Macro

Η αξιοπρέπεια της εργασίας και το αυγό του φιδιού

Οι απολυμένες αεροσυνοδοί της Alitalia κατέλαβαν με τον τρόπο τους, ειρηνικά και χαμογελαστά, το δικό τους Καπιτώλιο. Το γνήσιο. Αυτό που φιλοξενεί στον ομώνυμο λοφίσκο την έδρα του Δήμου της Ρώμης. Έμειναν ημίγυμνες όχι μόνο για να καταγγείλουν τη διάλυση του δημόσιου αερομεταφορέα της χώρας, αλλά και για να διεκδικήσουν την αξιοπρέπεια της εργασίας. Η Alitalia δεν ιδιωτικοποιήθηκε. Η Alitalia διαλύθηκε από την οικουμενική κυβέρνηση του Μάριο Μόντι και η τεράστια πλειοψηφία των εργαζομένων κλήθηκε να πληρώσει το πραγματικό τίμημα. Στη Φλωρεντία, πριν από λίγες ημέρες, δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στο πλευρό των 422 εργαζομένων της GNK που απολύθηκαν με μέιλ, ενώ στη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση της Ρώμης ο γραμματέας της CGIL Μαουρίτσιο Λαντίνι προειδοποίησε ότι τον φασισμό τον νικάς μόνο όταν οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα και αξιοπρεπή εργασία.
Τη στιγμή που το Δημοκρατικό Κόμμα κέρδιζε πανηγυρικά τους υποψηφίους της Δεξιάς στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Ρώμη και το Τορίνο, ο τηλεοπτικός σταθμός La7 δημοσίευσε τη δημοσκόπηση της Swg που έκοψε το χαμόγελο σε πολλούς προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες και σε όσους αριστερούς είχαν ανασάνει από την αποτυχία της Δεξιάς να πάρει από τις δημοκρατικές δυνάμεις τη Ρώμη, το Μιλάνο, το Τορίνο και τη Νάπολη.

Δημοσκόπηση – καμπανάκι

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι η Ακροδεξιά, που δεν κατάφερε να πάρει κανέναν από τους τέσσερις αυτούς μεγάλους δήμους, όχι μόνο δεν έχασε ποσοστά στην πρόθεση ψήφου, αλλά και ότι ξεπερνά το 40%, στοιχείο που με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο θα της επέτρεπε να σχηματίσει κυβέρνησε στη περίπτωση που κατέβαινε σε συνασπισμό. Ακόμη πιο απογοητευτικό είναι το στοιχείο ότι τα δύο ακροδεξιά κόμματα σημείωσαν άνοδο ακόμη και τη στιγμή της ήττας τους στις δημοτικές εκλογές, παρ’ όλο που το Δημοκρατικό Κόμμα ανέκτησε τη Ρώμη και το Τορίνο από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, που είχε κατατροπώσει στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές το Δημοκρατικό Κόμμα στις δύο αυτές πόλεις.
Οι φασιστοειδείς Αδελφοί της Ιταλίας της Τζιόρζια Μελόνι εκτινάχθηκαν, στη δημοσκόπηση της Swg, στο 21,1%, αποτελώντας το μεγαλύτερο ιταλικό κόμμα, η ρατσιστική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι τους ακολουθεί με 19,4%, με τα δύο ακροδεξιά κόμματα να φτάνουν στο 40,5%, ενώ η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι περιορίστηκε στο 7%. Το Δημοκρατικό Κόμμα, που υποτίθεται ότι σάρωσε στις δημοτικές εκλογές, σημείωσε μικρή άνοδο στο 19,2%, αποτελώντας το τρίτο ιταλικό κόμμα, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων υποχώρησε στο 16,4%. Από τα υπόλοιπα κόμματα που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε ένα συνασπισμό του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος Πέντε Αστέρων, μόνο η Δράση του Κάρλο Καλέντα, με το 3,9%, θα κατάφερνε να μπει στη νέα Βουλή, ενώ το Άρθρο 1 του Ρομπέρτο Σπεράντζα, παρά την άνοδό του, θα έμενε έξω από τη Βουλή με 2,9% και ο Ματέο Ρέντζι και η Ζωντανή Ιταλία του θα βούλιαζαν με χαμηλότερα ακόμη ποσοστά. Ο Ρέντζι πάντως φαίνεται έτοιμος να συμμαχήσει με τη Φόρτσα Ιτάλια στις δημοτικές εκλογές του Παλέρμο την άνοιξη του 2022, για να προχωρήσει ίσως οριστικά σε μια στρατηγική συμμαχία ή ακόμη και οργανική συγχώνευση με τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
«Η Κεντροδεξιά βγήκε ηττημένη από τις δημοτικές εκλογές, δεν καταφέραμε να αποσπάσουμε τις μεγάλες πόλεις από την Κεντροαριστερά. Αλλά δεν είχαμε μια κατάρρευση, είναι υπερβολικό. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων κατέρρευσε. Το Δημοκρατικό Κόμμα γιορτάζει πάνω στις σορούς των συμμάχων του, του Κ5Α», τόνισε η Τζιόρζια Μελόνι σχολιάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα.
Με το θράσος που τον διακρίνει ο Σαλβίνι προχώρησε πιο πέρα. «Είχαμε οκτώ και τώρα έχουμε δέκα δημάρχους, αυτή τη στιγμή η Κεντροδεξιά έχει περισσότερους δημάρχους από ό,τι είχε πριν από δύο εβδομάδες. Εάν κάποιος εκλέγεται από μια μειοψηφία μιας μειοψηφίας, αποτελεί ένα πρόβλημα όχι για ένα κόμμα, αλλά για τη δημοκρατία», τόνισε ο γκουρού Σαλβίνι. Ένα δεύτερο και μεγαλύτερο ράπισμα για τον Σαλβίνι ήρθε από τον Ντράγκι, που απέρριψε όλες τις προτάσεις του στο υπουργικό συμβούλιο, ξεκινώντας από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που είχαν περάσει μαζί με το Κ5Α, επί κυβέρνησης Κόντε. Ο Ντράγκι θέλει να αυξήσει απλώς το όριο συνταξιοδότησης, γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για τις συντάξεις.
«Είχαμε ένα συναρπαστικό και σημαντικό αποτέλεσμα παντού, σε όλη την Ιταλία. Κερδίσαμε τόσο όταν η Δεξιά έκανε λάθος όσο και όταν είχε τους σωστούς υποψήφιους. Άκουσα μια σουρεαλιστική συνέντευξη Τύπου του Σαλβίνι που εξιστορούσε τη νίκη της Κεντροδεξιάς, νόμιζα ότι ήταν εικόνες αρχείου», τόνισε ικανοποιημένος ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα. Μόνο που το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κ5Α, η Ζωντανή Ιταλία και οι Ελεύθεροι και Ίσοι απέφυγαν να διεκδικήσουν ευθαρσώς από τη Βουλή να τεθούν εκτός νόμου οι φασιστικές και ναζιστικές οργανώσεις.

Πραγματικός πρωταγωνιστής η αποχή

«Ο πραγματικός πρωταγωνιστής του δεύτερου γύρου και με δραματικό τρόπο είναι η αποχή. Μια αποχή που αγγίζει το 60%, ένα στοιχείο που πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε και να θέσουμε σε συναγερμό όλα τα πολιτικά κόμματα. Το Κ5Α έχει το καθήκον να δώσει μια απάντηση σε όποιον δεν πιστεύει στην πολιτική ως λύση», προειδοποίησε ο ηγέτης πλέον του Κ5Α Τζιουζέπε Κόντε, που αποτέλεσε τον μεγάλο χαμένο των δημοτικών εκλογών.
Το καλύτερο πολιτικό σχόλιο όμως φαίνεται ότι το έκανε ο δημοφιλής κωμικός της Αριστεράς Μαουρίτσιο Γκρότσα από τις οθόνες του Nove: «Σε ό,τι αφορά τον φασισμό. Το μόνο πράγμα που είπε ξεκάθαρα ο Σαλβίνι είναι ότι δεν θα πάει στην αντιφασιστική συγκέντρωση. Όλοι οι υπόλοιποι θα πάνε στη Ρώμη για να διαδηλώσουν εναντίον του φασισμού. Η Κεντροδεξιά δεν θα πάει. Αλλά οι ηγέτες της Αριστεράς θα είναι όλοι. Από τον Λέτα ώς τον Τζινγκαρέτι και από τον Γκουαλτιέρι ώς την Τσιρανά, που ακολουθώντας μια αυστηρή σειρά αγκάλιασαν τον νεοφιλελευθερισμό. Θα είναι όλοι κοντά στον Λαντίνι. Ωραία. Και μιας και θα είστε κοντά στον Λαντίνι, ακούστε τον Λαντίνι, γιατί πέρα από τη δημοκρατία θα μιλήσει και για την εργασία. Η CGIL και ο Λαντίνι κατεβαίνουν στον δρόμο για την εργασία και τη δημοκρατία. Τη δημοκρατία και την εργασία. Φίλοι της Κεντροαριστεράς, θα το πω έτσι απλά, δεν σας πέρασε ποτέ από το μυαλό η αμφιβολία μήπως ο φασισμός αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια γιατί εσείς ξεχάσατε λιγάκι να υπερασπιστείτε τους εργαζόμενους; Εδώ και πόσο καιρό αυτοί του Δημοκρατικού Κόμματος δεν πάνε στις Ππεριφέρειες; Ας εξηγούμαστε, δεν φταίει για όλα το Δημοκρατικό Κόμμα, προς Θεού, αλλά εγώ με ποιον θα πρέπει να τα βάλω;».

Αργύρης Παναγόπουλος

Πηγή: Η Αυγή