Συνεντεύξεις

Λατίφ Νταρουίς: «Η Ευρώπη δεν κυβερνιέται από κόμματα αλλά από εταιρείες»

Βαθύς γνώστης της ελληνικής ιστορίας, ο Παλαιστίνιος καθηγητής Λατίφ Νταρουίς μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την απόφασή του να διεκδικήσει την ψήφο των Ελλήνων στις ευρωεκλογές και χαρακτηρίζει τη Νέα Αριστερά την «αληθινή ψυχή» της Αριστεράς.

Ως εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδος, περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη, τη γενοκτονία του λαού του, αλλά αισιοδοξεί ότι κάποια μέρα θα αποκτήσουν δικό τους κράτος. Μέμφεται την Ε.Ε. για την πολιτική που ακολουθεί και υποστηρίζει ότι συμφέροντα των εταιρειών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην περιοχή δεν θα ικανοποιηθούν αν δεν λυθεί το Παλαιστινιακό. Εκτιμάει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έγινε πραξικόπημα και ότι έχασε την αριστερή ταυτότητά του.

● Θα θέλατε να μας πείτε μερικά πράγματα για σας;

Είμαι στην Ελλάδα από το 1985, έκανα διδακτορικό στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στον τομέα της Αστικής-Περιφερειακής Ανάπτυξης και συνέχισα τις σπουδές μου στη Γερμανία. Από τότε διδάσκω σε αρκετά Πανεπιστήμια -μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου- και σε κολέγια. Είμαι από τους Παλαιστινίους του Κουβέιτ, εκεί μεγάλωσα και από εκεί έφυγα για σπουδές.

Ο αδερφός μου δουλεύει στο υπουργείο Οικονομικών της Παλαιστίνης και ζει με την οικογένειά του στη Δυτική Οχθη. Εχω παντρευτεί Παλαιστίνια και έχουμε τέσσερις γιους. Ο μεγάλος μου γιος είναι συντηρητής αεροσκαφών στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (EAB) και ετοιμάζεται να υπηρετήσει τον ελληνικό στρατό, ο δεύτερος γιος μου κάνει μεταπτυχιακό στην Ολλανδία στο αντικείμενο της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο τρίτος είναι δευτεροετής φοιτητής στην Επιστήμη της Βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τον τέταρτο θα τον βλέπετε σε λίγα χρόνια στην εθνική ομάδα μπάσκετ.

● Μπορείτε να μας μεταφέρετε αυτά που σας περιγράφει ο αδερφός σας για όσα συμβαίνουν στην Παλαιστίνη;

Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, και όχι μόνο στη Γάζα. Ξέρετε, εμείς οι Παλαιστίνιοι έχουμε συνηθίσει κάποια περιοχή μας να πληρώνει μεγαλύτερο τίμημα ανάλογα με τη χρονική περίοδο. Κάποτε ήταν στην Ιορδανία, μετά στον Λίβανο, τώρα είναι στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη.

Η κατάσταση στη Γάζα είναι δραματική, αλλά και στη Δυτική Οχθη οι Ισραηλινοί έχουν εκτελέσει πάνω από 1.200 Παλαιστινίους και έχουν συλλάβει 6.000 άτομα χωρίς καν δικαιολογία. Δεν θεωρούν ότι είναι αναγκασμένοι να εξηγούν τον λόγο της σύλληψης.

Αρκεί να σας πω ότι στην Ιερουσαλήμ μπορεί να φύγεις από το σπίτι σου για να πας να ψωνίσεις και μέχρι να γυρίσεις να μην έχεις σπίτι. Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν εισβάλει σε αυτό και όταν λες «μα, αυτό είναι το σπίτι μου», σου απαντούν: «Μου υποσχέθηκε ο Θεός ότι είναι δικό μου, αν θες, πήγαινε στο δικαστήριο να βρεις το δίκιο σου». Ισραηλινός είναι και ο δικαστής, οπότε καταλαβαίνετε… Μετέτρεψαν μια ορθόδοξη εκκλησία, με ιστορία εξακοσίων ετών, σε δημόσιες τουαλέτες. Ενα ξενοδοχείο στην Ιερουσαλήμ, που ανήκει στην ελληνική εκκλησία, μπήκε ο στρατός και το πήρε με το έτσι θέλω. Αυτή είναι η πολιτική των Ισραηλινών, να μας κάνουν τη ζωή κόλαση για να αναγκαστούμε να φύγουμε. Ηδη, μετά τη μάχη στη Γάζα, μοιράζουν χάρτες και υποδεικνύουν στους Παλαιστινίους της Δυτικής Οχθης να πάνε να μείνουν στην Ιορδανία.

● Ποια είναι η στάση της Ευρώπης απέναντι σε όλα αυτά;

Η Ευρώπη παρακολουθεί απαθής τη γενοκτονία των Παλαιστινίων. Γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι γενοκτονία το να βομβαρδίζεις σχολεία και ασθενοφόρα, το να σκοτώνεις παιδιά ή γιατρούς που βρίσκονται εκεί για ανθρωπιστική βοήθεια. Η διεθνής κοινότητα βλέπει όλη αυτή τη θηριωδία και συμπεριφέρεται σαν να είναι τυφλή. Πού είναι η δημοκρατία στην Ευρώπη; Το Ισραήλ δεν είναι μια χώρα-θαύμα, ζει με βοήθεια, με χρήματα από έξω.

Ακόμα και τώρα στη Γάζα το Ισραήλ πολεμάει τους αντάρτες με 90% μισθοφόρους. Πολλοί είναι Γάλλοι, Αμερικανοί, άλλοι πρώην φυλακισμένοι, πληρώνονται γύρω στα 3.900 ευρώ τον μήνα. Πώς μπορούν οι Ευρωπαίοι και υποστηρίζουν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου; Εναν διεφθαρμένο καταδικασθέντα που θα έπρεπε να είναι στη φυλακή; Τι περισσότερο από τους Ισραηλινούς έκαναν οι Σέρβοι και δικάστηκαν για γενοκτονία από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης; Τι περισσότερο από τους Ισραηλινούς έκαναν οι Ρώσοι και οι Ευρωπαίοι στράφηκαν εναντίον τους;

● Ποια είναι η λύση για έναν Παλαιστίνιο που είναι εκεί και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να σκοτωθεί;

Εμείς οι Παλαιστίνιοι, όπου και να ζούμε, είμαστε ερωτευμένοι με την πατρίδα μας και το λέω με όλη μου την αγάπη για την Ελλάδα. Η ελευθερία έχει την τιμή της και αυτή την προίκα πληρώνουμε, όπως την έχουν πληρώσει και η Νότια Αφρική και φυσικά η Ελλάδα. Δεν έχουμε πρόβλημα να ζήσουμε με τους Ισραηλινούς. Αλλωστε, έχουμε προτείνει να έχουμε κοινό κράτος, όμως δεν το δέχονται.

Θυμάστε το σχέδιο που υπεγράφη από τον ηγέτη της Παλαιστίνης, Γιάσερ Αραφάτ, πριν από πολλά χρόνια και μας έδινε μόνο το 22% της Δυτικής Οχθης και της Γάζας. Είναι σαν να παραχωρείς σε κάποιον τη βίλα σου και να του ζητάς να μείνεις στην αποθήκη και να μη δέχεται. Το είδατε το αποτέλεσμα: δηλητηρίασαν τον Αραφάτ και σκότωσαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν. Το Ισραήλ δεν υποχωρεί όσο η άκρα Δεξιά στο Ισραήλ πιστεύει ότι έχει τη στήριξη της Ευρώπης.

Η μάχη της Γάζας είναι ξεκάθαρα μάχη για το φυσικό αέριο που έχει βρεθεί εκεί σε μεγάλες ποσότητες και οι εταιρείες έχουν αποφασίσει την εκμετάλλευσή του. Γι’ αυτό θέλουν να διώξουν από εκεί 2.300.000 Παλαιστινίους λες και είναι πρόβατα. Το ίδιο έχει συμβεί και στη Δυτική Οχθη, όπου έχει βρεθεί πετρέλαιο. Είναι ακριβώς αυτό που είχαν κάνει οι Αγγλοι στους Ιρλανδούς, που τους έδιωξαν προκειμένου να αδειάσει η περιοχή για τα πρόβατα της βασίλισσας. Γι’ αυτό και οι Ιρλανδοί μάς νιώθουν περισσότερο από τους άλλους. Οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται να φύγουν από τον τόπο μας. Αυτή είναι η ιστορία μας και είμαστε ένας λαός με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Αντίθετα, το Ισραήλ είναι μια χώρα προσωρινή, που ζει με τις κρίσεις και με βοήθεια. Μπορεί μια χώρα να επιβιώσει για πάντα έτσι; Από τις αρχές του πολέμου, μέσα σε έξι μήνες, 400.000 Ισραηλινοί εγκατέλειψαν το Ισραήλ, ενώ εμείς δεν φεύγουμε έπειτα από δεκάδες χρόνια πολέμων. Αυτό αποδεικνύει ποιος έχει ρίζες στην περιοχή. Οσο δεν υπάρχει παλαιστινιακό κράτος, τα συμφέροντα των εταιρειών θα κινδυνεύσουν, δεν θα υπάρχει καμία εκμετάλλευση φυσικού αερίου, για την οποία απαιτούνται χρήμα και τεχνογνωσία. Για να έρθουν ξένες εταιρείες πρέπει να υπάρχει ασφάλεια στην περιοχή σε διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων ετών. Δυστυχώς η Ευρώπη δεν κυβερνιέται από κόμματα αλλά από εταιρείες. Οι εταιρείες χρηματοδοτούν τον πόλεμο στη Γάζα για τα συμφέροντά τους.

● Από πού αντλείτε την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα ζήσετε σε δικό σας κράτος;

Από πού αντλούσε την ελπίδα του ο Κρητικός όταν πολεμούσε απέναντι στην υπερδύναμη Γερμανία; Πόση ελπίδα είχε ο Ελληνας που κόπηκαν τα πόδια του στα αλβανικά βουνά; Πού έβρισκε ο Νοτιοαφρικανός τη δύναμη να τα βάλει με μια δύναμη που ήταν προστατευμένη από όλη τη Δύση; Πώς μπόρεσε ο Βιετναμέζος που, ούτε παπούτσια δεν είχε, να πολεμήσει την Αμερική και τη Γαλλία; Πόσο αίμα πλήρωσαν οι Αλγερινοί στους Γάλλους;

● Ολα τα παραπάνω είναι για σας ο λόγος που είστε υποψήφιος στις ευρωεκλογές; Θέλετε να αγωνιστείτε για να υπάρχει η φωνή των Παλαιστινίων στην Ευρώπη;

Οχι μόνο. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου και η πατρίδα των παιδιών μου. Θέλω να κάνω το χρέος μου απέναντι στην ελληνική κοινωνία και να υπηρετήσω τα συμφέροντα των Ελλήνων. Αυτό είναι το πρώτο και το κύριο. Το δεύτερο είναι ότι θα προσπαθήσω, ως Παλαιστίνιος, να μεταφερθεί στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων η πραγματική εικόνα που επικρατεί στην Παλαιστίνη.

Θα ήθελα, επίσης, να βοηθήσω να διατηρήσει η Ελλάδα την ανθρώπινη πλευρά της, που είναι κύριο χαρακτηριστικό του λαού της και η βασική διαφορά του από τους άλλους Ευρωπαίους. Πιστεύω ότι σταδιακά η Ελλάδα περνάει στα χέρια των εταιρειών, όπως έγινε στην Αμερική. Τα ζητήματα της Ελλάδας δεν ανήκουν στη σφαίρα του συμφέροντος, αλλά του δίκιου, όπως και των Παλαιστινίων, και θα τα υπηρετήσω με σθένος. Γι’ αυτό ζητάω την ψήφο των πολιτών τόσο από τον προοδευτικό όσο και από τον πατριωτικό χώρο.

● Η σχέση φιλίας και αλληλεγγύης που χαρακτηρίζει τους Ελληνες και τους Παλαιστινίους αντικατοπτρίζεται στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ.;

Οχι, δυστυχώς. Εμείς ως Παλαιστινιακή Παροικία έχουμε σχέσεις με όλα τα κόμματα. Λέγαμε λοιπόν στη Ν.Δ. ότι «μας αδικεί να κρατάτε ίσες αποστάσεις, αλλά τουλάχιστον κρατήστε τες. Εφόσον αναγνωρίζετε το Ισραήλ, θα πρέπει να αναγνωρίσετε και το παλαιστινιακό κράτος». Αυτό όμως δεν συμβαίνει με αυτή την κυβέρνηση, αδικώντας όχι μόνο την ελληνική συνείδηση αλλά και την ελληνική ιστορία. Θα τους πρότεινα να κάνουν δημοψήφισμα και να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός αν συμφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης στο Παλαιστινιακό. Αν συμφωνεί, ας τη συνεχίσουν, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Η ελληνική κοινωνία είναι μαζί μας.

● Τι σας έκανε να αποφασίσετε να είστε υποψήφιος πρώτη φορά;

Για μένα η Νέα Αριστερά αποτελεί την αληθινή ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ. Νέοι άνθρωποι, προοδευτικοί, με πολιτικό λόγο και καταφανώς αριστερή ιδεολογία, με όραμα και σοβαρές πολιτικές θέσεις για κρίσιμα ζητήματα, όπως η υγεία, η παιδεία και η στέγη. Αποφάσισαν να κάνουν μια προσπάθεια διακινδυνεύοντας τις σίγουρες θέσεις τους στη Βουλή και αφιερώνοντας πάρα πολύ χρόνο στην κοινωνία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον εθελοντισμό.

Αξίζει το κόμμα μας να πάρει ένα καλό ποσοστό στις ευρωεκλογές, όχι μόνο προς όφελος της Αριστεράς αλλά και των Ελλήνων πολιτών, πολλοί από τους οποίους θα πρέπει να κατανοήσουν τη σημασία τού να υπάρχει αντιπολίτευση στη χώρα, αλλιώς είναι χαμένοι. Τόσα χρόνια προασπίζομαι τις θέσεις του ελληνικού λαού στον αραβικό χώρο, με χιλιάδες συνεντεύξεις και αρθρογραφία. Το ίδιο θα συνεχίσω να κάνω ως μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Δεν ψάχνω για δουλειά, αλλά για ευθύνες και για το πώς θα ξεπληρώσω το χρέος μου στον ελληνικό λαό. Οι Ελληνες έχουν πολλά κοινά με τους Παλαιστινίους. Είμαστε οι Φιλισταίοι που αναφέρει ο Ηρόδοτος και έλκουμε την καταγωγή μας από την Κρήτη.

● Πώς βλέπετε τον ΣΥΡΙΖΑ;

Χωρίς ταυτότητα. Πού οδήγησαν οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ; Προκάλεσαν τη δημιουργία ενός ερωτηματολογίου για το ποιοι είναι, τι είναι, πώς θα λέγονται. Που σημαίνει ότι χάθηκε η ταυτότητα ακριβώς επειδή έφυγε η αριστερή ταυτότητα του κόμματος. Με όλο τον σεβασμό προς τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύω ότι έγινε πραξικόπημα με την υποστήριξη μέσων μαζικής ενημέρωσης, εταιρειών και μεγάλων συμφερόντων. Δεν είναι φυσιολογικό μέσα σε έναν μήνα, όσο χαρισματικός κι αν είναι ένας υποψήφιος, να παίρνει έτσι ένα αριστερό κόμμα.

● Θα μπορούσατε να σκεφτείτε τον εαυτό σας να είναι υποψήφιος με άλλο κόμμα;

Δύσκολο. Δεν βλέπω στα άλλα αριστερά κόμματα μια στρατηγική για να πάρουν την εξουσία. Κάποια έχουν κλειστεί στον εαυτό τους θεωρώντας ότι είναι οι καλύτεροι. Σχετικά με άλλα κόμματα της Δεξιάς, οι θέσεις τους συχνά είναι εναντίον της Ελλάδας ακόμα και μέσα στη Βουλή. Στη Νέα Αριστερά έχω ελευθερία έκφρασης, δεν υπάρχει συγκεντρωτισμός και είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τα μέλη από τους ανθρώπους πρώτης γραμμής. Αυτό είναι δημοκρατία.

Γιώτα ΤέσσηΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ