Συνεντεύξεις

Νάσος Ηλιόπουλος: Το εργασιακό θα φέρει νέο κύμα braindrain

Με το πολιτικό θερμόμετρο να έχει ανέβει ξανά τις τελευταίες ημέρες, ο Εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος μίλησε στο anatropinews για τη κατάσταση στη χώρα μας όχι μόνο όσον αφορά τη πανδημία του κοροναϊού, αλλά εφ’ όλης της ύλης, τις πυρκαγιές και την οικολογική καταστροφή στη Κόρινθε, το νόμο για τη συνεπιμέλεια που ξεσήκωσε θύελλα συζητήσεων ακόμα και στο εσωτερικό της.

Ακόμα ο Νάσος Ηλιόπουλος σχολίασε τη πορεία της πανδημίας αλλά και των εμβολιασμών, τα εργασιακά θέματα με αφορμή το νομοσχέδιο Χατζηδάκη που αλλάζει το τοπίο για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και την πορεία της προανακριτικής στη Βουλή με τη παρουσία του Χρήστου Καλογρίτσα.

Τέλος τον ρωτήσαμε για τη σχέση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τα ΜΜΕ, για την υπεροχή της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις και παράλληλα σχολίασε τις δραματικές εξελίξεις στους Podemos μετά την ήττα στις εκλογές της Μαδρίτης και τα διδάγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πρώτα από όλα πάμε στα πιο πρόσφατα ζητήματα και τη φωτιά που ταλαιπωρεί τον Σχίνο. Τι είδατε από το κρατικό μηχανισμό και αν έγιναν λάθη;

“Όσο δίνεται η μάχη το πρώτο μέλημα είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και να στηριχθούν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τις φλόγες. Όταν με το καλό τελειώσουμε και σβηστεί η φωτιά πρέπει να απαντηθεί το τι συνέβη με το επίπεδο προετοιμασίας. Όταν έχουμε μια φωτιά που καίει τρεις μέρες και έχει καταστρέψει 70.000 στρέμματα προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Πρέπει να απαντήσει η Κυβέρνηση γιατί ξέφυγε η κατάσταση. Δεν γίνεται η φωτιά να αντιμετωπίζεται επικοινωνιακά με διαρροές το πρωί της Πέμπτης ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο. Τέλος η δήλωση Χαρδαλιά ότι «είμαστε άτυχοι» σχετικά με τον αριθμό των εναέριων μέσων που διαθέτει η πυροσβεστική στην πραγματικότητα αποτελεί δήλωση ανάληψης ευθύνης για το μέγεθος της καταστροφής.”.

Στη Βουλή ψηφίστηκε με ψήφους μονάχα της Κυβέρνησης το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια και μάλιστα με διαφοροποιήσεις βουλευτών της. Τι θα αλλάξει στις σχέσεις γονέων και παιδιών μετά το νομοσχέδιο Τσιάρα, αλλά και τι έχετε να πείτε για τις δηλώσεις του Βουλευτή Γιάννη Λοβέρδου;

“Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενώ θα μπορούσε να αποτελεί πεδίο συναινέσεων και μέσα στη κοινωνία η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να το φέρει με όρους σύγκρουσης αγνοώντας παρεμβάσεις ακόμα και του ΟΗΕ και της Διεθνούς Αμνηστίας. Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο έχουμε το φόβο ότι θα υπάρξει όξυνση της ενδοοικογενειακής βίας. Θα χειροτερέψει τα δικαιώματα του παιδιού, θα αναζωπυρωθούν οι κόντρες μέσα στις οικογένειες και τα παιδιά θα είναι σαν μεταφερόμενη βαλίτσα.

Είναι μία νομοθετική παρέμβαση χωρίς βασικό κριτήριο τα δικαιώματα του παιδιού.

Σχετικά με τα όσα είπε ο κύριος Λοβέρδος, είναι αδιανόητο να δέχεται το Κοινοβούλιο δηλώσεις που δικαιολογούν κακοποιητικές συμπεριφορές. Και επίσης είναι απαράδεκτο αφού δεν ζητάει συγνώμη να τον διατηρεί η Κυβέρνηση. Θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να τον διαγράψει και αφού δεν το έχει κάνει ακόμα αναλαμβάνει την ευθύνη όσων ειπώθηκαν”.

Πάμε στα της πανδημίας. Η χώρα μας έχει βγει πλέον σχεδόν ολοκληρωτικά από το λόκνταουν. Είμαστε έτοιμοι κύριε Ηλιόπουλε; Και ποια προβλήματα παρατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία;

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετώπισε από την αρχή την πανδημία με ορίζοντα τριμήνου. Στις 21/5 το 2020 πριν ένα χρόνο δηλαδή, δήλωσε ότι: όπως κερδίσαμε στην υγεία θα κερδίσουμε και στην οικονομία. Όταν ενώ τρέχει μαραθώνιο δίνεις συγχαρητήρια στον εαυτό σου στα 100 πρώτα μέτρα είσαι αλαζόνας ή ανόητος. Η κυβέρνηση δεν ετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα. Έχουμε θρηνήσει από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα περισσότερους από 11.200 συνανθρώπους μας. Η Κυβέρνηση δεν πίστεψε στο ΕΣΥ και εν μέσω πανδημίας υπάρχουν 1.680 λιγότεροι  μόνιμοι εργαζόμενοι στο σύστημα σε σχέση με πριν.

Οι επιστήμονες έλεγαν ότι έπρεπε να ελέγξουμε τις εστίες υπερμετάδοσης όπως τα μέσα μεταφοράς και τους χώρους δουλειάς, αλλά η Κυβέρνηση κυνηγούσε τους νέους στις πλατείες.

Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι θα έπρεπε να ανοίξουν οι δραστηριότητες μετά το παρατεταμένο και αποτυχημένο λόκνταουν. Παρά αυτό το γεγονός δεν έχει υπάρξει ούτε ενίσχυση του ΕΣΥ, ούτε συνταγογράφηση των τεστ, ούτε καν επίταξη ιδιωτικών κλινών και μέτρα σε χώρους εργασίας και σε ΜΜΜ”.

Έχετε φόβο για τις επόμενες εβδομάδες και το καλοκαίρι ότι μπορεί να χειροτερέψει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας σε συνδυασμό με την μεγάλη χαλάρωση των μέτρων και με την άφιξη των τουριστών;

“Η ανησυχία είναι συνολικότερη και με τις διεθνές εξελίξεις. Ο ΠΟΥ έλεγε από την αρχή ότι αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς, δεν είναι κανένας. Τα τραγικά γεγονότα που βλέπουμε στην Ινδία μπορούμε να το ζήσουμε και στην Ευρώπη. Πρέπει να γίνει άρση στο καθεστώς της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων και αποτελεί ντροπή για τη Νέα Δημοκρατία να καταψηφίζουν οι Ευρωβουλετές της αυτή τη πρόταση. Επίσης ένα ερώτημα είναι γιατί η Κυβέρνηση επέλεξε να πάρει 2 εκατομμύρια λιγότερα εμβόλια από τη Moderna όπως αποκάλυψε και το Politico. Εννοείται ότι υπάρχει ανησυχία για την επόμενη μέρα.”

Στο κομμάτι των εμβολιασμών εν τέλει για εσάς τι ισχύει προχωράμε όσο καλύτερα θα μπορούσαμε ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας ή έχουμε προβλήματα όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ από το εξωτερικό;Και επίσης τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στο κομμάτι των εμβολιασμών;

“Είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αυτό δεν μπορεί κάποιος να το αρνηθεί. Το δεύτερο είναι αν προμηθευτήκαμε τον σωστό αριθμό εμβολίων πχ όπως αυτό που έγινε με τη Μοντέρνα. Θα ήταν τελείως διαφορετική η κατάσταση. Τρίτο κρίσιμο θέμα ότι η Κυβέρνηση επέλεξε στο θέμα της άρσης του εμβολίου αντί να είναι με τον ΠΟΥ, επέλεξε να είναι με τη μεριά των λίγων και με τα κέρδη των πολυεθνικών.”

Στα εργασιακά σε έναν τομέα που γνωρίζετε πολύ καλά από τη θητεία σας στο Υπουργείο Εργασίας. Είστε ένα κόμμα που αντιτίθεται σφοδρά στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Τι θα αλλάξει στις ζωές των εργαζομένων μετά τη ψήφιση τοy;

“Ο πυρήνας της κυβερνητικής παρέμβασης είναι να γίνει πιο φθηνή η εργασία μέσα από τις απλήρωτες υπερωρίες και τα απλήρωτα 10ώρα και με την υπόσχεση ενός ρεπό και μίας άδειας. Επίσης δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί. Το δεύτερο πιο κρίσιμο είναι οι ατομικές συμβάσεις. Όλοι ξέρουν ότι το ισχυρό μέρος είναι ο εργοδότης και έχει περισσότερα εργαλεία στα χέρια του, άρα ατομική σύμβαση σημαίνει καμία δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Μπορεί μόνος του να βγάλει τον εργαζόμενο σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών. Πρώτη φορά στην μερική απασχόληση προβλέπεται το σπαστό ωράριο. Εργαζόμενος δηλαδή με 4ωρο θα ολοκληρώνει την εργασία του και θα επιστρέφει π.χ. και στην απογευματινή βάρδια για άλλο ένα 4ωρο. Όλα αυτά θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στους μισθούς και στην ζήτηση. Η μείωση της ζήτησης θα χτυπήσει και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Θα έχουμε νέο κύμα braindrain  γιατί ένας νέος επιστήμονας δεν θα επιλέξει να δουλεύει εδώ απλήρωτα 10ώρα.

Τέλος θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις για την μείωση της ανεργίας. Όλα  αυτά γίνονται πάνω σε διαλυμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Επιτρέψτε μου να δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: το 2017 μεγάλη τράπεζα πλήρωσε 1,6 εκατομμύρια για παράνομες υπερωρίες απλήρωτες, σήμερα το πρόστιμο είναι 109.000.  Η Νέα Δημοκρατία με την πολιτική της βάζει πλάτη στους εργοδότες που παραβιάζουν τον νόμο και αυτό που μέχρι χθες ήταν παράνομο το κάνει νόμιμο.”

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί να Κυβερνήσει ξανά κάποια στιγμή προφανώς θα θελήσετε να καταργήσετε το νόμο Χατζηδάκη. Αλλά το σχέδιο σας για τον κόσμο της εργασίας στη νέα φάση που μπαίνει η χώρα μας ποιο είναι και βασικά ποιοι άξονες το απαρτίζουν;

“Αν έπρεπε να δώσω τρεις τίτλους: Ισχυρό σύστημα συλλογικών συμβάσεων, αυξήσεις μισθών μέσα και από την αύξηση του κατώτατου μισθού και αυστηρή λειτουργία ελεγκτικών μηχανισμών. Με αυτό το τρόπο μπορούμε να έχουμε ένα παραγωγικό μοντέλο το οποίο θα στηρίζεται σε ένα ισχυρό πλαίσιο ασφάλειας για τον εργαζόμενο και θα στηρίζεται τα πιο δυναμικά κομμάτια καινοτομίας και έρευνας. Στη πρόταση μας για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου ανάκαμψης μιλάμε για ένα πρόγραμμα εργασίας για 50.000 επιστημόνων.“

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί πολύ σκληρή αντιπολίτευση κατά διαστήματα στη Κυβέρνηση. Όμως δεν φαίνεται τελικά να ωφελείται δημοσκοπικά, καθώς και η διαφορά κυμαίνεται σχεδόν σε διψήφια επίπεδα με τη ΝΔ, αλλά και τα ποσοστά σας είναι κάτω του 30%. Εσείς τι εικόνα έχετε και αν πιστεύετε τις δημοσκοπήσεις;

“Σε μη προεκλογική περίοδο έχει περισσότερη βαρύτητα να μελετάει κάποιος τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Σε αυτά καταγράφεται η επαναφορά του φόβου και της ανασφάλειας ως κυρίαρχων συναισθημάτων στους πολίτες. Επίσης η συνολική αξιολόγηση της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας είναι αρνητική. Ας δούμε και τα πρόσφατα αποτελέσματα στο ευρωβαρόμετρο που καταγράφουν ότι το 71% δεν εμπιστεύεται την Κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα όποτε έχει υπάρξει μέτρηση συγκεκριμένων προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ όπως η ακύρωση του νέου πτωχευτικού νόμου και η συνταγογράφηση των τεστ καταγράφουν πλειοψηφική αποδοχή.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμα συμπληρωθεί 2 χρόνια από τις εκλογές μπαίνουμε σε μια περίοδο που το πολιτικό σκηνικό θα είναι ρευστό. Άρα υπάρχει η δυνατότητα για το ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει ένα νέο κοινωνικό μπλοκ και να μιλήσει για μία νέα αρχή για τη κοινωνία. Με τις προτάσεις μας για το «Νέο ΕΣΥ», για την επανεκκίνηση οικονομίας και το Ταμείο Ανάκαμψης δείχνουμε πως υπάρχει άλλος δρόμος για την ελληνική κοινωνία ”.

Όσον αφορά τη προανακριτική στη Βουλή και τη κατάθεση του Χρήστου Καλογρίτσα. Τελικά όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά ή η Κυβέρνηση κακώς επενδύει σε αυτή την ιστορία. Και αν εάν μπορείτε ένα σχόλιο για τη στάση που κρατούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και στη Κυβέρνηση.

“Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία μας κάνει δώρο γιατί υπενθυμίζει στην κοινωνία ότι η πρώτη φορά που οι ιδιοκτήτες των καναλιών αναγκάστηκαν να τηρήσουν την συνταγματική τους υποχρέωση και να πληρώσουν για τις άδειες ήταν με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και για αυτό κατηγορούμαστε. Σε αυτή την ιστορία εκμεταλλεύονται τον κύριο Καλογρίτσα, ο οποίος δεν πήρε άδεια επί ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς γιατί δεν τηρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου. Ο κύριος Καλογρίτσας έχει μία προσωπική διαφορά με συγκεκριμένη εταιρεία στην οποία χρωστάει 3 εκ. Διαφορά η οποία έχει κριθεί σε διεθνές δικαστήριο.

Επανέρχομαι στην συνταγματική υποχρέωση των καναλαρχών να πληρώνουν για την χρήση των συχνοτήτων, κάτι που έγινε μόνο επί ΣΥΡΙΖΑ. Λέω μόνο γιατί ξανά σήμερα μέσα από χαριστικές ρυθμίσεις ουσιαστικά αυτή η υποχρέωση έχει ανατραπεί. Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει με μεγάλη γενναιοδωρία τις εταιρίες των ΜΜΕ την ίδια στιγμή που αρνείται την διαγραφή μέρους και την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. ”

Και μία τελευταία ερώτηση είδαμε τους Podemos να αποτυγχάνουν εκλογικά πριν λίγο καιρό στην Ισπανία και τον Πάμπλο Ιγκλέσιας να αποσύρεται από τη πολιτική. Τι μάθημα μπορεί να πάρει από το παράδειγμα τους ο ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά η ευρωπαϊκή αριστερά;

“Είναι πιο σύνθετο αυτό που συνέβη στη Μαδρίτη. Μιλάμε για μια περιφέρεια που η δεξιά κερδίζει τα τελευταία 25 χρόνια. Οι Podemos εκλογικά κατέγραψαν καλύτερο πόσοστό από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.  Ο Ιγκλέσιας επέλεξε να παραιτηθεί και για προσωπικούς λόγους. Για μεγάλο διάστημα δεχόταν προσωπικές απειλές ακόμα και μηνύματα με σφαίρες.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η Νέα Δημοκρατία τη μία μέρα να πανηγυρίζει για τη νίκη της ισπανικής δεξιάς και μίας υποψήφιας που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το λόκνταουν και ήταν σχεδόν αρνήτρια, τύπου Τραμπ και την άλλη μέρα να συναντιέται με την Ισπανική Κυβέρνηση και τον Σάντσες και να μιλάει για κοινές αντιλήψεις.

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ισπανία και η συνεργασία της δεξιάς με τους νεοφασίστες πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό σε κάθε δημοκρατικό πολίτη. Η μετάλλαξη της δεξιάς σε μια «τραμπική» κατεύθυνση αφορά και τη Νέα Δημοκρατία. Με αυτή την έννοια αυτό που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να καταφέρει να εκφράσει την μεγάλη πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου απέναντι στην νέα δεξιά και ακροδεξιά”

Πηγή: Anatropi News