Παραθέτω πρόσφατους τίτλους ειδήσεων από εφημερίδες και ιστοσελίδες. Στην ενδεικτική σοδειά δεν εμπεριέχονται τίτλοι τηλεοπτικής προέλευσης. Τα κανάλια μας δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν με τα τριτεύοντα. Κανιβαλίζουν τρία νεκρά παιδιά επί μήνες, ώρες επί ωρών κάθε ημέρα, φορώντας το προσωπείο του αγνού ενδιαφέροντος για την αλήθεια και της έγνοιας για τα χρηστά ήθη που πρέπει να διασώσουμε, ώστε να μη χαθούμε σαν κοινωνία.
Ιδού: «Οδεύουμε ολοταχώς προς την οικολογική και κλιματική καταστροφή». – «Ο άνθρωπος έχει ξεκινήσει ήδη την έκτη μαζική εξαφάνιση ζωής στον πλανήτη». – «Η θαλάσσια ζωή απειλείται με εξαφάνιση λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη». – «Η κλιματική αλλαγή στρώνει το έδαφος για νέες πανδημίες». – «Σήμα κινδύνου για υπερθέρμανση του πλανήτη τουλάχιστον κατά 1,5° C» περί το 2035.
Συνεχίζουμε: «Συγκλονιστική άνοδος της θερμοκρασίας στην Ανταρκτική έως και 40° C – Εφτασε μέχρι και τους -11,5° C η θερμοκρασία στην Ανταρκτική». – «Δραματικά γεγονότα: Καίγονται οι πόλοι». – «Η βροχή θα αντικαταστήσει το χιόνι στην Αρκτική πριν από το τέλος του 21ου αιώνα». – «Οι δυτικές ΗΠΑ αντιμέτωπες με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 1.200 ετών». – «Τροφοδοτούμενη από την κλιματική αλλαγή, η ξηρασία που ξεκίνησε το 2000 θεωρείται η χειρότερη από το 800 μ.Χ.». – «Ευρωπαϊκή Ενωση: Τα θερμότερα χρόνια στην ιστορία της Γης ήταν τα τελευταία επτά». – «Το 2021 η πέμπτη θερμότερη χρονιά στην Ιστορία». – «Εφιάλτης παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης – Ηχηρό καμπανάκι από τον ΟΗΕ για νέα μεταναστευτικά κύματα λόγω ακρίβειας και ελλείψεων στα τρόφιμα».
Κινδυνολογία; Υπερβολές; Εμμονές; Ναι, κάποτε, τους πρώτους καιρούς του φαινομένου του θερμοκηπίου, ακούγαμε και «εξηγήσεις» τέτοιου τύπου και ήθους από ειδικούς που η σπονδυλική τους στήλη είχε την άκαμπτη ισχύ του χαρτονομίσματος, που το τσακίζεις με δυο δάχτυλα μόνο. Υποταγμένοι στην εξαγοραστική βούληση των άπληστων υπερρυπαντικών βιομηχανιών, κατασκεύαζαν «μελέτες» που «αποδείκνυαν» ότι η Γη διαθέτει την ικανότητα της αέναης αυτορρύθμισης, ότι δεν χάθηκε ο κόσμος με δυο-τρεις βαθμούς Κελσίου παραπάνω, ότι η ταραχή του κλίματος δεν είναι ανθρωπογενής, ότι… Ο,τι επιθυμούσε ο γαλαντόμος πελάτης. Και ό,τι ακριβώς είχε συμβεί μερικές δεκαετίες νωρίτερα, όταν άλλοι ενδοτικοί ειδικοί κατασκεύαζαν «έρευνες» που διαβεβαίωναν ότι το κάπνισμα δεν βλάπτει σοβαρά την υγεία, ίσα ίσα, ή ότι η ηρωίνη δεν προκαλεί εθισμό.
Πρωταγωνιστής στους τίτλους ειδήσεων που παρατέθηκαν εισαγωγικά είναι ο πλανήτης Γη. Ή μάλλον ο πλανήτης Γη υπό τη δυναστεία του ανθρώπου. Ο οποίος πρόλαβε μέσα σε δύο μόλις αιώνες να φθείρει ανεπανόρθωτα το γαλάζιο διαμαντάκι πάνω στο οποίο έτυχε να γεννηθεί η ζωή. Και πλέον απειλεί να το ξανακάνει κάρβουνο, γιατί το αντιμετωπίζει σαν να ‘ναι αποκλειστικά δικό του κτήμα, που δικαιούται να το ξεζουμίσει και να το υβρίσει. Τα άλλα πλάσματα, φτερωτά, ερπετά, τετράποδα, τα θεία δέντρα, είναι αναλώσιμα. Ανεξαρτήτως μεγέθους. Αναλώσιμοι οι ελέφαντες, αφού ο χαυλιόδοντάς τους παραμένει εξαιρετικό κυνηγετικό λάφυρο. Αναλώσιμες και οι μέλισσες, στις οποίες χρωστάμε κάτι παραπάνω από το ένα τρίτο των τροφών μας. Σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής, λ.χ. στη Μοζαμβίκη, όπου η υπερεντατική λαθροθηρία απειλούσε με εξαφάνιση τη φυλή του γλυκύτατου Ντάμπο, οι ελέφαντες γεννιούνται πια χωρίς χαυλιόδοντες. Αφήνοντας άναυδο το φάντασμα του Δαρβίνου, αλλάζουν ταχύτατα το DNA τους για να προστατευτούν από το δίποδο ον που έχει πλάσει μυριάδες μυθολογικές αφηγήσεις σε χιλιάδες γλώσσες για να πειστεί και να πείσει ότι το δημιούργησε και το ευλόγησε ο θεός – ένας από τους μυριάδες θεούς που γεννήθηκαν, λατρεύτηκαν και έσβησαν ένδοξα ή άδοξα στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Οι μέλισσες, όσο έξυπνες κι αν είναι, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να αποφάσισαν τη γενετική μετάλλαξή τους. Συμπεριλαμβάνονται λοιπόν στα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως θα ξανακούσουμε σε δεκαπέντε ημέρες, στις 22 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1993. Σύμφωνα με τις εκθέσεις του Οργανισμού, κινδυνολογικές, τι άλλο, έως το 2050 θα εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας, λόγω της κλιματικής κρίσης. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, που υποβαθμίζουν τους βιοτόπους για ν’ αβγατίσουν τον αέναα διαστελλόμενο «ζωτικό χώρο» του ανθρώπου, θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη του 12% των πτηνών και του 10% των φυτών και των ζώων.
Στη χώρα μας, στα απειλούμενα είδη συγκαταλέγονται η καστανή αρκούδα, η μεσογειακή φώκια, η χελώνα καρέτα καρέτα, η αγριόγατα, ο γυπαετός, η πέστροφα, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται ο λύκος, το τσακάλι, ο ασβός, το ζαρκάδι και το ελάφι. Μα ναι. Σίγουρα μπορούμε να ζήσουμε και δίχως γυπαετούς ή φώκιες (θα ‘χουμε να διαβάζουμε Παπαδιαμάντη για να τις θυμόμαστε). Οσο για τα ελάφια, και ειδικά το πλατόνι της Ρόδου, είδος προστατευόμενο, ήδη λαμβάνεται μέριμνα: Το εκεί δημοτικό συμβούλιο συνέστησε επιτροπή για να ετοιμάσει ένα «πλαίσιο» που θα επιτρέπει το ελεγχόμενο κυνήγι του. Ο λόγος; «Η προστασία των καλλιεργειών από την υπερβόσκηση». Για την υπερβόσκηση ευθύνονται τα αδέσποτα αιγοπρόβατα, αντιτείνει πειστικά ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου. Ναι, αλλά τι χάρη και τι δόξα έχει να κυνηγάς αιγοπρόβατα; Ενώ τα ελάφια… Την Κερυνίτιδα Ελαφο κυνήγησε ο Ηρακλής, από την Πελοπόννησο έως τη Γη των Υπερβορείων. Δεν του ανέθεσε να κυνηγήσει αμνοερίφια ο Ευρυσθέας.
Και δίχως τις μέλισσες μπορούμε να επιβιώσουμε. Και ας είναι το πολυτιμότερο πλασματάκι του πλανήτη. Και ας ισχυρίζεται ένας οικολογικός μύθος ότι, αν λείψουν, η ανθρωπότητα δεν θ’ αντέξει πάνω από τέσσερα χρόνια. Ας είναι καλά οι θηριώδεις και θηριωδώς άπληστες βιομηχανίες φυτοφαρμάκων, που ήδη κατασκεύασαν ντρόουν επικονίασης, κανόνια επικονίασης και ηλεκτρονικές μέλισσες, που θα καλύψουν το κενό όταν αφανιστούν οι φυσικές. «Ναι, αλλά η μελισσούλα ερωτεύεται το λουλουδάκι της, κι αυτό δεν το κάνουν τα κανόνια επικονίασης», λένε οι μιζερογκρινιάρηδες. Πρόκειται, βέβαια, για οικολογικό παραμύθι.
Με τέτοια «παραμύθια» εφοδιάζεται, πάντως, η σχεδιαζόμενη περιβαλλοντική βιβλιοθήκη του πλανήτη: ένας ατσάλινος μονόλιθος (εις μνήμην της «Οδύσσειας 2001» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ), σε μέγεθος λεωφορείου, που κατασκευάζεται από Αυστραλούς επιστήμονες για να τοποθετηθεί στην Τασμανία. «Μαύρο Κουτί της Γης», αυτό είναι το συμβολικό όνομά του. Αφθαρτο, προγραμματισμένο να ζήσει και μετά το τέλος της ανθρωπότητας, καταγράφει την πορεία της πλανητικής κατάρρευσης, αποθηκεύοντας κάθε δεδομένο, έρευνα ή συζήτηση για τις αλλαγές θερμοκρασίας, την οξίνιση των ωκεανών, τα επίπεδα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τις αλλαγές πολιτικής, τις τερατώδεις στρατιωτικές δαπάνες κτλ. Μια «Βίβλος Αυτοκαταστροφής» που θα τη διαβάσουν οι «άγνωστοι θεοί». Αν εμφανιστούν.
Παντελής Μπουκάλας