοβάθμια το παλεύουν κάπως.
Τελευταίο σχόλιο νο 2: Με έσχατη υποκρισία και απατεωνιά ο Μητσοτάκης λέει: έ όχι και πάμε αντίθετα στην τάση για 4ήμερο! Αφού εμείς το εφαρμόσαμε πρώτοι το 4ήμερο.
Όχι παιδιά. Δεν είναι αυτή η λογική του 4ήμερου. Το 4ήμερο που θεσπίσατε προβλέπει 10 ώρες δουλειά τη μέρα χωρίς να πληρώνονται οι υπερωρίες.
Το 4ήμερο που θεσπίζουν οι άλλοι είναι με μείωση ωρών εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών. Σταματήστε να περιφέρετε στον κόσμο το πόσο ηλίθιο τον θεωρείτε και πόσο απατεώνες είστε.
Τελευταίο σχόλιο νο 3: Αφού σκάτε τόσο πολύ στη δουλειά, γιατί δεν προσλαμβάνετε κανέναν άνθρωπο αντί να κάνετε όλα αυτά τα καραγκιοζλίκια;
Α, δεν βρίσκετε.
Και γιατί δεν ανεβάζετε τα μεροκάματα να βρείτε; Αυτό δεν είναι το νόημα της ανάπτυξης; Να ανεβαίνουν οι δουλειές, να ανεβαίνουν τα κέρδη, να ανεβαίνουν τα μεροκάματα, να βρίσκει ο κόσμος δουλειά;
Α θέλετε να ανεβαίνουν μόνο τα κέρδη. Οκ. Καταλάβαμε.
Αυτά. Αυτό με τα συνδικάτα που είπαμε πιο πάνω, κρατήστε το πάντως. Θα μας χρειαστεί και σε επόμενες αναλύσεις…
Άγγελος Τσέκερης