Η τοποθέτηση του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Επικρατείας, Πάνου Σκουρλέτη, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (29 Αυγούστου 2019):
Κύριε υπουργέ άκουσα με προσοχή την φιλότιμη προσπάθειά σας να παρουσιάσετε το κυβερνητικό αφήγημα για τη ΔΕΗ. Παρ’ όλα αυτά νομίζω ότι ήταν μια προσπάθεια με πάρα πολλές αποκρύψεις της πραγματικότητας, παραλείψεις, άστοχες επισημάνσεις, αποσιωπήσεις και μεγάλες αντιφάσεις.
Κύριε υπουργέ, η ΔΕΗ πράγματι έχει δυσκολίες. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει αυτό που ισχυρίζεστε. Μεθοδικά, από την πρώτη μέρα που αναλάβατε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, επιχειρείτε να απαξιώσετε την Επιχείρηση και μάλιστα φτάσατε να λέτε ότι υπάρχει και κίνδυνος «μπλακ άουτ». Ειλικρινά θα τρίβουν τα χέρια τους αυτοί που κάνουν παιχνίδια με την μετοχή της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο, όταν υπάρχουν τέτοιες επίσημες δηλώσεις από τους πολιτικούς προϊσταμένους.
Τα προβλήματα της ΔΕΗ έρχονται από πολύ παλιά. Μας τα δώσατε μαζί με άλλα πράγματα και με την οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία το ’15. Όταν την χρησιμοποιήσατε, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε από συναδέλφους, ως εισπρακτικό μηχανισμό. Όταν υπήρχε έλλειψη μιας σαφούς στρατηγικής. Όταν αγνοούσαμε το ευρωπαϊκό περιβάλλον και δεν γίνονταν προσπάθειες να προσαρμοστούμε σε αυτό. Όταν επιλέχθηκε να μην υπάρξει στρατηγική επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που υπήρξε ο πιο κερδοφόρος τομέας στον κλάδο της ενέργειας.
Όλα αυτά έχουν συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω αυτή την υποκριτική προσέγγιση στο θέμα της «απελευθέρωσης» της αγοράς. Είμαστε ή δεν είμαστε ισότιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μια ενιαία ενεργειακή κοινότητα, οι χώρες διασυνδέονται μεταξύ τους, κινούνται στην «απελευθέρωση» της αγοράς, άρα αυτό πρέπει κανείς να το λάβει υπόψη του. Αλλά εκεί που διαφοροποιούμαστε είναι με ποιον τρόπο θα γίνει. Εσείς είχατε αυτό το – πράγματι αποτυχημένο – εργαλείο της «Μικρής ΔΕΗ» και τα ΝΟΜΕ, που όπως πολύ σωστά σας θύμισε πριν ο κ. Φάμελλος τα είχατε βάλει, στην τέταρτη αξιολόγηση του δεύτερου μνημονιακού προγράμματος, πάνω στο τραπέζι.
Εμείς, λοιπόν, ακυρώσαμε και καλά κάναμε, την υπόθεση της «Μικρής ΔΕΗ». Ως προς τα ΝΟΜΕ ερχόσαστε εδώ και λέτε ότι πρέπει να καταργηθούν, αποκρύπτοντας ότι είναι μια συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης. Η τελευταία δημοπρασία των ΝΟΜΕ θα γίνει τον Οκτώβριο. Αν «σας βαστάει» και είστε συνεπείς με όλα αυτά που λέτε, να μη γίνει τον Οκτώβριο η τελευταία. Να μην γίνει τον Οκτώβριο. Θα το κάνετε; Μαζί σας αν το κάνετε, θα σας χειροκροτήσουμε. Αλλά, μη λέτε ότι θα πάτε να δώσετε μάχες στις Βρυξέλλες για να καταργήσετε τα ΝΟΜΕ, όταν είναι αποφασισμένο ότι τα ΝΟΜΕ τέλος ’19 καταργούνται, με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί τόση υποκρισία; Να μιλήσουμε για τα ΝΟΜΕ τα οποία, πράγματι, ήταν μια αμυντικού χαρακτήρα κίνηση. Ρωτήστε τον νέο πρόεδρο της ΔΕΗ, γιατί φαντάζομαι ότι δεν έχετε ενημερωθεί προς το παρόν, πόσα εισέπραξε η ΔΕΗ, πουλώντας σε κάποιες περιπτώσεις κάτω από το κόστος, από τις δημοπρασίες ρεύματος αυτά τα χρόνια. Είναι ένα ποσό της τάξης των δύο δισεκατομμυρίων εκατό εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε αυτή που θα γίνει τον Οκτώβριο, εάν θα γίνει. Όταν εσείς λέτε ότι, παραδίδοντας τα assets και τις υποδομές, τα πάγια στοιχεία της «Μικρής ΔΕΗ», λιγνιτικά, πελατολόγιο -αντισυνταγματικό αυτό το μέτρο για τότε- υδροηλεκτρικά, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα εισπράττατε ενάμιση δισ. ευρώ. Δύο δισ. εκατό εκατομμύρια -να ρωτήσετε τους συνεργάτες σας και να επιβεβαιώσετε αυτόν τον ισχυρισμό μου- εισπράχθηκαν από τα ΝΟΜΕ.
Αναφερθήκατε στην υπόθεση του ΔΕΣΦΑ, όταν γνωρίζετε ότι ήταν διαγωνισμός ο οποίος ήδη είχε γίνει. Και οι Αζέροι, είχαν εγκριθεί για να αγοράσουν και ήταν η Κομισιόν η οποία παρενέβη και ακύρωσε, κατ’ ουσίαν, αυτό τον διαγωνισμό, διότι πράγματι αντίκειτο στο ευρωπαϊκό Δίκαιο. Δεν μπορούσαν να είναι και παραγωγοί φυσικού αερίου οι Αζέροι και να κατέχουν και το φυσικό μονοπώλιο του δικτύου. Και κάναμε, ευτυχώς, τον επόμενο διαγωνισμό εισπράττοντας μεγαλύτερο τίμημα μια και δεν μπορούσαμε να κάνουμε το μοντέλο ΑΔΜΗΕ – μακάρι να μπορούσαμε να το κάνουμε, αλλά ήδη ήταν μεγάλη η δέσμευσή μας- αλλάζοντας τους όρους υπέρ του Δημόσιου συμφέροντος και του Δημοσίου, βάζοντας και τον όρο ότι αν ποτέ οι νέοι ιδιοκτήτες του ΔΕΣΦΑ θέλουν να πουλήσουν το μερίδιό τους, έχει βέτο, αποφασιστικό λόγο, το Δημόσιο. Κι αυτό καταλαβαίνετε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία, όταν μιλάμε για το δίκτυο και σε σχέση με τις προθέσεις της γειτονικής Τουρκίας, οι οποίοι το καλοβλέπανε.
Και κάτι τελευταίο. Αλήθεια τον ΑΔΜΗΕ, που δεν έχει καμία σχέση με τη ΔΕΗ, γιατί θέλετε να τον πουλήσετε; Αυτό το φυσικό μονοπώλιο. Δεν μπορείτε να προσεγγίζετε τα φυσικά μονοπώλια με όρους ελεύθερης αγοράς, δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Όποιος το κατέχει έχει ρυθμιζόμενες χρεώσεις, κερδίζει σε κάθε περίπτωση. Και έρχεστε τώρα και συγκρίνετε τη ΔΕΗ όταν ήταν μαζί με τον ΑΔΜΗΕ –αξίας ενός δισεκατομμυρίου τα πάγια του ΑΔΜΗΕ – κάνετε διάφορες μεγάλες απάτες και τρικ λέγοντας για τη μετοχή η οποία έχει κατρακυλήσει. Όταν υπήρχε, όμως, ο ΑΔΜΗΕ που ήταν τα 70 εκατομμύρια από τα 90 εκατομμύρια της κερδοφορίας του ’14 στην οποία αναφέρεστε. Αυτές είναι οι μεγάλες αντιφάσεις, αυτά είναι τα ψέματα που λέγονται σήμερα και σας λέμε ότι θα είναι καταστροφική η επιλογή της πώλησης του άλλου δικτύου, της Μέσης Τάσης, του ΔΕΔΔΗΕ. Θα είναι καταστροφική, γιατί αυτή είναι η μοναδική προοπτική να «αναπνεύσει» η εταιρία και να έχει μια ευοίωνη προοπτική.
Πάνος Σκουρλέτης
Πηγή: Left