Συνεντεύξεις

Κέν Λόουτς: «Ο Στάρμερ μετατόπισε το Εργατικό Κόμμα προς τα δεξιά»

Με τον κοινωνικό κινηματογράφο του και το χάρισμά του ο 88χρονος Κεν Λόουτς είναι το σύμβολο της βρετανικής αριστεράς. Απομακρύνθηκε από τους Εργατικούς το 2021 λόγω της στήριξής του στον Κόρμπιν και σήμερα θεωρεί ελπιδοφόρα τη νίκη του Κόρμπιν και πολλών άλλων ανεξάρτητων υποψηφίων.
 
Τι σημαίνει αυτό το αποτέλεσμα για το Ηνωμένο Βασίλειο;
 
Πριν είχαμε μια δεξιά κυβέρνηση και τώρα εκλέχτηκε μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά μετατοπισμένη προς τα δεξιά. Ονομάζεται πάντα Εργατικό Κόμμα, αλλά έχει σχέση περισσότερο με τις επιχειρήσεις παρά με τους εργαζομένους. Επιστρέψαμε στο New Labour της εποχής Μπλερ.
 
 
Είστε πολύ επικριτικός με τον Στάρμερ.
 
Μετατόπισε το Εργατικό Κόμμα προς τα δεξιά, έπεισε την αριστερά του κόμματός του να τον στηρίξει με υποσχέσεις που δεν τήρησε ποτέ. Είναι οπορτουνιστής. Με αυτόν δεν θα υπάρξει αλλαγή.
 
 
Τι νομίζετε ότι θα κάνει;
 
Δεν πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί στις ανάγκες των ανθρώπων, απλά θα προσπαθήσει να είναι μια αποτελεσματικότερη δεξιά κυβέρνηση, σε σχέση με την προηγούμενη καταστροφική κυβέρνηση. Όμως, το τραπεζικό σύστημα, καθώς και το σύστημα των μεγάλων εταιρειών δεν θα αλλάξει. Επίσης, είπαν ήδη ότι δεν θα προσπαθήσουν να φορολογήσουν τους πλουσιότερους.
 
 
Πόσο σημαντική είναι η εκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν ως ανεξάρτητου;
 
Είναι μια μεγάλη στιγμή λόγω του πολιτικού κενού στα αριστερά: το Εργατικό Κόμμα μετατοπίζεται προς τη δεξιά πτέρυγα, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το αποτέλεσμα του Κόρμπιν είναι τεράστιο. Η αριστερά είναι ακόμη ισχυρή. Πολλοί ανεξάρτητοι υποψήφιοι πήγαν καλά, θα υπάρξει συζήτηση μέσα στην αριστερά, μια μάχη αρχών. Για παράδειγμα σε σχέση με τις προμήθειες όπλων στο Ισραήλ.
 
 
Θα υπάρξει υποχώρηση στο θέμα του Brexit;
 
Ο Στάρμερ είπε ότι θα προσπαθήσουν να επαναδιαπραγματευθούν τη συμφωνία. Όμως τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια οικονομική ένωση. Και επωφελούνται οι μεγάλοι επιχειρηματίες. Η αριστερά ήθελε μια άλλη ένωση, στραμμένη στην κοινωνική δικαιοσύνη.
 
 
Τι ελπίζετε τώρα για τη χώρα σας;
 
Ελπίζω σε νέες οργανώσεις εργαζομένων, που να μπορούν να αγωνιστούν για να συμβαδίζουν οι μισθοί με τον πληθωρισμό, αλλά και για την υγεία και την παιδεία. Ένα κίνημα της εργασίας, ανεξάρτητο, γιατί υπάρχει μεγάλη λαϊκή στήριξη στις αρχές που εκπροσωπεί.
 
 
Τι λέτε για την επιτυχία του Νάιτζελ Φάρατζ;
 
Είναι πολύ ικανός να μιλάει τη γλώσσα των κοινών ανθρώπων και η εργατική τάξη νομίζει ότι έχει κάποιον με το μέρος της. Σκοπεύουν να φορολογήσουν λιγότερο τους πλούσιους, να ξοδέψουν λιγότερο για τη διαπαιδαγώγηση σε θέματα υγείας και για τις συντάξεις. Και στην εργατική τάξη δίνουν κάποιους που να μπορεί να ενοχοποιήσει: τους φτωχούς, τους ανέργους, τους μετανάστες. Ο στόχος τους είναι να διαιρέσουν την εργατική τάξη, τον λαό.
 
 
Ποια είναι η γνώμη σας για την κατάσταση στη Γαλλία;
 
Η συντηρητική σοσιαλδημοκρατία απέτυχε σε όλες τις χώρες, καταλήγοντας στο να μετατοπιστεί υπερβολικά προς τα δεξιά. Για τους γάλλους σοσιαλδημοκράτες η αντοχή του συστήματος είναι σημαντικότερη από τις αξίες που εκπροσωπούν: εξαρτώνται από την επιτυχία της οικονομίας της αγοράς, για να αυξήσουν τους φόρους και για να χρηματοδοτήσουν τις κοινωνικές πολιτικές τους.
 
 
Ο Κόρμπιν λέει ότι με εκείνον νίκησε η πολιτική της ευγένειας και της συμπερίληψης.
 
Η συμπερίληψη είναι η λέξη κλειδί. Η δοκιμή για την κυβέρνηση θα είναι η μετανάστευση και η ένταξη, μάχες της βρετανικής αριστεράς. Μα η λύση είναι μια κοινή διεθνής πολιτική: μέσω των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να καταστήσουμε τις χώρες ασφαλείς και περισσότερο ίσες. Μόνο έτσι δεν θα βλέπουμε να επαναπροωθούνται στη θάλασσα οι απελπισμένοι άνθρωποι που προσπαθούν να μπουν στη χώρα μας.
 
 
Έχετε ακόμη μια ιστορία να αφηγηθείτε στην οθόνη;
 
Έφθασα σε μια φάση κατά την οποία δεν έχω πια την ικανότητα να βγω στο δρόμο για να παρατηρήσω τους ανθρώπους, όπως έκανα μέχρι πριν από δύο χρόνια. Θα ήταν ωραίο να έκανα μια τελευταία ταινία, αλλά δεν μου φαίνεται εφικτό».
 
 
Απόδοση από την La Repubblica: Τόνια Τσίτσοβιτς
 
Η ΕΠΟΧΗ