Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε. Δεν είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ αλλά χαίρομαι για τις συντρόφισσες και τους συντρόφους που με κάλυψαν αρκετά με τις τοποθετήσεις τους.
Σε σχέση με την διαδικασία εγγραφής και συμμετοχής των μελών. Εκτός απο τον ρόλο των συντονιστικών των ΟΜ και Νομαρχιακών, υπάρχει και ο ρόλος του μέλους που έχει υποχρεώσεις και δικαιώματα, ειδικά σε ένα Αριστερό Κόμμα όπως εμείς, όπου προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή του, πρώτα απ’ όλα απο προσωπική επιλογή, θέληση και αγωνία για το αύριο, ακόμα περισσότερο αυτή την σκοτεινή εποχή που ζούμε. Όποιος εγγράφεται στο Κόμμα, πρέπει να ξέρει από πριν και πρέπει να του γίνεται γνωστό οτι πρέπει και είναι αναγκαίο να συμμετέχει ενεργά, Κομματικά και Κοινωνικά.
Πριν το 2015, είχαμε το σύνθημα «Σήκω από τον καναπέ και πάρε την ζωή στα χέρια σου», τώρα το αλλάξαμε σε «Πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου». Δημιουργήσαμε τον isyriza.gr και δώσαμε στο υποψήφιο μέλος την φαντασίωση ότι αν γραφτεί στο Κόμμα μέσω της υποτιθέμενης πλατφόρμας, θα έχει πολιτικοποιηθεί, θα μπορεί να κάνει πολιτική παρέμβαση και δράση… διαδικτυακά. Μέσα από την κίνηση αυτή, έμμεσα δημιουργήθηκε αδρανοποίηση μελών όλα αυτά τα χρόνια λόγω της λανθασμένης εικόνας αυτής. Βέβαια, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η οργανωμένη γραμμή προσωπολατρίας του Προέδρου, όπου εμφανίστηκαν μέλη να λένε «εγώ ψηφίζω τον Πρόεδρο και όχι ΣΥΡΙΖΑ». Ο συνδυασμός των παραπάνω, υποσυνείδητα, δημιούργησε μια ανάθεση σωτηρίας σε ένα πρόσωπο και μόνο και υποτιμήθηκε η ανάγκη προσωπικής και συλλογικής πολιτικής παρέμβασης και δράσης, αντιπαράθεσης ιδεών ή αγώνα διεκδίκησης κεκτημένων που χάθηκαν.
Κατά την προσυνεδριακή περίοδο, η πρόταση εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την βάση και όχι από το Συνέδριο, λειτούργησε ως ψυχολογικός μοχλός αναβάθμισης (και μόνο) του απλού μέλους σε “στέλεχος” μέσα από την “δύναμη” να εκλέξει Πρόεδρο και ΚΕ. Ποια είναι η πραγματικότητα όμως; Το μέλος απλά ψηφίζει, δίνει δύναμη σε κάποιον και μετά δεν μπορεί να τον ελέγξει, δεν υπάρχει διαδικασία ελέγχου και λογοδοσίας. Το μέλος δεν είναι όργανο. Για αυτό τον λόγο και το Κόμμα πρέπει και είναι αναγκαίο να έχει δομή. Η δομή ορίζει ρόλους, εσωτερικές διαδικασίες, δικαιώματα, υποχρεώσεις και λογοδοσία. Στο Κόμμα μέσα από τα παραπάνω και κατά την λειτουργία του γίνεται ζύμωση μελών, αυτό μπορεί να έχει ως αντίκτυπο την κοινωνική του μεγέθυνση και ως αποτέλεσμα να γίνει μέρος του κοινωνικού μετασχηματισμού.
Ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνική κοινωνίας γαλουχήθηκε με την πολιτική “τυφλών” επιδοτήσεων, ρουσφετιών και ανεξέλεγκτων διορισμών στο κεντρικό δημόσιο τομέα και στους δήμους σε πόλεις και σε χωριά τα προηγούμενα 45 χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος που τα δυο πρώην μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν και έχουν εκατοντάδες χιλιάδες μέλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι διαφορετικό, δεν είναι γραφείο ερεύσεως εργασίας και εννοείται ούτε διαπλοκής. Για αυτό τον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν θα έχει εκατοντάδες χιλιάδες μέλη εδώ και τώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ για να έχει πολλά και ενεργά μέλη, θα πρέπει να παρουσιάσει προτάσεις και λύσεις – τομές για τις κοινωνικές τάξεις που θέλει να αγγίξει και να στηρίξει.
Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει κομματικά, είναι να προσπαθούμε να προσφέρουμε ότι μπορούμε, ο καθένας και η καθεμιά μας ξεχωριστά, όσο περισσότερο μπορούμε, και ας αφήσουμε στην άκρη δυσάρεστες καταστάσεις και ενέργειες, αφού όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια, στην προσυνεδριακή περίοδο και στις τέσσερις μέρες του Συνεδρίου, δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν παρά μόνο προβλήματα, στεναχώρια στα παλιά μέλη και απογοήτευση στα νέα μέλη. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει αντιπαράθεση ιδεών, αυτό είναι αναγκαίο και δομικό στοιχείο στην Αριστερά, πάντα μέσα σε Κομματικά πλαίσια.
Όπως υποστήριξαν οι μεγάλοι θεωρητικοί του Μαρξισμού – Λενινισμού, η πάλη των τάξεων εκτός από την κοινωνία, υπάρχει και μέσα στο Κόμμα. Αυτό υπήρχε, υπάρχει, και θα υπάρχει σε ένα Αριστερό Κόμμα, αλλά πάντα μέσα στα πλαίσια της ιδεολογίας του, και στη συνέχεια στη πολιτική που θέλει να εφαρμόσει όποτε και αν γίνει κυβέρνηση.
Στο 3ο Συνέδριο αντιπαρατέθηκαν απόψεις, θέσεις και στρατηγικές, δυστυχώς υπήρξαν φορές εκτός Κομματικών πλαισίων, υπήρξαν καταστάσεις που έπρεπε να αποφευχθούν επειδή υπάρχει η επόμενη μέρα. Την τελευταία μέρα του Συνεδρίου, έπρεπε να γίνουν κινήσεις ώστε το προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πιο ριζοσπαστικό, μέσα από συνθετικές προτάσεις ή αποδοχή ξεκάθαρων ψηφοφοριών την πρώτη κι όλας φορά. Η σύνθεση ιδεών καλό είναι να υπάρχει, όπου είναι εφικτό, για το συλλογικό καλό, τόσο του Κόμματος όσο και της κοινωνίας, γιατί χωρίς Κόμμα – δεν μπορείς να στηρίξεις την κοινωνία. Όπου δεν μπορεί να υπάρχει Κομματική σύνθεση, σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρή ιδεολογική διαφορά, άρα, και το πρόβλημα είναι βαθύτερο και επειδή η ιστορία γράφεται κάθε μέρα η σύνθεση μπορεί να γίνει μέσα από κοινωνικές συμμαχίες όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Συνεδριακές οργανωτικές εκκρεμότητες που έμειναν άλυτες, πρέπει να λυθούν, για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε μπροστά, την επόμενη μέρα να βγούμε ακόμα καλύτεροι και πιο δυνατοί απο ποτέ. Για ένα Κόμμα Ριζοσπαστικό και Αριστερό, για ένα Κόμμα που έδωσε ελπίδα και έκανε πράξεις. Να βγούμε καλύτεροι για να αλλάξουμε την κοινωνία. Να αλλάξουμε την κοινωνία και την νοοτροπία της, να δείξουμε τι είναι βιώσιμο και παραγωγικό, ξεκινώντας κοινωνικά από τα κάτω.
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ένα σύνολο συλλογικοτήτων, ιδεολογικών ρευμάτων και τάσεων αλλά ιδεολογικά και πολιτικά πρέπει να έχει συγκεκριμένο πλαίσιο με όρια και δικλείδες ασφαλείας, όχι μόνο για να ξαναδώσει ελπίδα στην ελληνική κοινωνία, αλλά σε όλη την Ευρώπη όπως έκανε στο παρελθόν. Δεν χρειάζεται να γίνουμε σοσιαλδημοκρατία, υπήρχε και υπάρχει ο χώρος αυτός και απέδειξε ότι οι λύσεις του δεν είναι βιώσιμες επειδή έφεραν απανωτές κρίσεις, είτε στην Ελλάδα είτε στην Ευρώπη.
Στη Γαλλία η Ακροδεξιά βγαίνει, όπως φαίνεται, ενισχυμένη, όχι επειδή ένας στους τέσσερις Γάλλους είναι ακροδεξιός, αλλά ως αντίδραση σε αντικοινωνικές πολιτικές ή και σε περιθωριοποίηση κοινωνικών τάξεων. Δεν ξεχνάμε οτι έρχονται εθνικές εκλογές και στην Ελλάδα, και θα πρέπει να πέσει πολλή ΕΝΕΡΓΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, όχι μόνο στις λίστες, όχι μόνο στο ίντερνετ, όχι μόνο στα τηλέφωνα αλλά ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, πάνω απ’ όλα, και έχουμε να διανύσουμε πολλά χιλιόμετρα για να βγούμε νικητές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να επιστρέψει άμεσα στις ρίζες του, στη δυναμική και στην αριστερή ριζοσπαστικότητα που τον έκανε κυβέρνηση δυο φορές σε έναν χρόνο, αυτό δεν θα κάνει καλό μόνο στον ίδιο αλλά και στην κοινωνία. Η κοινωνία έχει ριζοσπαστικοποιηθεί μέσα από τις ανάγκες για επιβίωση, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει ακόμα περισσότερο για να μπορέσει να την αγγίξει.
Όπως είπε και ένας σύντροφος “Εμείς να αλλάξουμε θέλουμε την κοινωνία, όχι να την εκφράσουμε”.
Δημήτρης Μπράτσε, σύνεδρος στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ