Macro

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς μαρτυρούν τα …φύλλα

Είναι αλήθεια ότι στο ζήτημα της διάταξης που τροποποιεί τον Ποινικό Κώδικα για τα οικονομικά εγκλήματα η συνδρομή των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ ήταν αναμενόμενο να είναι –με εξαιρέσεις– έκδηλα προστατευτική της κυβέρνησης. Ήταν εξάλλου μια διάταξη που αφορά και κάποιους από τους επιχειρηματίες του Τύπου. Η ζημιά, όμως, ήρθε από τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, απ΄ έξω, και το καθεστώς προστασίας κλονίστηκε. Λίγες εβδομάδες πριν το ίδιο συνέβη, όσον αφορά το σκάνδαλο Νοβάρτις, με την ελβετική τηλεόραση η οποία παρουσίασε ανοικονόμητα στοιχεία για το εδώ σύστημα. Καμία ομπρέλα προστασίας δεν μπορεί να αντέξει, τελικά, για πάντα.

Για μια δωδεκάδα ευνοούμενους

Εν τω μεταξύ, για λόγους πρόνοιας ο πρωθυπουργός απέφυγε να παραβρεθεί στη Βουλή την Παρασκευή και να απαντήσει σε ερώτηση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που ρωτούσε και γι΄ αυτό αλλά και για άλλες πλευρές της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία δεν ευνοεί, ως νεοφιλελεύθερη, απλώς κοινωνικές ομάδες και επιχειρηματικά στρώματα που εκφράζει τα συμφέροντα του. Ευνοεί και πρόσωπα και συγκεκριμένες ομάδες επιχειρηματιών. Αυτό τώρα καταγγέλλει, αποκαλύπτοντας, μια έγκυρη διεθνώς οικονομική εφημερίδα όπως οι Φαϊνανσιαλ Τάιμς.
Το ζήτημα αυτό έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε ανοιχτή συνέλευση στην Κοζάνη. Αναφέρθηκε ακριβώς στην «παλινόρθωση του ίδιου συστήματος εξουσίας και πολιτικού προσωπικού που ευθύνεται για τη χρεοκοπία, με τη διαφορά ότι σήμερα αυτό το σύστημα είναι πιο ασύδοτο γιατί αισθάνεται παντοδύναμο με την πρωτοφανή συσσώρευση δύναμης ΜΜΕ».
Αλλά ας ξαναρθούμε στο δημοσίευμα των Φ.Τ. Η εφημερίδα στη διάταξη που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή και βάζει όριο τους 18 μήνες που μπορεί να δεσμεύεται η περιουσία ενός υπόπτου –υπόδικου για ξέπλυμα χρήματος, αν δεν παραπεμφθεί σε δίκη, αποδίδει πρόθεση να απαλλαγούν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες. «Ανάμεσα σε όσους θα επωφεληθούν από αυτή την κίνηση είναι μια δωδεκάδα έλληνες εφοπλιστές, εξέχοντες επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες υπό έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», αναφέρουν. Αυτό, παρατηρούν «ανατρέπει την προσήλωση της Ελλάδας σε διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες». Αυτή η διάταξη, προσθέτουν «έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τις οποίες η Ελλάδα προσυπογράφει». «Υπάρχει κάτι περισσότερο από ένα θέμα φήμης που διακυβεύεται εδώ… Η Ελλάδα είναι τώρα πιο πιθανό να υποβαθμιστεί στους διεθνείς δείκτες για την επιχειρηματική δραστηριότητα, με επιπτώσεις στο επενδυτικό ενδιαφέρον».

Ανεπαρκείς απαντήσεις

Η ερώτηση στον πρωθυπουργό του Αλέξη Τσίπρα, όπως έγινε γνωστό, θα επανακατατεθεί και είναι δύσκολο να αποφύγει να απαντήσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό με επιπτώσεις στο οικονομικό κλίμα, εδώ και διεθνώς. Ως τότε ανέλαβε να κλείσει την τρύπα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Στ. Πέτσας απάντησε με επιστολή του στους Φ.Τ. Μιλώντας στον Σκάι, επίσης, ισχυρίστηκε ότι η διάταξη απλώς εναρμονίζει ό,τι προβλέπεται για το ποινικό μέρος –αποφυλάκιση μετά τους 18 μήνες αν δεν έχει γίνει η δίκη– με το οικονομικό! «Ό,τι ισχύει για το ποινικό σκέλος να ισχύει και για το οικονομικό. Εναρμονίσαμε τη νομοθεσία μας με αυτά που ισχύουν στη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στον Χάρτη της ΕΕ για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα», ανέφερε στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάϊ 100,3».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει δικλίδα ασφαλείας εφόσον «προβλέπεται ένα χρονικό διάστημα 3 μηνών στο οποίο ο αρμόδιος ανακριτής ή δικαστικό συμβούλιο πρέπει να αποφανθεί αν μια υπόθεση έχει «ψωμί» ή όχι. Έτσι αποκρύβει ότι αυτό ακριβώς λειτουργεί ως δυνατότητα απαλλαγής όσων κατηγορούνται και επικρίνει την εφημερίδα ότι δεν έλαβε καθόλου υπόψη αυτή τη διάταξη. Κάτι όμως που δεν είναι αλήθεια διότι το ρεπορτάζ το γνωρίζει και το αξιολογεί. Σημειώνει δε ότι «η τροπολογία απαιτεί την δημιουργία δικαστικών επιτροπών σε όλη την Ελλάδα για να εξετάσει σχεδόν 900 υποθέσεων για ενδεχόμενη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες εντός των επόμενων τριών μηνών και να αποφασίσει σε ποιες από αυτές δικαιολογείται η παράταση του παγώματος περιουσιακών στοιχείων για άλλους 18 μήνες».
Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι ισχυρισμοί αυτοί θεωρήθηκαν «αστείες δικαιολογίες». Και το ΚΚΕ, από την πλευρά του σημείωσε ότι ο κ. Πέτσας προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Παύλος Κλαυδιανός

Πηγή: Η Εποχή