Ο Κώστας Φιλίνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1921.
Σπουδαστής στο Τμήμα Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων του Μετσόβιου, το 1940, προσχώρησε στο λαϊκό κίνημα και οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ το 1941. Πήρε μέρος στην ίδρυση της ΕΠΟΝ. Έζησε όλες τις περιπέτειες της Κατοχής, των Δεκεμβριανών του ’44 και των μεταβαρκιζιανών χρόνων μετέχοντας στο Προεδρείο του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ. Έζησε όλη την περίοδο του εμφυλίου πολέμου και τα πιο δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια όντας στην παρανομία μέσα στην Αθήνα. Το 1948 πήρε μέρος στη συγκρότηση και τη δράση του «2ου παράνομου κομματικού κέντρου», την πρωτοβουλία του οποίου είχε ο Σταύρος Κασιμάτης. Στα τέλη του 1953, με εντολή της ηγεσίας του ΚΚΕ, βγήκε παράνομα στο εξωτερικό από όπου επέστρεψε και πάλι παράνομα τον Νοέμβριο του 1954. Τον Μάιο του 1955 συνελήφθη, δικάστηκε και έμεινε στη φυλακή ώς το 1966.
Τον Απρίλιο του ’67, με την κήρυξη της δικτατορίας, περνά και πάλι στην παρανομία. Είναι ένας από τους κύριους οργανωτές του ΠΑΜ, μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη. Συλλαμβάνεται τον Οκτώβριο του ίδιου έτους και καταδικάζεται και πάλι σε ισόβια. Αποφυλακίζεται το 1973 και βγαίνει ξανά στην παρανομία, μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Κατήγγειλε μέσα από τις φυλακές της Αίγινας το 1968, μαζί με άλλους φυλακισμένους αγωνιστές του ΚΚΕ, τη διάσπαση του κόμματος και υποστήριξε την ίδρυση του ΚΚΕ Εσωτερικού. Πέρασε, συνολικά, 16,5 χρόνια της ζωής του στη φυλακή (11 χρόνια στη μετεμφυλιακή περίοδο και 5,5 χρόνια επί Χούντας). Καθώς επίσης 7,5 χρόνια σε συνθήκες σκληρής παρανομίας.
Στη συνέχεια, υπήρξε μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Εσωτ. ώς τη μετεξέλιξή του σε Ελληνική Αριστερά – Ε.ΑΡ., της οποίας ευρωβουλευτής διετέλεσε την περίοδο 1985-9. Εργάστηκε για την ίδρυση του ΣΥΝ και υποστήριξε με σταθερότητα τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Θεωρία των παιγνίων και πολιτική στρατηγική», που έγραψε όταν ήταν πολιτικός κρατούμενος της Χούντας. Το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε αρχικά στα ιταλικά και στα γαλλικά και κατόπιν στα ελληνικά. Είναι επίσης μεταφραστής σειράς σημαντικών έργων της μαρξιστικής φιλολογίας. Στη φυλακή της Αίγινας, το 1965, μετέφρασε το βιβλίο του Ζακ Γκυγιωμώ «Κυβερνητική και διαλεκτικός υλισμός», το οποίο εκδόθηκε λίγους μήνες μετά την αποφυλάκισή του το 1966. Κρατούμενος της Χούντας μετέφρασε το βιβλίο του Γκράμσι «Για τον Μακιαβέλι, την πολιτική και για το σύγχρονο κράτος». Την ίδια εποχή μετέφρασε από τα γαλλικά τον Α’ τόμο του βιβλίου του Νίκου Πουλαντζά «Πολιτική εξουσία και κοινωνικές τάξεις», που εκδόθηκε αμέσως μετά την πτώση της Χούντας. Ελεύθερος πια, μετέφρασε το βιβλίο του Καρλ Μαρξ «Γερμανική ιδεολογία» που εκδόθηκε την ίδια εποχή.
Τέλος, ο Κώστας Φιλίνης διετέλεσε συνεκδότης της «Αυγής» από το 1993 ώς το 1998 και μετά μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της εφημερίδας.
Πηγή: Η Αυγή