Macro

Χρήστος Καραγιαννίδης-Ευκλείδης Τσακαλώτος: Πώς θα μείνουν οι νέοι στην Δράμα;

Το προηγούμενο διάστημα περιοδεύσαμε στον Νομό της Δράμας μαζί με συντρόφους και συντρόφισσες από την τοπική οργάνωση. Μιλήσαμε με κόσμο, τόσο στην πόλη όσο και σε χωριά, επισκεφθήκαμε κέντρα υγείας, συναντηθήκαμε με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, με εκπροσώπους επαγγελματιών όπως οι δικηγόροι ή οι επαγγελματίες οδηγοί είπαμε τις θέσεις μας αλλά κυρίως ακούσαμε.
Ακούσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι λόγω της έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών στην πρωτοβάθμια υγεία στο Νευροκόπι καθώς και προβλημάτων που δημιουργεί η Κυβέρνηση στο ΚΥ Παρανεστίου αφού παίρνει το υγειονομικό προσωπικό για να το στείλει στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας και έτσι με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά διαλύει την πρωτοβάθμια υγεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται οι ασθενείς στο Νοσοκομείο, όταν πολλά από αυτά τα περιστατικά θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε ένα στελεχωμένο κέντρο υγείας.
Είδαμε τα δεκάδες κλειστά μαγαζιά στην πόλη, ακόμα και στο κέντρο της. Μιλήσαμε με νέους ανθρώπους που μας είπανε ότι θέλουν να μείνουν στον τόπο τους αλλά δεν ξέρουν πως. Με εκείνους που είπαν ότι χρειάζονται μία μικρή χρηματοδότηση για να κρατήσουν ζωντανή την οικογενειακή επιχείρηση και να μπορέσουν να αντέξουν στον ανταγωνισμό. Με όσους είπαν πως χρειάζονται υποδομές για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους με οικονομία και ασφάλεια. Με νέα παιδιά που μας έλεγαν ότι οι δυο μισθοί που μπαίνουν στο σπίτι τους δεν αθροίζουν σε έναν κανονικό μισθό και ξέρουν πως έτσι δεν γίνεται να κάνουν οικογένεια.
Μιλήσαμε για αυτά και για πολλά ακόμη. Και εκπλαγήκαμε η αλήθεια είναι από το πόσο πολύ ταυτίζονταν οι προτάσεις μας με όσα μας είπαν ότι χρειάζονταν οι νέοι και οι νέες της Δράμας.
Μας είπαν ότι θέλουν αύξηση κατώτατου μισθού και επαναφορά της προστασίας των εργαζομένων. Στα χωριά ακούσαμε για την ανάγκη στήριξης του γεωργικού εισοδήματος μέσα από ένα δημόσιο σύστημα γεωργικών ασφαλίσεων, για την ανάγκη αξιοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Συζητήσαμε για την ανάγκη επίσπευσης των μικροπιστώσεων, για να μπορούν οι άνθρωποι να αγοράσουν μηχανήματα για τις επιχειρήσεις τους και μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγες μέρες κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή γι’ αυτό. Αφορμή για αυτό στάθηκε η κουβέντα που κάναμε με φίλους αγρότες στο Νευροκόπι οι οποίοι επέλεξαν να καλλιεργήσουν και άλλα γεωργικά προϊόντα εκτός από πατάτες αλλά το μηχάνημα που τους είναι απαραίτητο για την διαλογή των φασολιών και θα βελτίωνε την παραγωγή και την ποιότητα δεν μπορεί να αποκτηθεί. Ένα μηχάνημα που αν είχαν 20.000 ευρώ θα μπορούσαν μαζί με τις επιδοτήσεις να το προμηθευτούν αλλά δεν τους χρηματοδοτεί καμία τράπεζα. Ένα παράδειγμα δηλαδή που από μόνο του θα αρκούσε για να πείσει και τον πιο δύσπιστο για την ανάγκη εφαρμογής του νόμου των μικροπιστώσεων. Ενός ψηφισμένου νόμου που δυστυχώς έχει μείνει στα χαρτιά. Στο ίδιο τραπέζι μιλήσαμε με τους ανθρώπους για το πως θα κάνουν ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους, με τυποποίηση, με βελτίωση του εξοπλισμού, με συνεταιριστικά σχήματα. Για το πως μπορεί να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία για εκείνους και να μην παίρνει την μερίδα του λέοντος ο μεσάζοντας.
Για το πως θα συνδυαστεί η δική τους γνώση με την επιστημονική γνώση για να έχουμε ρεαλιστικές πολιτικές που θα τους βοηθήσουν πραγματικά.
Συζητήσαμε με τα νέα παιδιά για την ανάγκη για αύξηση του στεγαστικού επιδόματος και συγκρότησης φορέα κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής. Συζητήσαμε για το επίδομα θέρμανσης και το πόσο σημαντικό είναι για τους ανθρώπους που ζουν σε πραγματικά κρύες περιοχές. Και στην βάση αυτή συζητήσαμε συνολικά για την ενέργεια και για το πως η πράσινη μετάβαση θα είναι ταυτόχρονα και δίκαιη. Τοποθετηθήκαμε για την ανάγκη το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται αποκλειστικά από ενεργειακές κοινότητες σε ΜμΕ, νοικοκυριά και αγρότες. Μιλήσαμε για την ανάγκη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας της Δράμας μέσω της παροχής εξειδικευμένων κινήτρων σε επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας. Επαναλάβαμε τη δέσμευση για σταθερό κόστος ενέργειας σε πραγματικούς όρους στα νοικοκυριά ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να κάνουν τον προγραμματισμό τους.
Μιλήσαμε για πολλά με τον κόσμο στη Δράμα. Και ήταν πραγματικά όμορφα. Σε μια συνάντηση με μια επαγγελματική ομάδα, οι άνθρωποι μας είπαν ότι χωρίζουν τους πολιτικούς σε 2 κατηγορίες: Αυτούς που τους θυμούνται και αυτούς που τους ξεχνάνε. Εμείς λοιπόν δεν θα ξεχάσουμε αυτές τις κουβέντες. Δεν υποσχόμαστε τα πάντα στους πάντες. Σε κάποια αιτήματα είπαμε όχι, σε άλλα είπαμε ότι είναι σωστά αλλά είναι δύσκολα και θα τα προσπαθήσουμε. Σε πολλά όμως υπήρχε ταύτιση. Γιατί ήταν και δίκαια και απόλυτα ρεαλιστικά. Τα αιτήματα αυτά λοιπόν θα τα κάνουμε θέσεις του κόμματος στο συνέδριο μας, και νόμους του κράτους μετά τις εκλογές. Έτσι θα μείνουν οι νέοι και οι νέες στη Δράμα.
Πηγή: ergasia-press