«Είναι εξοργιστικό η κυβέρνηση να επικαλείται τον δημοσιονομικό κίνδυνο όταν επιδοτεί το πάρτι αισχροκέρδειας στην αγορά ενέργειας με 9,5 δισ. μόνο για το 2022»
«Με το καλάθι του νοικοκυριού, η κυβέρνηση επιχειρεί για μια ακόμη φορά να διαχειριστεί επικοινωνιακά μια μεγάλη κρίση» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης.
Μιλώντας στον ρ/στ «Real Fm 97.8», τόνισε ότι «εδώ και πολύ καιρό θα έπρεπε να έχουν ληφθεί μέτρα πάταξης της αισχροκέρδειάς και κυρίως εντατικοί έλεγχοι». Και πρόσθεσε: «Σε μια αγορά που κυριαρχεί καθεστώς ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε επιβαλλόμενα πρόστιμα ύψους μόλις 94.500 ευρώ για ολόκληρο τον Σεπτέμβριο».
«Έχουμε μιλήσει εδώ και έναν χρόνο για την ανάγκη μέτρων ουσιαστικής ελάφρυνσης των καταναλωτών, με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%. Ενώ η τροπολογία μας για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα – μέτρο στο οποίο έχει ήδη προχωρήσει η πλειονότητα των χωρών στην ΕΕ- έχει απορριφθεί δύο φορές από την κυβέρνηση» υπενθύμισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση εμφανίζει αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ κατά 4 δισ. επιβεβαιώνοντας την διπλή αφαίμαξη που υφίστανται οι πολίτες και ως καταναλωτές και ως φορολογούμενοι» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
«Είναι εξοργιστικό η κυβέρνηση να επικαλείται τον δημοσιονομικό κίνδυνο όταν πρέπει να προστατέψει την κοινωνία αλλά την ίδια ώρα να επιδοτεί το πάρτι αισχροκέρδειας στην αγορά ενέργειας με 9,5 δισ. μόνο για το 2022» δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση επιμένει σε πολιτικές που διασφαλίζουν τα υπερκέρδη των παρόχων, που μόνο για τον Σεπτέμβρη ξεπέρασαν τα 450 εκατ., αλλά καταδικάζουν μια ολόκληρη κοινωνία στην κρίση».
«Τα προγράμματα που παρουσίασαν στην ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης έχουν παρόμοιο δημοσιονομικό κόστος αλλά εντελώς διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Εμείς μιλάμε για μέτρα που στηρίξουν πραγματικά την κοινωνία σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, με μείωση των έμμεσων φόρων, αποφασιστική ρύθμιση της αγοράς στην ενέργεια και αύξηση του κατώτατου μισθού με τιμαριθμική αναπροσαρμογή στον πληθωρισμό» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτση, καταλήγοντας: «Δική μας ευθύνη είναι πείσουμε ότι υπάρχει θετική διέξοδος στην ασφυκτική πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».