Macro

Κώστας Πουλάκης: Τι μας αφαιρεί το νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης με τον εκλογικό νόμο που κατέθεσε στην Βουλή για την τοπική αυτοδιοίκηση επιχειρεί να πετσοκόψει τη δημοκρατία και κατ’ επέκταση την πολιτική στις τοπικές κοινωνίες. Στην κυβέρνηση της ΝΔ και πιο συγκεκριμένα στον υπουργό χρεώνεται ο πιο αντιδημοκρατικός νόμος, όχι μόνο σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην αυτοδιοικητική ιστορία της χώρας.

Το μοναδικό επιχείρημα που επικαλείται η ΝΔ είναι ότι η απλή αναλογική που καθιέρωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση με τον Κλεισθένη Ι, με την οποία έγιναν οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο του 2019, προκάλεσε ακυβερνησία στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Όμως, η αλήθεια είναι ότι ο Κλεισθένης Ι δεν δοκιμάστηκε ποτέ στην πράξη, διότι από το καλοκαίρι του 2019 ο προκάτοχος του κ. Θεοδωρικάκος, αφαίρεσε σημαντικές αρμοδιότητες από τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια μεταφέροντάς τις στην Οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή Ποιότητα Ζωής, αφού πρώτα είχε αλλάξει τη σύνθεσή τους υπέρ της πλειοψηφούσας παράταξης, αλλοιώνοντας έτσι με τον πιο βάναυσο τρόπο το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τι προτείνει, λοιπόν, το νομοσχέδιο: Δήμαρχος και περιφερειάρχης θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή, εφόσον ο συνδυασμός τους εξασφαλίσει το 43% +1 ψήφο  και ταυτόχρονα θα διασφαλίζουν το 60% των συμβούλων.

Επειδή όπως φαίνεται στη ΝΔ απεχθάνονται τη δημοκρατία και την πολυφωνία, θέτουν και όριο 3% για να εκπροσωπείται μια παράταξη στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, με σκοπό να ακούγονται λιγότερες φωνές εντός των συμβουλίων. Αν  εφαρμόζαμε τον νόμο Βορίδη στα εκλογικά αποτελέσματα του 2019, θα είχαμε περίπου 200 αυτοδιοικητικές «απόψεις» λιγότερες στα συμβούλια.

Το πλαφόν του 3% δεν φανερώνει μόνο την αντιδημοκρατική ιδεοληψία της ΝΔ αλλά και την ανοησία αυτών που συνέταξαν τον νόμο καθώς στους περίπου 250 Δήμους από τους 332 το όριο του 3% μπορεί και να μην αρκεί για την εκλογή συμβούλου του συνδυασμού. Επίσης, η ΝΔ κάνει ένα βήμα παραπέρα στην περιστολή της πολυφωνίας καθώς μειώνει τον αριθμό των συμβούλων, κατά περίπου 19% στα δημοτικά συμβούλια και αντίστοιχα 17% στα περιφερειακά.

Τέλος, καταργεί μια ουσιαστική δημοκρατική κατάκτηση του Κλεισθένη Ι, που ήταν η ενίσχυση των χιλιάδων κοινοτήτων με πόρους και αρμοδιότητες μέσω της εκλογής των τοπικών συμβουλίων από μια τρίτη κάλπη ανεξάρτητη από τα κεντρικά ψηφοδέλτια, ενισχύοντας έτσι τη ζωή και τη δημοκρατία στα χωριά μας. Μια μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που είχε την ομόφωνη στήριξη των ανθρώπων που ζούνε στα χωριά.

Τα εμπόδια στην κοινωνία των πολιτών και στην ανεξαρτησία της τοπικής αυτοιδιοίκησης πολλαπλασιάζονται με την ενίσχυση του κομματισμού, καθώς για να δοθεί η δυνατότητα σε έναν αυτοδιοικητικό συνδυασμό να πάρει μέρος στις εκλογές θα πρέπει να έχει ψηφοδέλτιο με υποψηφιότητες που θα καλύπτουν τουλάχιστον το 80% του συνόλου των κοινοτήτων!

Θα ήταν κουραστικό να αναφέρουμε όλα τα αρνητικά του νομοσχεδίου. Έχει όμως τεράστια σημασία να σημειώσουμε ότι η ΝΔ ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για την εκλογή των δημάρχων και των περιφερειαρχών, αφού τους συμβούλους της πλειοψηφίας τους θέλει υποτακτικούς και τους συμβούλους της μειοψηφίας ουσιαστικά άφωνους.

Μ’ αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση, μετά τη μιντιακή μονοφωνία που επέβαλε ο κ. Πέτσας, επιχειρεί τη μονοφωνία στην τοπική αυτοδιοίκηση και κατ’ επέκταση στις τοπικές κοινωνίες.

Ο ορθός τίτλος του νομοσχεδίου θα ήταν: «Κακοποίηση της Δημοκρατίας και στην τοπική αυτοιδιοίκηση». Και παραφράζοντας τον ποιητή Μιχάλη Κατσαρό: «Αντισταθείτε, δημοκρατία ανάπηρη πάλι σας τάζουν».

Κώστας Πουλάκης

Πηγή: Η Εποχή