Για δεύτερη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οι ΗΠΑ οριοθετούν ξεκάθαρα την εμπλοκή τους στο πλευρό του Κιέβου.
«Δεν θα στείλω στην Ουκρανία κάτι που να μπορεί να πλήξει τη Ρωσία» δήλωσε προχθές ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στο αίτημα του Κιέβου για πυραυλικά συστήματα μέσου βεληνεκούς.
Στην αρχή της σύγκρουσης, η Πολωνία πρότεινε την παραχώρηση στην Ουκρανία μαχητικών αεροσκαφών σοβιετικής κατασκευής, μια πρόταση που απορρίφθηκε χωρίς περιστροφές από την Ουάσινγκτον.
Ετσι απομυθοποιείται η προσδοκία χορήγησης στο Κίεβο οπλικών συστημάτων που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τη δυσμενή εξέλιξη των επιχειρήσεων στην περιοχή του Ντονμπάς.
Μακάριοι οι κατέχοντες –beati possidentes– έλεγαν στην αρχαία Ρώμη, μια διαπίστωση που ισχύει όσο ποτέ άλλοτε στην Ουκρανία σήμερα.
Το Ντονμπάς είναι σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχο της Μόσχας και όλα δείχνουν πως αν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός ο επόμενος στόχος του Κρεμλίνου είναι η Οδησσός.
Ο χρόνος δουλεύει σε βάρος του Κιέβου αν θεωρήσουμε ως δεδομένη την οριοθέτηση της εμπλοκής της Δύσης από τις ΗΠΑ.
Από την αρχή της ρωσικής εισβολής, οι τελικοί εδαφικοί στόχοι της Μόσχας στην Ουκρανία παραμένουν αδιευκρίνιστοι τουλάχιστον σε επίπεδο δημόσιας ρητορικής δέσμευσης.
Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι την απόφαση για κατάπαυση του πυρός δεν θα την επιβάλουν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. στον Ζελένσκι, αλλά ο ίδιος και οι συνεργάτες του.
Μπορεί η κυβέρνηση Ζελένσκι να διαχειριστεί μια διαπραγμάτευση η οποία θα τελειώσει με το ένα ή το άλλο ποσοστό εδαφικού ακρωτηριασμού της επικράτειας;
Αυτό είναι το κυρίαρχο ερώτημα σε μια στιγμή όπου ΗΠΑ και Ρωσία έχουν σε μεγάλο βαθμό προωθήσει τους στόχους τους:
■ Οι ΗΠΑ πέτυχαν την ανασύνταξη του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα ενίσχυσαν την ηγεμονική τους πρωτοκαθεδρία στην Ευρώπη
■ Η Ρωσία τερμάτισε βίαια και για το ορατό μέλλον κάθε συζήτηση και σκέψη για περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς με ένταξη πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών.
Ο χρόνος για τον Ζελένσκι εξαντλείται δραματικά με τις ΗΠΑ να οριοθετούν την εμπλοκή της Δύσης και το Κρεμλίνο να μην έχει διευκρινίσει αν θα σταματήσει στο Ντονμπάς ή στην Οδησσό ή στις παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Οσο και αν αυτό ακούγεται κυνικό για τον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας, Κρεμλίνο και Λευκός Οίκος έχουν μέχρι στιγμής διασφαλίσει ότι η σύγκρουση παραμένει ελεγχόμενη.
Γιώργος Καπόπουλος