Συνεντεύξεις

Νίκος Βούτσης: Πλησιάζει η ώρα υπέρ των πολλών και της λογοδοσίας όσων έπληξαν το κράτος δικαίου

Κύριε Βούτση, ποιο είναι το βασικό διακύβευμα των εκλογών και ποιοι είναι, κατά την άποψή σας οι παράγοντες που εν τέλει θα καθορίσουν το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου;
 
Υπάρχουν οι προσωπικές προσλαμβάνουσες του κάθε πολίτη για θέματα που τον αφορούν άμεσα, ιδίως για ζητήματα οικονομίας, στέγης, εισοδήματος, αποχρέωσης υποχρεώσεων κ.α. Όπως επίσης υπάρχουν και τα γενικότερα ζητήματα που ενδιαφέρουν την κοινωνία και τη χώρα μας και τα οποία προφανώς σε πρώτη και τελευταία ανάλυση έχουν συνέπειες και στον κάθε πολίτη. Θέματα όπως το δημογραφικό και η αναγκαία αλλαγή αναπτυξιακού παραγωγικού προτύπου σε ζητήματα επίσης όπως η αποτίμηση της αντιδημοκρατικής εκτροπής των παρακολουθήσεων ή και το δυστύχημα – έγκλημα των Τεμπών.
 
Ο αναστοχασμός πάνω σε αυτά τα ζητήματα και η συνειδητοποίηση ότι θα πρέπει να πάρει αρνητική απάντηση ο κ. Μητσοτάκης, όταν με πολιτικό κυνισμό υπόσχεται συνέχεια και βάθεμα της πολιτικής του, είναι το κρίσιμο επίδικο ζήτημα που καθορίζει αυτές τις τελευταίες ημέρες προ των εκλογών την επιλογή όσων, και είναι πάρα πολύ αυτοί, δηλώνουν ακόμα αναποφάσιστοι. Η γνώμη μου είναι ότι αυτές οι βουβές εκλογές έχουν αυτό το θετικό πρόσημο του αναστοχασμού και του πολιτικού ενδιαφέροντος και θα υπάρξει και μαζική συμμετοχή την Κυριακή στις εκλογές.
 
Η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα μεγάλα και τα σημαντικά μικρότερα θέματα εκτιμώ ότι ανατροφοδοτείται με τις αγωνίες και τις ανάγκες των «πάρα πολλών» της κοινωνίας μας. Το ίδιο και η πρόταση για πολυκομματική προοδευτική διακυβέρνηση. Θεωρώ ότι είναι απολύτως ρεαλιστική και ελπιδοφόρα η τελική επιλογή για το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα που αναλυτικά σας κατέθεσα.
 
Εσείς συμφωνείτε με την πρόταση της ΝΔ να γίνει κεντρική οικονομική αξιολόγηση από το ΓΛΚ, είτε από την Τράπεζα της Ελλάδος, είτε από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής; Θα βοηθούσε στο να γίνεται και ο δημόσιος διάλογος πιο ουσιαστικός ;
 
Η ΝΔ βρίσκεται σε προφανή αμηχανία και νευρικότητα, εδώ και 10 μέρες, όταν παρουσιάστηκαν δημοσίως οι βασικές προτεραιότητές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με αναλυτικές δεσμεύσεις που αφορούν στο μείζον κοινωνικό ζήτημα που έχει προκύψει με επίκεντρο τα εργασιακά, το εισόδημα, την καταπολέμηση της ακρίβειας, τη ρύθμιση χρεών και την αποφυγή πλειστηριασμών, τις δαπάνες για Παιδεία-Υγεία και άλλα σοβαρά ζητήματα. Σε όλα αυτά τα πολύ κρίσιμα για την κοινωνία θέματα η συνέχιση των πολιτικών της ΝΔ θα προκαλέσει ανυπολόγιστη βλάβη με μη ανατάξιμες επιπτώσεις όπως πχ. στην ανάγκη επαναδημοσιοποίησης της ΔΕΗ και όλων των δημόσιων αγαθών και τη δημιουργία δημόσιου τραπεζικού πυλώνα.
 
Αντί λοιπόν να συζητήσει η ΝΔ για την κατεύθυνση του φιλολαϊκού μας προγράμματος, που κατ’ ελάχιστον ανταποκρίνεται στην ανάγκη μιας νέας ριζικής ανατροπής και για την αναδιανομή υπέρ των πολλών και για μια άλλη αναπτυξιακή παραγωγική διαδικασία, έχει σηκώσει κουρνιαχτό για το θέμα της κοστολόγησης των προγραμμάτων, ενώ το ζήτημα αυτό έχει απαντηθεί καταρχήν προ μηνών και μετά τις εξαγγελίες του Α. Τσίπρα στη ΔΕΘ.
 
Κατά τα άλλα, τόσο οι κυβερνητικές πράξεις και εξαγγελίες, τι να πρωτοθυμηθεί και να θαυμάσει κανείς για τα 8,5 δις απευθείας αναθέσεις σε κλειστούς διαγωνισμούς, όσο βεβαίως και οι προγραμματικές εξαγγελίες των κομμάτων θα μπορούσαν συμφωνημένα και έγκαιρα κατά τη διάρκεια της τετραετίας και πριν τις εκλογές να αποτιμώνται από τον έγκυρο θεσμό του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ή και από άλλες υπηρεσίες
 
Η ΝΔ σας κατηγορεί ότι αν υλοποιηθούν όλα όσα περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας, πάμε και για 4ο μνημόνιο, τι απαντάτε;
 
Η ΝΔ μας είχε πει πως κάναμε 4ο μνημόνιο μετά την επιτυχή προσπάθεια μας να βγει η χώρα από τα μνημόνια, με την επίτευξη ανοικτού δεκαπενταετούς διαδρόμου με μικρές υποχρεώσεις της χώρας, ώστε να εξοικονομείται δημόσιος χώρος πάνω από 10 δις ετησίως για την ανάπτυξη, με την ταυτόχρονη μάλιστα διαμόρφωση ενός μαξιλαριού ασφάλειας 36 δις, στο οποίο στηρίχθηκε και η δική της κυβέρνηση, μέσα στο περιβάλλον ιδιαίτερα της κρίσης της πανδημίας και εν αναμονή ακόμη και της επενδυτικής βαθμίδας. Βεβαίως σταμάτησαν να λένε περί τέταρτου μνημονίου εδώ και μερικά χρόνια όπως σταμάτησε και ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκυλακάκης να λέει πως ήταν αχρείαστο το μαξιλάρι που επιτεύχθηκε!
 
Τα παραπάνω είναι ο σχολιασμός μου για τη νέα προπαγάνδα περί τετάρτου μνημονίου ενώ γνωρίζουν πως αν δεν επιτευχθούν αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στο πρόγραμμα – Συμβόλαιο με την κοινωνία, ο λαός μας θα ζει μέσα σε δραματικές συνθήκες και η χώρα μας σε μια νέα υπανάπτυξη και όλα αυτά υπέρ της κερδοφορίας των ολίγων, με των οποίων τα συμφέροντα έχει συνδεθεί και δεσμευτεί απολύτως, το καθεστώς της ΝΔ του κ Μητσοτάκη.
 
Ο κ. Μητσοτάκης θέτει τον στόχο της αυτοδυναμίας και εσείς από την πλευρά σας μιλάτε για προοδευτική διακυβέρνηση. Πόσο κοντά θεωρείτε πως είστε στον στόχο αυτό, δεδομένης και της άρνησης από τα κόμματα στα οποία απευθύνεστε;
 
Οι ηγεσίες όλων των κομμάτων κρίνονται και κρίνονται αυστηρά προεκλογικά και θα κριθούν το ίδιο αυστηρά μετεκλογικά αφού ο λαός θα έχει αποτυπώσει τις δικές του επιλογές και προτιμήσεις. Θεωρούμε απολύτως τεκμηριωμένα ότι σε πολλά και καίρια ιδίως κοινωνικά ζητήματα υπάρχει μια ευρύτατη δημόσια κατατεθειμένη σύμπτωση απόψεων όπως και στο ζήτημα του να υπάρξει κάθαρση για το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών, ανάμεσα στις δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει ότι «τείνει το χέρι προς όλες τις δυνάμεις» και ότι «η Δεξιά είναι η μόνη μας αντίπαλος».
 
Θέλω να προσθέσω στην τρέχουσα επιχειρηματολογία ότι η τεκμηρίωση για αυτές τις συγκλίσεις ή και συμπτώσεις, ανεξάρτητα από υπάρχουσες και καταγεγραμμένες διαφορές σε άλλα ζητήματα, έχουν αποτυπωθεί και στα πρακτικά της Βουλής, ακριβώς επειδή γίνανε πολλές συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και αντίστοιχες διαδικασίες για την ψήφιση των νομοσχεδίων που έφερνε η κυβερνητική πλειοψηφία, ακόμα και στη φάση που η χώρα κυβερνιόταν με ΠΝΠ μέσα στην πανδημία και όπου η ΝΔ συμπεριελάμβανε δεκάδες αποφάσεις επί παντός επιστητού μέσα σε αυτές τις ΠΝΠ, που κατά το Σύνταγμα είχαν σαφώς ιδιαίτερη και έκτακτη λειτουργία
 
Υπόθεση υποκλοπών: Ποιες σκοπεύετε να είναι οι κινήσεις σας ως ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη Βουλή;
 
Δυστυχώς, το εννοώ, οι χειρότερες των προβλέψεων που είχαμε κάνει στο διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι και το Νοέμβριο του ‘22 επιβεβαιώθηκαν, ότι δηλαδή η δικαστική οδός για τη διερεύνηση του μεγάλου διπλού σκανδάλου των υποκλοπών και της συγκάλυψής του δε θα οδηγούσε, έτσι όπως είχε δρομολογηθεί από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στο «να χυθεί άπλετο φως» που δήθεν ζητούσε ακόμα και ο Πρωθυπουργός.
 
Ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε, κατά τη γνώμη μας, απολύτως υπεύθυνος, ενήμερος και ενδεχομένως ενορχηστρωτής αυτής της άθλιας αντιδημοκρατικής εκτροπής. Είναι αυτονόητο ότι εφόσον φτάνουμε στις κάλπες με την επιβληθείσα πλήρη συσκότιση γύρω από αυτό το ζήτημα, που έχει εκθέσει και διεθνώς τη χώρα μας και αποτελεί προφανές πλήγμα στο κράτος δικαίου, θα πρέπει αμέσως μετά όχι μόνο η δικαιοσύνη να προχωρήσει με άλλη διαδικασία και άλλους ρυθμούς στη διαλεύκανση του σκανδάλου αλλά και η νέα Βουλή και η Κυβέρνηση που θα προκύψει, να αναλάβουν την υποχρέωση και την ευθύνη για να υπάρξει πραγματική κάθαρση που ενδεχομένως θα αφορά και σε πολιτικά πρόσωπα με επίκεντρο το επιτελείο του «επιτελικού κράτους» του Μαξίμου. Επ’ αυτού επίσης υπάρχει μια ευρεία συναίνεση των δυνάμεων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και δυστυχώς μια παρατεταμένη σιωπή από την πλευρά της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη που μόλις πρόσφατα κάτι ψέλλισε περί σκανδάλου.
 
Ο τέως πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο indicator.gr και την δημοσιογράφο Ελευθερία Κοσμοπούλου, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο διακύβευμα των εκλογών, ενώ απαντά στις κατηγορίες τις ΝΔ για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.