Macro

Επιστροφή στην «κανονικότητα»

«Ψηφίστε μας», έλεγαν. «Ψηφίστε μας. Για να φύγουν οι κατσαπλιάδες συριζομαδουραίοι. Για να γυρίσουμε στην κανονικότητα. Για περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσει εργασίας».

Κι ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων τους πίστεψε και τους ψήφισε. Κι έτσι επανήλθαν στην εξουσία «οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας». Και επέστρεψε η «κανονικότητά» τους. Και επιστρέφει κάθε μέρα όλο και πιο απειλητική για τον κόσμο της εργασίας.

 

Οι μικρές ρυθμίσεις …

Στους έξι μήνες από τις εκλογές του Ιουλίου η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (η απαρίθμηση είναι ενδεικτική):

– Κατάργησε την αυτονομία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και υποβάθμισε τον ρόλο του σε απλό γραφειοκρατικό μηχανισμό.

– Κατάργησε την υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν τις απολύσεις των μισθωτών τους.

– Κατάργησε τη συνευθύνη του αναθέτοντος το έργο και του εργολάβου έναντι των εργαζομένων για την καταβολή των αποδοχών τους.

– Έκανε πιο δύσκολη τη διαδικασία σύναψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας (Σ.Σ.Ε.).

– Κατάργησε ουσιαστικά την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης των προβλεπόμενων από τις Σ.Σ.Ε. όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων.

– Περιόρισε την αρχή της επεκτασιμότητας των Σ.Σ.Ε..

– Κατάργησε το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής της εργατικής πλευράς στη διαιτησία για την επίλυση των συλλογικών διαφορών.

– Καθιέρωσε ειδικές «τοπικές οικονομικές ζώνες» με δυσμενέστερους όρους αμοιβής και εργασίας.

– Μείωσε δραστικά τα πρόστιμα στους παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας και επιφύλαξε ευνοϊκότερη μεταχείριση για τους συστηματικά παραβατικούς εργοδότες και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

– Ακύρωσε την προεκλογική της δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού στο διπλάσιο του ποσοστού αύξησης του Α.Ε.Π..

– Κατάργησε τη συλλογική σύμβαση εργασίας στη Δ.Ε.Η. για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

– Κατέθεσε νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση του προστατευτικού για τους εργαζόμενους Γενικού Κανονισμού Προσωπικού των Κ.Τ.Ε.Λ. και την αντικατάστασή του με εσωτερικό κανονισμό, που θα καταρτίσουν μόνοι τους οι εργοδότες.

– Αρνήθηκε να ανανεώσει τις συμβάσεις του προγράμματος κατά του brain drain για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου.

– Μείωσε τον προϋπολογισμό του Ο.Α.Ε.Δ..

 

…  και οι μεγάλες τους συνέπειες

 Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, οι νομοθετικές της ρυθμίσεις, οι πράξεις και οι παραλείψεις της είχαν ως αποτέλεσμα (και πάλι η απαρίθμηση είναι ενδεικτική):

– Να ενταθεί η εργοδοτική αυθαιρεσία.

– Να αυξηθεί η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας.

– Να απορρυθμιστεί πλήρως ο μηχανισμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε να μη μπορούν οι εργαζόμενοι να πετύχουν μέσω αυτού αυξήσεις στους μισθούς τους και καλύτερους όρους εργασίας.

– Να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός για όσους εργαζόμενους αμείβονται με αυτόν.

– Να μείνουν απροστάτευτοι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι.

– Να προχωρήσουν μεγάλες επιχειρήσεις, όπως Τράπεζες, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Δ.Ε.Η., ο Ο.Τ.Ε., τα ΕΛ.ΤΑ., τα Λιπάσματα Καβάλας σε απολύσεις, μειώσεις μισθών, ελαστικοποίηση της εργασίας και αναθέσεις σε εργολάβους.

– Να καθιερωθούν δύο ταχύτητες εργαζομένων στη Δ.Ε.Η..

– Να μείνουν ακάλυπτοι 400.000 εργαζόμενοι στον κλάδο επισιτισμού – τουρισμού, αφού ο Υπουργός Εργασίας αρνήθηκε να κηρύξει υποχρεωτική την κλαδική Σ.Σ.Ε..

– Να χειροτερέψουν οι όροι εργασίας για τους εργαζόμενους στα Κ.Τ.Ε.Λ..

– Να κινδυνεύουν να οδηγηθούν στην ανεργία και τη μετανάστευση 5.500 νέοι επιστήμονες υψηλών προσόντων.

– Να υποχωρήσει η πλήρης απασχόληση και να αυξηθούν οι ευέλικτες μορφές εργασίας.

– Να κλείσει το 2019 με 13.500 λιγότερες νέες θέσεις εργασίας σε σχέση με πέρυσι.

– Να μειωθούν τα προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. για την αντιμετώπισης της ανεργίας.

 

Η σιωπή των ΜΜΕ

Για όλα αυτά όμως ο πολίτης δεν μαθαίνει σχεδόν τίποτε. Γι’ αυτά και για πολλά άλλα, όπως π.χ. για την άρνηση του Υπουργείου Εργασίας να πάρει θέση στο ζήτημα της προσφυγής του Σ.Ε.Β. στο Συμβούλιο Επικρατείας για την ακύρωση της αύξησης των μισθών λόγω των τριετιών ή για την παρέμβασή του στο ζήτημα των 24 απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς, που λειτούργησε προς όφελος της Τράπεζας και σε βάρος των εργαζομένων. Στις μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες τις ειδήσεις αυτές πρέπει να ψάξεις πολύ για τα τις βρεις. Για τα κανάλια είναι ανύπαρκτες, αφού τα περισσότερα ΜΜΕ λειτουργούν προστατευτικά για την κυβέρνηση και στη θέση της ενοχλητικής πραγματικότητας εμφανίζουν μια εξωραϊσμένη εικόνα.

 

Η δικαιολογία, η πραγματική αιτία και η επιβαλλόμενη απάντηση

Αλλά κι όταν η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί, η κυβέρνηση δικαιολογείται πως όλα αυτά γίνονται για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, για την «ανάπτυξη».

Η αλήθεια όμως είναι πως πρόκειται για μια ταξική, νεοφιλελεύθερη επιλογή, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων και που έχει στόχο να διαμορφώσει ένα μοντέλο εργασιακών σχέσεων με χαμηλούς μισθούς, με συρρικνωμένα δικαιώματα, με λιγότερες κοινωνικές παροχές για τους εργαζόμενους και με εκμηδένιση της διαπραγματευτικής τους δύναμης των απέναντι στους εργοδότες.

Ανάμεσα στα συμφέροντα του επιχειρηματικού κόσμου και τα δικαιώματα των εργαζομένων για την κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν υπάρχει κανένα δίλημμα.

Αυτό όμως που είναι «κανονικότητα» για τη Ν.Δ. και τον Σ.Ε.Β. δεν μπορεί να είναι κανονικότητα για τον κόσμο της εργασίας. Στο χέρι του είναι, οργανωμένα, ενωτικά, μαχητικά, να αρχίσει να απαιτεί τα λίγα που κέρδισε τα προηγούμενα χρόνια και να διεκδικεί τα περισσότερα που δικαιούται.

 

 Θέμης Αχτσιόγλου