Κύριε Σκουρλέτη, η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης λίγους μήνες μετά τις εκλογές είναι σφοδρή, με κορύφωση και τις εξελίξεις γύρω από την προανακριτική. Ήταν αναπόφευκτη;
Δεν θεωρώ τα όσα έγιναν εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε σχέση με την προανακριτική ως την κορυφαία σύγκρουση των τελευταίων μηνών. Ασφαλώς αποτελεί μια αντιδημοκρατική και αυταρχική επιλογή εκ μέρους της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της, αλλά σημαντικότερη ήταν η σύγκρουση, με αφορμή τις διατάξεις του υποτιθέμενου αναπτυξιακού νόμου, οι οποίες σχετίζονται με τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας. Αναφέρομαι, ενδεικτικά, στην κατάργηση της προσφυγής στη διαιτησία και στην υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων που μαθηματικά, όπως επιβεβαίωσε και η Τράπεζα της Ελλάδος, οδηγούν στη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Άλλωστε, ο «πολιτικός τσαμπουκάς» εκ μέρους της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προανακριτικής, αποσκοπεί αφενός στο να μεταθέτει τη συζήτηση από τα αντικοινωνικά μέτρα που προωθούνται και αφετέρου στο να δημιουργεί εμπόδια στη διερεύνηση του πραγματικού σκανδάλου της Novartis. Όποτε, λοιπόν, θα βρισκόμαστε απέναντι σε πολιτικές κατάφωρα αντικοινωνικές ή συγκάλυψης πραγματικών σκανδάλων, η σύγκρουση θα είναι σφοδρή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως βάζει στο στόχαστρο και το ΚΙΝΑΛ. Τι του καταλογίζετε;
Δυστυχώς το ΚΙΝΑΛ έχει επιλέξει να συντονίζει την πολιτική του παρουσία με αυτήν της ΝΔ. Η στάση του αυτή είναι συνέπεια μιας ολόκληρης πορείας όσων δυνάμεων από τον χώρο της Κεντροαριστεράς έχουν υιοθετήσει τις νεοφιλελεύθερες λογικές εδώ και δεκαετίες. Βέβαια να μην υποτιμήσουμε τις διαφοροποιήσεις που υπήρξαν στο εσωτερικό του γύρω από το συγκεκριμένο θέμα της προανακριτικής.
Υπάρχει περίπτωση εκτόνωσης, δεδομένου ότι ακολουθούν νομοθετήματα όπως η ψήφος των αποδήμων, η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης και η προεδρική εκλογή;
Σε σχέση με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού περιμένουμε τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, από τις μέχρι τώρα συζητήσεις προκύπτει ότι η λύση που θα επιλέγει θα πρέπει να θωρακιστεί συνταγματικά. Η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της και όπως φαίνεται θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τα θέματα της εκλογής του Προέδρου, της συνταγματικής αναθεώρησης, του εκλογικού νόμου και της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού για να εξυπηρετήσει τους ιδιοτελείς κομματικούς σχεδιασμούς της.
Στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένετε στην θέση σας για επανεκλογή του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί υπέρ της επανεκλογής του σημερινού Προέδρου εφόσον και ο ίδιος το επιθυμεί.
Η συγκρότηση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ανοίγει περαιτέρω τον δρόμο του μετασχηματισμού του κόμματός σας;
Πρόκειται για ένα αναγκαίο βήμα στην πορεία προς το συνέδριό μας. Θα αποτελείται από τα σημερινά μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και συντρόφους από τον ευρύτερο προοδευτικό και αριστερό χώρο που πορευτήκαμε μαζί τα τελευταία χρόνια.
Οι τόνοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μετριαστεί, όμως πολλοί ανησυχούν ότι μπορεί να επαναληφθούν φαινόμενα εσωστρέφειας που οδηγούν την προσπάθεια της ανασυγκρότησης προς τα πίσω. Ισχύει;
Νομίζω πως τα ρεπορτάζ που αναφέρονται στον διάλογο και τους προβληματισμούς εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπερβάλουν πολλές φορές. Δεν θεωρώ ότι είναι τυχαίο. Σας θυμίζω ότι όλες οι αποφάσεις που έχουν παρθεί το τελευταίο διάστημα από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είναι ομόφωνες. Ίσως είναι η περίοδος εκείνη κατά την οποία δεν υπάρχουν στρατηγικού χαρακτήρα διάφορες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σε άλλες περιόδους. Ωστόσο πολλοί έχουν συμφέρον και επιδιώκουν να παρουσιάσουν μια εικόνα ενός αλληλοσπαρασσόμενου ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε παρά πολλά να πούμε για τις προηγούμενες εμπειρίες μας αλλά και πολλά να κάνουμε από εδώ και εμπρός, στο χέρι μας είναι. Όταν ασχολείσαι με τα πραγματικά επίδικα και δεν σκιαμαχείς, τότε και ο κόσμος καταλαβαίνει και κάτι καλύτερο μπορεί να προκύψει. Το βέβαιο είναι πως μαζικοποίηση με σκοπό την επανεκκίνηση και την κοινωνική γείωση δεν επιτυγχάνεις με λογικές ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.
Τι έχουν ανάγκη περισσότερο σε αυτήν την φάση οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες;
Πρώτα απ’ όλα, όσοι μας ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές θέλουν να μας βλέπουν δίπλα τους, να λειτουργούμε ως ασπίδα απέναντι στην νεοφιλελεύθερη αντικοινωνική πολιτική που αρχίζει να υλοποιεί η ΝΔ. Θέλουν όμως και ένα διαφορετικό παράδειγμα πολιτικής παρέμβασης, που θα εμπνέει και θα συσπειρώνει. Ιδιαίτερα οι νεότερες ηλικίες, που μας τίμησαν με πάρα πολύ υψηλά ποσοστά, δεν αρκούνται σε μισόλογα. Θέλουν να μας δουν να αγωνιζόμαστε μαζί τους για την προστασία του περιβάλλοντος πριν είναι πολύ αργά. Απαιτούν από εμάς να είμαστε μια δύναμη υπεράσπισης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Θέλουν να είμαστε σαφείς, ειλικρινείς και συγκεκριμένοι, ενώ ταυτόχρονα θα διατυπώνουμε την ανάγκη υπέρβασης της σημερινής τάξης πραγμάτων.
Οι εγγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται. Ποια τα συμπεράσματά σας;
Βρισκόμαστε στην αρχή μιας πολύμορφης πολιτικής εξόρμησης, μιας άμεσης επικοινωνίας με τους φίλους, τα μέλη αλλά και όσους συμπορεύτηκαν μαζί μας τα τελευταία χρόνια. Θέλουμε να αποτυπώσουμε στη δομή του κόμματος, ποσοτικά και ποιοτικά, αυτό που ζήσαμε από τις αρχές τις δεκαετίας του 2010. Στόχος μας είναι ένα πιο μαζικό, λαϊκό και κοινωνικά γειωμένο κόμμα, ικανό να εκφράζει τις αγωνίες, τις ελπίδες και τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας. Τα πρώτα μηνύματα είναι απολύτως ενθαρρυντικά.
Πολύς λόγος γίνεται για τον κίνδυνο κατά ορισμένους ή την επιθυμία κατά άλλους «μόλυνσης» του ΣΥΡΙΖΑ από νέο «αίμα». Σας ανησυχούν οι πολιτικές «μεταγγίσεις»;
Προτιμώ μια πιο ανοιχτή, ευθεία και οργανωμένη συζήτηση γύρω από απόψεις και προβληματισμούς που αφορούν το μέλλον του κόμματός μας, τον χαρακτήρα του και τις προοπτικές του, από το να μιλάμε με διφορούμενους όρους. Για μένα έχει σημασία να δούμε την ταυτότητα της Αριστεράς της εποχής μας, το πρόγραμμά μας στις νέες συνθήκες, την συγκρότησή μας σε μια συλλογική δημοκρατική βάση, έτσι ώστε να διαμορφώσουμε μια νέα σχέση των μελών και των φίλων μας με την πολιτική. Η αποπολιτικοποίηση με ανησυχεί και οι κατασκευασμένες αντιπαραθέσεις που εξυπηρετούν την διαμόρφωση ομαδοποιήσεων, όχι ο συντροφικός και βαθιά πολιτικός διάλογος για όλους και για όλα.
Πηγή: Left από Έθνος της Κυριακής