Βίντεο

Θεανώ Φωτίου: Γκρίζα σημεία στην υποτεθειμένη αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου

Στην τοποθέτηση της Θεανούς Φωτίου στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού για την Κύρωση της σύμβασης δωρεάς Λάτση για το «Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο», μίλησε καταρχήν ως αρχιτεκτόνισσα και καθηγήτρια του ΕΜΠ που επί 50 χρόνια μαζί με συναδέλφους της μελέτησαν την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου. Με αυτή την εμπειρία αναφέρθηκε στην κρισιμότητα να συζητηθεί πρώτα εκτενώς το ίδιο το έργο της υποτιθέμενης επέκτασης και αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου και όχι η σύμβαση δωρεάς του κ. Λάτση.
Ήδη σημαντικοί φορείς και οργανισμοί , μάλιστα με διεθνή αναγνώριση, όπως το ελληνικό τμήμα του ICOMOS, δηλαδή ο τεχνικός συμβούλος της UNESCO, εκφράζουν ουσιαστικές και συγκεκριμένες αντιρρήσεις για το έργο, τόσο για τη διαδικασία όσο και για τις προτάσεις της μελέτης του γραφείου David Chipperfield (σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αλέξανδρου Τομπάζη).
Ως τη διαδικασία, η επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι προβληματική κι επί της ουσίας παράνομη, γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού δεν προκηρύσσει έναν Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, ούτε ορίζει Επιτροπή Αξιολόγησης των διαφορετικών προτάσεων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, όπως προβλέπει η σχετική ΥΑ της UNESCO. Επιπλέον, αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο τρόπος που δρομολογήθηκε αυτή η αδιαφανής, παράνομη κι εν τέλει απαράδεκτη διαδικασία για το μεγαλύτερο και παλαιότερο Μουσείο της χώρας, από μία άτυπη ομάδα που λειτουργούσε ήδη από το 2017 υπό την ηγεσία της συζύγου του Πρωθυπουργού, λες και πρόκειται για ιδιωτική πολιτισμική πολιτική. Μάλιστα, για αυτό το διαγωνισμό ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων και η Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων έχουν καταφύγει στο ΣτΕ.
Ως προς τις προτάσεις της μελέτης υπάρχουν πολλοί ειδικοί όπως το ICOMOS, που εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους με αυτές καθώς, μεταξύ άλλων, τα υψηλά κτηριακά μέτωπα και η έντονη παρουσία στον υπαίθριο χώρο μνημειακών κλιμάκων αμφίβολης λειτουργικότητας, οδηγούν στην πλήρη αλλοίωση τη φυσιογνωμία του χώρου.
Η Νέα Αριστερά πέρα από τις αντιρρήσεις που διατυπώνονται και ενστερνίζεται, θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα προς την Υπουργό Πολιτισμού που αφορούν την πραγματοποίηση της υπόγειας επέκτασης και σύνδεσης του Μουσείου με το ΕΜΠ και το Ακροπόλ, το χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία του Ακροπόλ, καθώς και αν υπάρχει κίνδυνος να αποβληθεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από τον οργανισμό πολιτιστικής κληρονομιάς λόγω της μετατροπής του μετατροπής του σε ΝΠΔΔ.