Ένας Γάλλος συνάδελφος που υπηρετεί στην Κωνσταντινούπολη εδώ και 20 χρόνια δεν σταματούσε να δηλώνει ευτυχισμένος για την επαγγελματική του δραστηριότητα ως ανταποκριτή στην Τουρκία: «Εδώ είναι υπέροχα. Υπάρχουν πέντε τουλάχιστον καυτά θέματα προς κάλυψη καθημερινά. Επιπλέον, η ατζέντα αλλάζει σχεδόν κάθε δύο ώρες. Ποτέ δεν ξέρουμε τι θα κυριαρχήσει στα ΜΜΕ δύο ώρες αργότερα και γρήγορα ξεχνούμε τι συνέβη προχθές. Αλλά, ωστόσο, είναι καλό να εργάζεσαι ως δημοσιογράφος στην Τουρκία. Αυτή η χώρα είναι ένας παράδεισος για τη δημοσιογραφία».
Πιθανώς, έχει δίκιο, αλλά υπάρχουν σίγουρα κάποιες συμπληρωματικές «αποχρώσεις».
Πράγματι πέντε θέματα κυριάρχησαν στην τουρκική κοινή γνώμη την περασμένη εβδομάδα:
– Η προετοιμασία στρατιωτικής επίθεσης κατά των Κούρδων στη Συρία
– Η μη αναστρέψιμη υποτίμηση της τουρκικής λίρας
– Η αποτυχία του τουρκικού καθεστώτος στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας
– Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην ελέγχει ή να διαχειρίζεται την πανδημία του κορωναϊού: 28.465 νέα κρούσματα και 198 νέοι θάνατοι την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου.
– Τέλος, οι παρατυπίες και η παράνομη δράση του Ιδρύματος Νεολαίας («TUGVA») με επικεφαλής το γιο του Προέδρου Ερντογάν αποκαλύφθηκαν από ένα δημοσιογράφο.
Η κυβέρνηση θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο έγκριση για νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων στη Συρία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εξαιρουμένου του αριστερού κουρδικού τρίτου κόμματος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας «HDP» (με 56 στις 583 έδρες), έχουν ήδη δηλώσει ότι θα στηρίξουν την πρωτοβουλία του Προέδρου Ερντογάν. Ο τελευταίος πιστεύει ότι υπάρχουν τρομοκρατικές επιθέσεις από τη Συρία, χωρίς να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά οι πολιτικοί επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι ο Ερντογάν επιδιώκει μία στρατιωτική λύση στο εξωτερικό κάθε φορά που το κόμμα του χάνει πόντους. Η αντι-κουρδική και πολεμική προπαγάνδα μπορεί, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, να συγκεντρώσει όλες τις εθνικιστικές πολιτικές δυνάμεις πίσω από το Παλάτι.
Όταν την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την κολοσσιαία μείωση των επιτοκίων, δηλαδή από 18% σε 16%, η τουρκική λίρα κατέγραψε για νιοστή φορά ρεκόρ υποτίμησης: 1 Δολάριο ΗΠΑ = 9.6196 Τουρκικές Λίρες το μεσημέρι της Παρασκευής. Σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι προβλέπουν πλέον μία ταχεία αύξηση των τιμών, την αύξηση του πληθωρισμού και της ανεργίας, οπότε η πλειονότητα των πολιτών θα γίνει φτωχότερη, διότι τα τουρκικά οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα εξαρτώνται ως επί το πλείστον από το ξένο νόμισμα.
Η Ομάδα Δράσης Χρηματοοικονομικής Δραστηριότητας («FATF»), ένα διακυβερνητικός οργανισμός που καταπολεμά τη νομιμοποίηση χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας κινδυνεύει πλέον να αποχαρακτηρίσει την Τουρκία, η τελευταία θα συμπεριληφθεί στη γκρίζα λίστα. Οικονομικά σκάνδαλα, στα οποία συμμετείχαν η τουρκική κυβέρνηση και οι πολιτικοί, δημοσιεύθηκαν λεπτομερώς στα ανεξάρτητα ΜΜΕ. Επιπλέον, η άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση, από την Άγκυρα, ένοπλων ομάδων τζιχαντιστών στη Συρία αποκαλύφθηκε από τον ίδιο πάντα αντιπολιτευόμενο Τύπο.
Το Προεδρικό καθεστώς δεν μπόρεσε ακόμη να ελέγξει ή να διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας του κορωναϊού. Ακόμη και τα επίσημα στοιχεία, τα οποία οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες και ευρωπαϊκοί θεσμοί δύσκολα εμπιστεύονται, δείχνουν ότι η κατάσταση στην Τουρκία είναι ανησυχητική. Ο ημερήσιος αριθμός νεκρών εξακολουθεί να είναι περίπου 200 και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν πέφτει κάτω από τα 30.000. Η εκστρατεία εμβολιασμού, ούτε αυτή πέτυχε, διότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν πιστεύει πλέον στις διαβεβαιώσεις και τις συμβουλές της εξουσίας.
Ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος, ο Μετίν Τζιχάν, κατάφερε να αποκτήσει τα έγγραφα του -υποστηριζόμενου οικονομικά και πολιτικά, αλλά παράνομα και καταχρηστικά από τις κρατικές υπηρεσίες και τους προσκείμενους στην εξουσία δήμους- Ιδρύματος Νεολαίας («TUGVA»), με επικεφαλής το γιο του Προέδρου Ερντογάν. Σύμφωνα με τα έγγραφα, το «TUGVA» λειτουργεί ταυτόχρονα σαν το αντι-Επιμελητήριο οργάνων και θέσεων της δημόσιας διοίκησης. Δικαστές, εισαγγελείς, διοικητές της αστυνομίας ή απλά νομάρχες και άλλοι υφιστάμενοι σημαντικών θέσεων θα πρέπει να έχουν την έγκριση του «TUGVA». Και σήμερα, αυτοί οι εισαγγελείς και οι δικαστές, οι οποίοι διορίστηκαν χάρη στις συστάσεις του «TUGVA», εμποδίζουν την έναρξη έρευνας κατά του Ιδρύματος.
Ο Γάλλος συνάδελφός μου, που αγαπούσε τόσο πολύ την Τουρκία, έπρεπε να διορθώσει τη θέση του μετά από πέντε χρόνια δημοσιογραφίας στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι έχει τώρα δύο ακόμη φράσεις, για να περιγράψει καλύτερα το τοπίο:
– Το είχα πει «Είναι καλό να εργάζεσαι ως δημοσιογράφος στην Τουρκία», πρέπει να προσθέσω: «Υπό την προϋπόθεση ότι δεν είσαι Τούρκος πολίτης».
– Είχα, επίσης πει, «Αυτή η χώρα είναι ένας παράδεισος για τη δημοσιογραφία». Ναι, είναι αλήθεια, αλλά «Αυτή η χώρα είναι μία κόλαση για τους δημοσιογράφους».
Ραγκίπ Ντουράν
Πηγή: tvxs