Macro

Βασίλης Ρόγγας: Οργή

Ξύπνησε το πρωί αποκαμωμένος από το φοβερό βάρος στην πλάτη του. Σήμερα δεν είχε δουλειά στο Μαξίμου. Ήπιε το διπλό του εσπρέσο, όπως πάντα από αυθεντικό κολομβιανό καφέ, και άρχισε να διορθώνει τη σημερινή του ανάρτηση.

Ο Πρωθυπουργός είχε μπροστά του τα draft που του είχαν φτιάξει οι σύμβουλοί του. Χθες το βράδυ είχαν καταλήξει πως η επικοινωνιακή διαχείριση μέσω του διαγγέλματος μετά το ατύχημα πήγε κουβά, αλλά φουλ κουβά. Τα αποτελέσματα από τα focus group δείχνουν πως όλες οι πίτες -πλούσιοι και φτωχοί, μεγάλοι και μικροί, μορφωμένοι και αμόρφωτοι, δεξιοί κι αριστεροί- έχουν πλήρως αποδομήσει το αφήγημα που κατέληγε στην ευθύνη «κυρίως» του σταθμάρχη.

Τα παιδιά από το γραφείο έγραψαν λόγια να φαίνονται από την καρδιά του. Δεν τσιγκουνεύτηκαν σε οίστρο, σε απολογία. Συγκεκριμένος συνεργάτης του, του τόνισε να γράψει το συγγνώμη με κεφαλαία και τον άκουσε.

Ήταν συγκινητικό. Κατάφερε να συνδέσει τον θάνατο με τη δική του, προσωπική συντριβή. «Να φαίνεσαι αυθεντικός, Κυριάκο, μην το ξεχνάς», του είχε πει ο αμερικάνος επικοινωνιακός σύμβουλος και το κράτησε.

Διόρθωσε το draft, το είδαν τα παιδιά από το γραφείο, εγκρίθηκε.
Την ίδια ώρα αρκετές χιλιάδες στην Αθήνα συγκεντρώνονταν μπροστά στο παλιό παλάτι και, σε λίγο, πνίγηκαν από τα δακρυγόνα.
Μανάδες, μπαμπάδες, γηραίοι άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι ενόσω ήταν συντετριμμένοι, για να σωθούν από ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ κι ότι άλλα ονόματα έχουν όλοι αυτοί οι μπάτσοι.

Τα focus group δουλεύουν ξανά. Το αποτέλεσμα γράφει «και ξύλο και συγγνώμη νευριάζει πιο πολύ κι από τη σιωπή».

Πολύ νωρίς το απόγευμα, ο Αρχηγός, απογοητευμένος, από τα ψηλά του Λυκαβηττού μέσα στην λιακάδα ακούει τον αχό της κοινωνίας. «Τον πίνουμε», είπε σε υψηλά, σε άριστα ελληνικά και πήγε για τένις στην Πολιτεία.

«Έρχεται άλλη μια μέρα, θα το γυρίσουμε», φώναξαν οι παπαγάλοι. Ήξεραν, βέβαια, πως οι ανθισμένες νερατζιές της Αθήνας σήμερα δε μύριζαν μόνο τη γλύκα της άνοιξης. Ανάβλυζαν και το πένθος. Και την οργή. Κυρίως την οργή.

Βασίλης Ρόγγας

Ανάρτησή του στο Facebook