Συνεντεύξεις

Νίκος Φίλης: Το ήθος και οι αξίες της Αριστεράς επιβάλλουν δυναμισμό και επιχειρήματα και όχι μειωτικούς και σεξιστικούς χαρακτηρισμούς

«Στη ΝΔ έχουν δαιμονοποιήσει τον Πολάκη και τον αντιμετωπίζουν ως “από μηχανής θεό”, όποτε βρίσκονται στριμωγμένοι» τονίζει ο Νίκος Φίλης στην Κυριακάτικη Kontranews. Υποστηρίζει «πως το επεισόδιο στη Βουλή σε βάρος του Πολάκη ήταν στημένο», ενώ επισημαίνει πως στο ήθος και τις αξίες της Αριστεράς δεν χωράνε «μειωτικοί» και «σεξιστικοί» χαρακτηρισμοί… «Εσωστρέφεια είναι να ανακινείς ένα θέμα που δεν απασχολεί την κοινωνία» λέει με αφορμή την πρόταση να εκλέγεται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση. Ο βουλευτής και τομεάρχης Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά για το σκάνδαλο της Novartis, απαντά στη Νίκη Κεραμέως για το voucher στους εκπαιδευτικούς και τονίζει πως μετά τις εκλογές θα πρέπει «να προκύψει ισχυρή κυβέρνηση προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων», για «να φύγει η Δεξιά».
Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «συνταγματική εκτροπή» σε βάρος του Παύλου Πολάκη στη Βουλή… Θεωρείτε πως σωστά o βουλευτής επιχείρησε να μιλήσει για τη Novartis σε συνεδρίαση για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο;
Το επεισόδιο σε βάρος του Πολάκη ήταν στημένο. Ο Πολάκης εξήγησε απ’ το βήμα της Βουλής μιλώντας στο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη, πώς η διαφθορά και τα σκάνδαλα τύπου Νovartis, νοθεύουν τον ανταγωνισμό και διαμορφώνουν συνθήκες οιονεί λεηλασίας της οικονομίας και της κοινωνίας. Η απαράδεκτη στάση του προεδρεύοντος, κ. Αθανασίου, προκάλεσε την αντίδραση του Πολάκη και τελικώς, με τον τρόπο αυτό, η ΝΔ επιχείρησε να μετατοπίσει το ενδιαφέρον μακριά από τη συζήτηση της πρότασης μομφής, στην οποία υπέστη δεινή ήττα καταψηφιζόμενη από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στη ΝΔ έχουν δαιμονοποιήσει τον Πολάκη και τον αντιμετωπίζουν ως «από μηχανής θεό», όποτε βρίσκονται στριμωγμένοι. Αυτό πρέπει να το προσέξει καλά και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και ο Πολάκης, που σε άλλες περιπτώσεις δεν έχει δίκιο ή το χάνει με τον τρόπο που μιλάει. Το ήθος και οι αξίες της Αριστεράς επιβάλλουν να συμπεριφερόμαστε με δυναμισμό και επιχειρήματα και όχι με μειωτικούς, ακόμα και σεξιστικούς χαρακτηρισμούς.
Θα μάθουμε τελικά την αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis; Θεωρείτε ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ χειρίστηκε σωστά την υπόθεση;
O ΣΥΡΙΖΑ σωστά ανέδειξε το σκάνδαλο και τις διαχρονικά βαριές ευθύνες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Έπρεπε να επικεντρωθεί στην απόφαση – πολιτικό κόλαφο της αμερικανικής Δικαιοσύνης, που ανάγκασε τη Νοvartis να παραδεχτεί ότι δωροδόκησε Έλληνες «δημόσιους αξιωματούχους». Το γεγονός ότι δεν υπήρξε δικαστική συνδρομή από τις ΗΠΑ, παρότι εμείς την προεξοφλούσαμε, εξηγεί εν μέρει γιατί η δικαστική έρευνα, μετά το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής, οδηγήθηκε στην αρχειοθέτηση. Φαίνεται ότι στοιχεία έχουν εντοπιστεί μόνο για την υπόθεση Λοβέρδου. Σκεφθείτε: το αμερικανικό Δημόσιο εισέπραξε 340 εκ. για τις «βρωμιές» της εταιρίας στην Ελλάδα κι εδώ μείναμε με τις απώλειες από τις υπερτιμολογήσεις, που γονάτισαν το κράτος.
Με βάση τα όσα έχετε δει από τον Νίκο Ανδρουλάκη μέχρι στιγμής, θεωρείτε πως υπάρχουν πιθανότητες συνεργασίας στο μέλλον;
Η συνεργασία της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με προοδευτικές δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από την πολιτική συμμαχία με τη νεοφιλελεύθερη υπερσυντηρητική Δεξιά, είναι στον πυρήνα της δικής μας πολιτικής για διαμόρφωση συμμαχιών. Ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει την ευκαιρία είτε να συνδεθεί με προοδευτικές πολιτικές εξελίξεις προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, είτε να υπηρετήσει την πολιτική που οδήγησε το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ στα όρια της πολιτικής εκμηδένισης. Δεν ξεχνάμε και τις δικές του ευθύνες για το δεύτερο: ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ την κρίσιμη περίοδο της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ. Οι εκλογές θα γίνουν με την Απλή Αναλογική και από κει πρέπει να προκύψει ισχυρή κυβέρνηση προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων. Να φύγει η Δεξιά.
Κάνατε γνωστή τη διαφωνία σας με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση… Ήδη έχει ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος στο κόμμα… Θεωρείτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ασχολείται τόσο με τα εσωκομματικά του, την ώρα που η κοινωνία αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά προβλήματα;
Μα ακριβώς, εσωστρέφεια είναι να ανακινείς θέμα που δεν απασχολεί την κοινωνία. Ποιος φαντάστηκε ότι οι πολίτες που μαστίζονται από την πανδημία, την ακρίβεια, τις αλλεπάλληλες επιδρομές της κυβέρνησης απέναντι στη Δημοκρατία και τα δικαιώματά τους, έχουν καημό για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος πολίτης δεν ψηφίζει το κόμμα μας γιατί όπως το 99% των κομμάτων της Ευρώπης εκλέγει την Κεντρική του Επιτροπή από το Συνέδριο; Ποιος θα παρακινηθεί να συμμετάσχει σε ένα κόμμα της Αριστεράς επειδή θα εκλέξει τον ηγέτη του περίπου όπως και τα αστικά κόμματα, όταν μάλιστα θα υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος; Ποιος νέος θα συγκινηθεί από την υπόκλιση της Αριστεράς σε χρεοκοπημένα αρχηγικά πρότυπα του συστημικού δικομματισμού του προηγούμενου αιώνα; Το συνέδριο να επικεντρωθεί στην ενδυνάμωση της πολιτικής-προγραμματικής πρότασης του κόμματος, αυτή είναι η πραγματική άσκηση εξωστρέφειας. Ο «εχθρός» βρίσκεται απέναντι. Όλα αυτά τα αναλύουμε στο κείμενο Συμβολής στον Προσυνεδριακό Διάλογο, που έχουμε καταθέσει.
Με ανάρτησή της, η κα Κεραμέως κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως κι όλη την αντιπολίτευση, ότι καταψηφίζοντας την τροπολογία για το voucher των 200€, δεν στήριξε τους εκπαιδευτικούς…
Οι ισχυρισμοί της κας Κεραμέως αποτελούν φθηνή προπαγάνδα. Κατά τη συνήθειά της, έβαλε μια θετική διάταξη, μαζί με πολλές αρνητικές, στην ίδια τροπολογία, για να εξαναγκάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να την ψηφίσουν ολόκληρη. Φθηνό κόλπο. Η αντιπολίτευση καταψήφισε την τροπολογία. Θυμίζω, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά επιτακτικά κάλυψη της δαπάνης τηλεκπαίδευσης για τους εκπαιδευτικούς από τις αρχές του 2020. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση, που δυο ολόκληρα χρόνια οι εκπαιδευτικοί έμειναν χωρίς στήριξη και εξοπλισμό. Και τώρα τους παρέχεται μια τραγικά ανεπαρκής επιδότηση. Αλλά η ίδια υπουργός μόλις προχτές καταγγέλθηκε από τα ελληνικά hoaxes για την αποτυχημένη της προσπάθεια να μπλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ στη δική της, αποκλειστικά δική της, προσπάθεια εισαγωγής της σκοταδιστικής θεωρίας του «Αγέννητου παιδιού» στα σχολεία μας.
Πριν λίγες μέρες ένας νέος άνθρωπος δολοφονήθηκε λόγω οπαδικών διαφορών…
Τι μπορεί να γίνει για να σταματήσει η οπαδική βία; Δεν αναδίδει την ίδια δυσωδία το επαγγελματικό ποδόσφαιρο σε άλλες χώρες. Στην Αγγλία επιλέχτηκε μια πολιτική μηδενικής ανοχής που φαίνεται να απέδωσε. Όχι όμως μόνο απέναντι στη «βία της εξέδρας» γενικώς κι αορίστως, που είναι ο επικοινωνιακά εύκολος στόχος. Τέθηκαν κανόνες διαφάνειας στην ιδιοκτησία και τη διοίκηση των ομάδων. Δεν είναι άβατο τα έσοδά τους, οι προϋπολογισμοί, οι συναλλαγές. Τέτοιου είδους «άβατα» για την Πολιτεία και τη Δικαιοσύνη, είναι συνήθως οι κολυμπήθρες της οπαδικής βίας. Ούτε είναι επιτρεπτό, βαρόνοι των μίντια να διοικούν ομάδες. Είναι μια διαπλοκή που πρέπει να κοπεί. Στην Ελλάδα είδαμε πρόεδρο να ορμάει στο τερέν διαμαρτυρόμενος για τη διαιτησία, με πιστόλι στη ζώνη. Ποιο μήνυμα πήραν τα νέα παιδιά εκείνη τη μέρα; Γιατί εκεί καταλήγουμε, στην κοινωνία και στη νεολαία. Υπάρχουν βαθιές κοινωνικές ρίζες πίσω από τα φαινόμενα βίας. Η κοινωνία μας γίνεται όλο και πιο άδικη, όλο και πιο σκληρή, περιθωριοποιώντας τους νέους… Ποια ιδανικά θα κυριαρχήσουν μέσα τους, όταν δεν βλέπουν ένα μέλλον εργασίας, μόρφωσης, ευτυχίας; Θα καταφύγουν σε ψευδείς συλλογικότητες, θα ανακαλύψουν ψεύτικους εχθρούς, θα εκτονωθούν με την τυφλή βία, να παρασυρθούν ακόμα και σε εγκληματικές συμμορίες.

Χρήστος Κυμπιζής

Πηγή: kontra news