Macro

Περιεκτική διαδρομή και διάλογος, θεματολογία, στόχοι

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ σήμερα αναμένεται να αποφασίσει, τελειωτικά, ότι το συνέδριό του θα γίνει στις 24 – 27 Φεβρουαρίου του 2022. Οι προτάσεις που αποφασίστηκαν, κατά πλειοψηφία, στο Πολιτικό Συμβούλιο (ΠΣ), προϊόν του διαλόγου που υπήρξε, που έδωσε και το τελικό τους περιεχόμενο, και αναζητούν τις απαραίτητες ισορροπίες, αναμένεται να εγκριθούν. Ασφαλώς, παραμένουν για να αποφασιστούν ζητήματα που εκκρεμούν, όχι πάντα μικρής σημασίας όπως, πχ, μέτρο και κανόνες που θα ορίζουν τον αριθμό συνέδρων κατά Οργάνωση Μελών (ΟΜ). Όμως, ο κορμός ολοκληρώνεται σήμερα.
Τα χαρακτηριστικά του Συνεδρίου προσδιόρισε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του: «Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε συντεταγμένα στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας για τη διεύρυνση, την οργανωτική ανασυγκρότηση και τον ποιοτικό μετασχηματισμό του κόμματος», τόνισε. Και συνέχισε θέτοντας τον τριπλό του στόχο: «Να ξαναπιάσουμε το νήμα με κορύφωση ένα συνέδριο συνέχειας και τομής που θα μας δώσει ώθηση στον αγώνα μας για μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία και την πολιτική αλλαγή που θα φέρει την προοδευτική διακυβέρνηση».
Αποφάσεις, όμως, αναμένεται να παρθούν σήμερα και για την εργασία των Οργανώσεων στη διαδρομή προς το Συνέδριο, το περιεχόμενό της. Εδώ οι προτάσεις του ΠΣ προς την ΚΕΑ είναι ομόφωνες. Προτείνεται τρίμηνη εξόρμηση με καμπάνιες, πανελλαδικά για την ακρίβεια, τον εμβολιασμό, τον κατώτατο μισθό, έλεγχο της αξιοποίησης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως επίσης προτείνεται και τρίμηνη καμπάνια εγγραφής νέων μελών κυρίως από την επαφή με την κοινωνία. Όλα αυτά αποβλέπουν να εξασφαλιστούν ανοιχτές κομματικές διαδικασίες και να αποτραπεί η εσωστρέφεια, σύνηθες συνοδό στοιχείο των συνεδρίων. Σ’ αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε και η οργάνωση Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων στις 13 περιφέρειες, όπου θα προσκληθούν επαγγελματικές – κοινωνικές οργανώσεις της περιοχής. Στόχος η κατάρτιση προγράμματος συνολικής ανάπτυξης για την περιφέρεια.

Αποχρώσεις και διαφορές

Η συζήτηση στο ΠΣ περιέλαβε ευρύ φάσμα εκκρεμοτήτων – θεμάτων και εμφάνιζε, όπως είναι λογικό, και αποχρώσεις και διαφορές. Ωστόσο, κυριάρχησαν τα θέματα μετάβασης, θα λέγαμε με αρκετή δόση απλοποίησης, από μια περίοδο που διακρινόταν από «θεσμική παρέκκλιση» ή και διαταραχή ακόμη στη λειτουργία του κόμματος, που έτεινε να αγγίζει και πλευρές της φυσιογνωμίας του, σε μια θεσμική εξομάλυνση και λειτουργία. Απαραίτητο έδαφος, ασφαλώς, για την εξασφάλιση απερίσπαστου κλίματος για την ποιοτική αναβάθμιση του κόμματος, την επάρκειά του και την αποτελεσματικότητά του στην κοινωνία και στην πολιτική.
Σε δύο σημεία, απ’ αυτή την άποψη, επικεντρώθηκε η συζήτηση η οποία πέτυχε ένα βαθμό σύνθεσης, αλλά δεν ήρε εντελώς τη διαφωνία. Το ένα είναι η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Στα 250 μέλη της προτάθηκαν 50 (20%) να εκλεγούν διαφορετικά. Η συζήτηση, τελικά, κατέληξε να εκλέγονται, όπως και τα άλλα μέλη της, από το ενιαίο σώμα με ποσόστωση, αλλά οι 50 να χωρίζονται σε δυο ομάδες: 25 να προνοούν τη μίνιμουμ εκπροσώπηση από ιδεολογικά ρεύματα ή συλλογικότητες όπως η ΔΗΜΑΡ, η «Γέφυρα», η Κίνηση Κουβέλη και η Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία (Παναγιωτακόπουλος) –έμεινε αδιευκρίνιστο πώς θα κατανεμηθούν– και 25 από μέλη που έχουν έλθει στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2019. Οι πρόνοιες αυτές και ο αριθμός δεν βρήκαν σύμφωνους, όμως, τους ενδιαφερόμενους που επικαλέστηκαν παλαιότερες πιο γενναιόδωρες υποσχέσεις, ενώ προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρήθηκαν διότι δεν τους περιλαμβάνει η ποσόστωση.
Το άλλο θέμα, ήταν οι «αριστίνδην», δηλαδή με διορισμό σύνεδροι στο συνέδριο. Η συζήτηση –στο Πολιτικό Κέντρο και στο ΠΣ– περιόρισε, καταρχάς, τον αριθμό στους 150, σε ένα σύνολο που ίσως ξεπεράσει και τις 5.000. Θα πρόκειται για προσκεκλημένους συνέδρους, όμως με πλήρη δικαιώματα. Η συζήτηση δεν απέκλειε ακόμη και στη μείωση του αριθμού στους 100. Πάντως, αυτό που τελικά αποφασίστηκε, είναι οι σύνεδροι αυτοί να εκλέγονται με ομοφωνία από την Οργανωτική Επιτροπή. Αυτή η ρύθμιση, όπως και οι 25 στην ΚΕ από νέα –μετά το 2019– μέλη, μπορεί να εκληφθούν και ως έδαφος για αμφίπλευρη διεύρυνση, κάτι που διαφαινόταν και σε διατυπώσεις κατά τη συνόψιση του Αλέξη Τσίπρα.

Θετικό και παραγωγικό κλίμα

Ως κλίμα συζήτησης θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί θετικό και παραγωγικό με την έννοια ότι αναζήτησε συνθέσεις ή μείωση διαφωνιών. Υπήρξε συμβολή και των στελεχών της «ΡΕΝΕ», αλλά και άλλων. Η «Κίνηση Μελών» μάλλον φάνηκε ενοχλημένη από τη διάθεση σύνθεσης του Α. Τσίπρα. Η καταψήφιση, χωρίς υψηλούς τόνους στις τοποθετήσεις, ωστόσο, από τα στελέχη της «Ομπρέλας» οφειλόταν στην άποψη αρχής για τους διορισμούς συνέδρων ή στον αριθμό όσων περιλαμβάνουν οι ποσοστώσεις. Να σημειωθεί ότι υποστήριξαν ένα μικρότερο αριθμό μελών ΚΕ που θα εξασφάλιζε τη συμμετοχή ιδεολογικών ρευμάτων –πχ 10%– ενώ για τους προσκεκλημένους ήταν υπέρ, αλλά όχι με δικαίωμα ψήφου.
Στον απόηχο των προβλημάτων που προέκυψαν στις πρόσφατες νομαρχιακές συνδιασκέψεις, με τις γνωστές λίστες εγγραφών και εγγραφές δια αντιπροσώπων (κατά κανόνα νυν και πρώην βουλευτών) έγινε συζήτηση για το πώς δεν θα επαναληφθούν. Η συμφωνία υπήρξε ευρεία και ο ίδιος ο Α. Τσίπρας ζήτησε για να μην ξανασυμβούν τέτοια νοσηρά φαινόμενα, να είναι απέναντι όλοι. Αποφασίστηκε οι κομματικοί κατάλογοι να κλείσουν –στις ΟΜ και στον i-syriza– στις 15 Ιανουαρίου. Οι σύνεδροι να εκλεγούν από τις ΟΜ μεταξύ 10 – 14 Φεβρουαρίου. Τέθηκε από μέλη του ΠΣ και ζήτημα συνεδρίασης της υπνώττουσας ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έγινε αποδεκτό.
Καθώς η συζήτηση επικεντρώθηκε στα δυο θέματα που προαναφέρθηκαν δεν έτυχε της δέουσας προσοχής παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Είναι 21 δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αποσκοπούν στην κωδικοποίηση του προγράμματός του. Είχαν ευρεία – διατασική – αποδοχή.

Άρης Καραντινός

Πηγή: Η Εποχή