Βίντεο

Δημήτρης Βίτσας: Η χώρα χρειάζεται νέο δρόμο ανάπτυξης και εφαρμογή άλλου παραγωγικού μοντέλου

« Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΟ ΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΛΛΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ »
Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον τηλεοπτικό σταθμό « ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ TV».
«…Είναι εύκολο να λέει κανείς ότι στην επόμενη τετραετία θα έχουμε καλύτερους μισθούς και καλύτερες δουλειές, όπως λέει ο κος Μητσοτάκης αλλά το ερώτημα είναι ,πώς θα γίνει αυτό; Σκεφτείτε ότι αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας οι τριετίες στους μισθούς των εργαζομένων να αρχίσουν να ξαναυπολογίζονται όταν η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10% !!!
Έχουμε να λύσουμε πολλά προβλήματα πάνω σε αυτό το ζήτημα και ξεκινάμε από το αυτό που αφορά την ΄΄εκκίνηση΄΄ του μισθού. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι για βασικό μισθό 880 ευρώ( 800+ 80 που αφορά τις απώλειες από τον φετινό πληθωρισμό) και κάθε χρόνο, στις ελεύθερες διαπραγματεύσεις, η βάση να περιλαμβάνει και μια τιμαριθμική αναπροσαρμογή περίπου στη λογική της παλιάς ΑΤΑ. Η διαφορά είναι ότι στο παρελθόν, τα ποσά της αναπροσαρμογής δεν ενσωματόντουσαν στον μισθό και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, με την εφαρμογή των μνημονίων οι δημόσιοι υπάλληλοι να δουν μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές τους. Εμείς λοιπόν προτείνουμε, κάθε χρόνο αυτή η αναπροσαρμογή να ενσωματώνεται στο μισθό.
Είναι κοινό μυστικό ότι το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων κινεί την οικονομία της χώρας μας. Όταν στα χρόνια των μνημονίων αυτό μειώθηκε απότομα και σημαντικά, αμέσως είχαμε είχαμε απολύσεις και αύξηση της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα, φτάνοντας το 27%. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν υποφέρει και έχουν υποστεί πολλά, θα πρέπει να δουν μια άμεση αύξηση 10% στο μισθό τους. Εκτός αυτής της αύξησης, θα πρέπει να δούμε την τελική κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, η οποία να θυμίσουμε ότι είχε μπει για συγκεκριμένο χρόνο και με συγκεκριμένους όρους. Επομένως , να υπάρξει μέριμνα και διόρθωση και για αυτούς που βγήκαν στη σύνταξη μετά το 2016.
Για να γίνουν όμως όλα αυτά, απαιτείται ένας νέος δρόμος ανάπτυξης και η εφαρμογή ενός διαφορετικού παραγωγικού μοντέλου, που θα μειώνει το χάσμα με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Για να γίνει όμως αυτό, πέρα από την ενίσχυση του εισοδήματος, θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος.
Η μεγάλη μας διαφορά με τη ΝΔ είναι ότι δεν αρκούν τα μεγάλα κέρδη των ολίγων οικονομικά ισχυρών, για να γίνουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν καλές θέσεις εργασίας. Χρειάζεται η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και των μεσαίων στρωμάτων για να έρθει μια σταθερή ανάπτυξη για τον τόπο…»