Πώς κρίνετε τους χειρισμούς ΝΔ – ΚΙΝΑΛ στην υπόθεση Novartis και στην προανακριτική της βουλής;
Τη νομοθεσία για τους προστατευόμενους μάρτυρες δεν την έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελούσε ήδη διεθνή πρακτική όταν το 2001 εισήλθε στο νομικό οπλοστάσιο της χώρας μας από το Μιχάλη Σταθόπουλο. Τροποποιήθηκε πολλές φορές, τελευταία το 2014, από τον τότε υπουργό του Αντώνη Σαμαρά, Χαράλαμπο Αθανασίου. Την έχουν δηλαδή διαμορφώσει κατά καιρούς και επαναλαμβανόμενα με την ψήφο τους οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την περίοδο 2001-2014. Άλλαξαν γνώμη μόνο όταν υπόλογοι και εμπλεκόμενοι βρέθηκαν άνθρωποι από τον πολιτικό τους χώρο.
Θα συμφωνήσω ότι για να κατηγορήσεις έναν πρώην πρωθυπουργό, χρειάζονται αδιάσειστα στοιχεία. Δεν ήταν όραμα του ΣΥΡΙΖΑ να ξαναζήσουμε το ’89. Προφανώς όμως όταν νομοθετούσε ο κ. Αθανασίου φανταζόταν άλλους κατηγορούμενους.
Τα κύρια ζητήματα πάντως κατά τη γνώμη μου είναι δύο -αμφότερα όχι αυστηρά νομικά. Πρώτον, αυτό που επιχειρούν ΝΔ – ΚΙΝΑΛ με τους κοινούς χειρισμούς τους είναι να μετατεθεί η κουβέντα από το πραγματικό σκάνδαλο Novartis και να πάει σε νομικές λεπτομέρειες. Δηλαδή να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο. Δεύτερον, κανείς δεν πρόκειται στο εγγύς μέλλον να καταθέσει ως μάρτυρας στοιχεία που διαθέτει, εφόσον πλέον θα φοβάται για την ασφάλειά του. Χαμένη η κοινωνία, ωφελημένοι οι μαφιόζοι, οι επικεφαλής εγκληματικών οργανώσεων, οι ναρκέμποροι, οι δουλέμποροι, οι διεφθαρμένοι. Είναι κυριολεκτικά τραγικό. Η χώρα θα το πληρώσει ακριβά.
Τι λέτε σε αυτούς που υποστηρίζουν πως θα πρέπει να ασκείτε πιο έντονη αντιπολίτευση; Μήπως τα εσωκομματικά σας αποσπούν την προσοχή από το αντιπολιτευτικό σας έργο;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μας απασχολεί, είναι η αντιπολίτευσή μας να είναι ουσιαστική και τεκμηριωμένη, γιατί στο χώρο μας αυτή μόνο πείθει. Να είναι στηριγμένη σε πολιτικές αρχές και αξίες και όχι σε κορώνες και ευκαιριακές συμπράξεις. Αυτή είναι η πολιτική παράδοση της Αριστεράς. Θα δεχτώ ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα δημοφιλές εκλογικά. Η ΝΔ για παράδειγμα έκανε αδίστακτη δημαγωγική αντιπολίτευση στο Μεταναστευτικό, στο Μακεδονικό και σε άλλα πολλά. Και δεν βγήκε χαμένη στην κάλπη. Το πληρώνει όμως τώρα ως κυβέρνηση, και μαζί η κοινωνία.
Από την άλλη πλευρά, θα συμφωνήσω ότι χρειάζεται να βελτιώσουμε τον αντιπολιτευτικό βηματισμό μας. Μόλις πριν εφτά μήνες χάσαμε στις εκλογές και η κυβέρνηση διανύει ακόμα, και για λίγο, αυτό που ονομάζεται «περίοδος χάριτος». Αυτό είναι ένα γεγονός. Υπάρχουν όμως βαθύτεροι λόγοι που προσδιορίζουν την μετεκλογική πολιτική παρουσία μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, είχε υποχρεωθεί να εφαρμόσει ένα μνημόνιο· με κοινωνική ευαισθησία μεν, αλλά πάντως μνημόνιο. Αυτό μας κόστισε εκλογικά αλλά κόστισε και στη φυσιογνωμία μας.
Στη νέα πολιτική πραγματικότητα, χρειάζεται να επανασυστηθούμε στην κοινωνία ως η σύγχρονη και ριζοσπαστική Αριστερά, απομακρυνόμενοι από μνημονιακές δεσμεύσεις. Ο δεύτερος σημαντικός λόγος είναι η γενικότερη πολιτική συγκυρία. Παγκοσμίως -και στη χώρα μας- ζούμε μια περίοδο ιδεολογικής ηγεμονίας του νεοσυντηρητισμού. Στη ριζοσπαστική Δεξιά μπορεί να απαντήσει μόνο μια ριζοσπαστική Αριστερά, στη βάση προγράμματος, με ιδεολογικό μήνυμα. Αυτός είναι ο στόχος της αναδιοργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και της διαμόρφωσης οργανικών σχέσεων με τους ψηφοφόρους του. Πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος της εσωστρέφειας, αλλά η πιεστική κοινωνική – οικονομική κατάσταση και ο κυβερνητικός αυταρχισμός μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα, που είναι δυσμενής για τους πολίτες.
Πώς κρίνετε το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας;
Η συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης. Το είδαμε με την αναστολή των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, την κατάργηση των διετών προγραμμάτων τεχνικής εκπαίδευσης, την κατάργηση την ελεύθερης πρόσβασης σε πανεπιστημιακά τμήματα και βέβαια με την «ανωτατοποίηση» των κολεγίων σε βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων. Στόχος να μετατραπούν χιλιάδες νέοι σε πελάτες της ιδιωτικής εκπαίδευσης και μάλιστα σε τμήματα αδιαβάθμητα, που δεν αξιολογούνται. Άλλη μια απόδειξη πόσο βαθιά υποκριτικά είναι όλα αυτά τα περί αριστείας.
Ποιοι άνθρωποι πιστεύετε πως δεν χωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας; Είστε υπέρ του όρου «μετασχηματισμός» για το κόμμα σας;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα εν κινήσει. Με την έννοια αυτή μετασχηματίζεται συνεχώς παραμένοντας πάντοτε από άποψη αξιών στο έδαφος της ριζοσπαστικής Αριστερής. Όσοι συμφωνούν με την προγραμματική διακήρυξή του προφανώς «χωρούν» στο κόμμα. Κι αυτοί είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Έντιμοι, προοδευτικοί συμπολίτες μας, κοινωνικά ενεργοί, που θέλουν να προσφέρουν ανιδιοτελώς για την δημοκρατική αναγέννηση της χώρας και την παραγωγική ανασυγκρότησή της.
Πιστεύετε πως τα μέλη που δεν έχουν ενεργή παρουσία στις οργανώσεις θα πρέπει να έχουν ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα μέλη;
Δεν πρέπει να υπάρχουν μέλη πολλών κατηγοριών. Ο καθένας συμμετέχει στις οργανώσεις ανάλογα με τη διαθεσιμότητά του. Αλλά πάντως συμμετέχει, διότι διαφορετικά είναι κατά φαντασίαν μέλος. Στα κόμματα του παλαιοκομματισμού, τα μέλη έχουν μετατραπεί σε χειροκροτητές του αρχηγού ή των επίδοξων αρχηγών και στελέχωναν πελατειακά δίκτυα, που ενεργοποιούνταν μόνο στη μάχη του σταυρού. Αυτό δεν αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, που έχει συγκροτηθεί ως ένα νέο κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες και πολιτικό ήθος. Ούτε θα γίνουμε ποτέ κόμμα προσωπικής ανέλιξης και εξυπηρετήσεων.
Ποια η πρόταση σας για το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ;
Ακούω διάφορες προτάσεις, που προσθέτουν στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ και άλλες ιδιότητες, όπως την ενωτική, την οικολογική, τη συμμετοχική και την κινηματική διάσταση που πρέπει να έχει η πολιτική στόχευσή του.
Με ένα τέτοιο εύρος αλλά και σαφήνεια φυσιογνωμίας, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιμετωπίσει τη νεοσυντηρητική επιθετικότητα, να προασπίσει τα λαϊκά συμφέροντα, να δημιουργήσει έναν ορίζοντα μεταρρυθμιστικών και ενωτικών πρωτοβουλιών, προωθώντας τις αναγκαίες προγραμματικές συγκλίσεις, ώστε στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική να ανατραπεί η Δεξιά και να αποκτήσουμε μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας.
Πηγή: Κυριακάτικη Kontra News