Macro

Η ακροδεξιά «ακαδημία» Μπάνον και το χωριό που της αντιστέκεται

Με την πρώτη ματιά η Λετίτσια Ροκασέκα δεν μοιάζει με κάποια που θα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ανάσχεση της διεθνούς Ακροδεξιάς. Η 64χρονη νοικοκυρά και γιαγιά τεσσάρων εγγονών ζει σε μια φάρμα στο Ανάνι, 40 χιλιόμετρα νότια της Ρώμης, μια κωμόπολη η οποία είναι κυρίως γνωστή ως τόπος όπου γεννήθηκαν τέσσερις Πάπες.

Τα φαινόμενα όμως απατούν. Εδώ και μια δεκαετία, η Ροκασέκα αγωνίζεται εναντίον ισχυρών συμφερόντων συμμετέχοντας σε καμπάνιες που έχουν στόχο να εμποδίσουν τη ρίψη τοξικών βιομηχανικών λυμάτων στον γειτονικό ποταμό Σάκο. Τώρα έχει ένα νέο αντίπαλο: τον Στηβ Μπάνον.

Προβεβλημένο στέλεχος της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, ο Μπάνον ξόδεψε επτά χρόνια πριν τις εκλογές ως επικεφαλής του Breitbart News για να μετατρέψει τον ιστότοπο σε ενιαία πλατφόρμα των μέχρι τότε διάσπαρτων ακροδεξιών στοιχείων της σύγχρονης Αμερικής, από τους πολέμιους των εκτρώσεων και τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής μέχρι τους υποστηρικτές της λευκής υπεροχής.

Μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του υπεύθυνου στρατηγικής του Λευκού Οίκου το 2017, έστρεψε την προσοχή του στην Ευρώπη προσφέροντας τη βοήθειά του στο λεγόμενο «Κίνημα», ένα ακροδεξιό think-tank με έδρα τις Βρυξέλλες που υποστηρίζει εθνικιστικές, αντισυστημικές ομάδες.

Μέντορας νέας γενιάς ακροδεξιών

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές στον ορίζοντα, ο Μπάνον επιχειρεί να ανακάμψει ως αρχιερέας του λαϊκισμού στην Ευρώπη ενώνοντας εθνικιστικά κόμματα με κοινές θέσεις εναντίον της μετανάστευσης, των φιλελεύθερων αξιών και της ίδιας της Ε.Ε. Εκμεταλλευόμενος την εμπειρία που διαθέτει στις δημοσκοπήσεις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την προπαγάνδα και τη στόχευση συγκεκριμένων ομάδων, έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διεκδικώντας τον ρόλο του μέντορα για μια νέα γενιά «ισχυρών ηγετών» όπως ο Ιταλός αντιπρόεδρος Ματέο Σαλβίνι και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Τη στιγμή που ένας αριθμός ακροδεξιών ηγετών προσπάθησαν να κρατήσουν τον Μπάνον σε κάποια απόσταση, στην Ιταλία το χριστιανοκεντρικό και επικεντρωμένο στις οικογενειακές αξίες μήνυμά του έδειξε να εναρμονίζεται με εκείνο των υπερσυντηρητικών καθολικών. Με τη βοήθεια τους, βρίσκεται λίγα βήματα πριν το άνοιγμα μιας ακαδημίας για την Άκρα Δεξιά σε μοναστήρι κοντά στο Ανάνι.

Ο Μπάνον σχεδιάζει να μετατρέψει το μοναστήρι σε κέντρο ενός ευρωπαϊκού δικτύου σχολών για υπερσυντηρητικούς. Η ακαδημία της ιουδαιοχριστιανικής Δύσης θα λειτουργήσει, ισχυρίζεται ο Μπάνον, ως εκκολαπτήριο για εθνικιστές ηγέτες του μέλλοντος.

H Ροκασέκα συμμετέχει σε μια ετερόκλητη συμμαχία αναρχικών και γιαγιάδων, δημοσίων υπαλλήλων και νοικοκυράδων, πολιτικών και ακτιβιστών του περιβάλλοντος, που επιδιώκουν να διαψεύσουν τις προσδοκίες του Μπάνον στην Ιταλία. Η τοποθεσία της ακαδημίας στο μοναστήρι του Τρισούλτι είναι ιδιαίτερα προκλητική, υποστηρίζουν, με δεδομένες τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Πάπα Φραγκίσκου για την προστασία των μεταναστών και των προσφύγων.

«Για εμάς το Τρισούλτι είναι ένας ξεχωριστός τόπος, κλειδί της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής» εξηγεί. «Πρέπει να σέβεσαι την ιστορία του τόπου, δεν μπορείς να την παραδώσεις σε εκείνους που εκφράζουν την αντίθετη ιδεολογία».

Δαυίδ εναντίον Γολιάθ

Ο αγώνας των εξεγερμένων έχει τοπικό χαρακτήρα -να εμποδίσουν την εγκαθίδρυση της ακαδημίας στο μοναστήρι- αλλά οι ίδιοι βλέπουν τους εαυτούς τους ως στρατιώτες μιας ιδεολογικής αναμέτρησης που διεξάγεται σε παγκόσμιο επίπεδο. «Το Τρισούλτι γίνεται το κέντρο του παγκόσμιου αγώνα κατά του φασισμού και του εθνικισμού» σημειώνει η Ροκασέκα. «Εχουμε ήδη δηλητηριαστεί από τη βιομηχανία εδώ. Αυτό είναι ένα διαφορετικό δηλητήριο, πιο ανεπαίσθητο, πιο ύπουλο».

Ενα ομιχλώδες σαββατιάτικο απόγευμα του Μαρτίου, με χιόνια ακόμα στις βουνοκορφές, περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώνονται για να πραγματοποιήσουν πορεία προς το μοναστήρι. Δείχνουν ένας αξιοθρήνητα ανεπαρκής στρατός για να πολεμήσει τις δυνάμεις του διεθνούς λαϊκισμού, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι διοργανωτές. «Είναι ο Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ» δηλώνει η Ντανιέλα Μπιάνκι, περιφερειακή σύμβουλος η οποία εργάζεται σε τράπεζα του Φροζινόνε, της πλησιέστερης μεγάλης πόλης. «Είμαστε συνηθισμένοι άνδρες και γυναίκες που αντιμετωπίζουν λόμπι και ισχυρά συμφέροντα» σημειώνει.

Ο Αλεσάντρο Φατοράκι, δημόσιος υπάλληλος στο Φροζινόνε, αναγνωρίζει ότι «υπάρχει χαμηλό επίπεδο πολιτικής συμμετοχής» σε τοπικό επίπεδο. Ο ίδιος έχει στενή σχέση με το μοναστήρι: η μητέρα του ήταν μία από τις χιλιάδες κατοίκους που κατέφυγαν εκεί όταν το Φροζινόνε βομβαρδιζόταν από τους Συμμάχους κατά την απελευθέρωση της Ιταλίας στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. «Είναι ένας τόπος ενότητας, τη στιγμή που το σχέδιο του Μπάνον έχει να κάνει με τον διχασμό» επισημαίνει.

Η διαδήλωση πραγματοποιείται μια μέρα μετά τη μαζική δολοφονία μουσουλμάνων σε τεμένη της Νέας Ζηλανδίας από ακροδεξιό εξτρεμιστή, επίθεση που άφησε πίσω της 50 νεκρούς. Λίγο μετά την επίθεση, ο ένοπλος δημοσίευσε στο Ίντερνετ φωτογραφία του όπλου και των γεμιστήρων του. Πάνω σε έναν από αυτούς είχε γράψει το όνομα του Λούκα Τραίνι, ενός Ιταλού που πυροβόλησε και τραυμάτισε πέρσι στη Μασεράτα έξι Αφρικανούς μετανάστες.

Ένας άνεργος κούριερ, ο Ρικάρντο, μας λέει ότι η σφαγή στο Κράιστσερτς τον ώθησε να συμμετάσχει στην κινητοποίηση. Φοβάται ότι η διχαστική ρητορική του Μπάνον και του συναφιού του θα οδηγήσει «στην επιστροφή των σκοτεινών ημερών της δεκαετίας του 1970», των λεγόμενων μολυβένιων χρόνων στην Ιταλία, που χαρακτηρίζονταν από έντονη πολιτική βία. Ο Αλμπέρτο Βαλεριάνι, σύντροφος της Ροκασέκα στους προηγούμενους αγώνες της, εμφανίζεται αποφασισμένος. «Όταν ακούσαμε για τη σχολή, οι κεραίες μας υψώθηκαν. Το Τρισούλτι αποτελεί διεθνές σκάνδαλο. Η μάχη είναι συμβολική. Είναι για το καλό της Ευρώπης» τονίζει.

Μόνο ένας βουλευτής, ο Νικόλα Φρατοϊάνι, από το μικρό αριστερό Κόμμα της Ελευθερίας και της Ισότητας (LEU), που συγκέντρωσε λίγο πάνω από 3% στις περσινές εκλογές, έδωσε το παρών για να υποστηρίξει την κινητοποίηση. Ο Φρατοϊάνι είναι από την Τοσκάνη αλλά υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος αγώνας τον αφορά άμεσα επειδή «αυτό που γίνεται εδώ είναι ενδεικτικό αυτού που συμβαίνει παντού: μια συμμαχία σκοτεινών δεξιών, νεοφασιστών και μισαλλόδοξων συντηρητικών διεξάγει πολιτισμικό και ιδεολογικό πόλεμο. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να μας γυρίσουν στην εποχή του Μεσαίωνα».

Σύμφωνα με τον Φρατοϊάνι, στην προσπάθειά του να ριζοσπαστικοποιήσει την Ευρώπη, ο Μπάνον και οι φίλοι του επιδιώκουν να ανατρέψουν κεκτημένα όπως το δικαίωμα στην έκτρωση και οι γάμοι μεταξύ ομοφύλων. «Στο μέλλον, το μέτωπο αυτό θα αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο όχι μόνο για την Ιταλία αλλά για την ελευθερία και τα δικαιώματα παντού».

Από τη στιγμή που το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η ακροδεξιά Λίγκα σχημάτισαν κυβέρνηση συνασπισμού και ανέλαβαν την εξουσία, τον περασμένο Ιούνιο, οι επιπτώσεις είναι εμφανείς, σημειώνει ο ίδιος. «Έχουν σημειωθεί περισσότερες επιθέσεις κατά γυναικών, τα ναζιστικά και φασιστικά κόμματα σηκώνουν και πάλι κεφάλι. Αυτή δεν είναι η χώρα μου» λέει.

Με χακί παντελόνι και αρβύλες

Μια βδομάδα μετά, πίσω από τις πύλες του Τρισούλτι, ο Μπάνον μάς ξεναγεί στην τοποθεσία φορώντας κοντό φανελάκι, χακί παντελόνι και αρβύλες. Αναδύει έναν αέρα ήρεμης σιγουριάς καθώς απορρίπτει τις κατηγορίες για νεοφασισμό. «Ο φασισμός είναι η λατρεία του κράτους. Εμείς δεν επιθυμούμε ένα παντοδύναμο κράτος, θέλουμε ακριβώς το αντίθετο… Το κράτος πρέπει να βγει από τις περισσότερες πλευρές της ζωής των ανθρώπων. Επομένως πιστεύω ότι εμείς είμαστε οι πραγματικοί αντιφασίστες».

Ο Μπάνον αδημονεί να μας δείξει αυτό που αποκαλεί «σχολή μονομάχων» του. Και πράγματι το μοναστήρι θυμίζει περισσότερο κάστρο παρά τόπο περισυλλογής. Χτίστηκε στα κτήματα του Κόμη Λοτάριο Σένι που στη συνέχεια έγινε ο Πάπας Ιννοκέντιος ο Τρίτος, ο κινητήριος μοχλός πίσω από την Τέταρτη Σταυροφορία. Ενας εντυπωσιακός σταυρός τριών μέτρων υψώνεται στην είσοδο, ενώ τα ψηλά τείχη δίνουν την αίσθηση φρουρίου.

Το 2017, το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού συμφώνησε να νοικιάσει το μοναστήρι στη θρησκευτική οργάνωση Dignitatis Humanae Institute (DHI), για 19 χρόνια με ενοίκιο 100.000 ευρώ τον χρόνο. Η υπερσυντηρητική καθολική οργάνωση ασκεί πιέσεις στους νομοθέτες για μέτρα κατά των εκτρώσεων και της ευθανασίας.

Εκτός από τον Μπάνον, την προσπάθεια στηρίζει και ο Αμερικανός καρδινάλιος Ρέιμοντ Μπερκ, ο βασικός ανταγωνιστής σήμερα του Πάπα Φραγκίσκου. Ο Μπερκ και ο Μπάνον συνδέθηκαν για πρώτη φορά το 2014 και συμμερίζονται την αντίθεση στους χειρισμούς του Φραγκίσκου σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης με τις κακοποιήσεις ανηλίκων στην Καθολική Εκκλησία, την υποστήριξή του στους μετανάστες και σε αυτό που αντιλαμβάνονται ως σοσιαλιστικές παρεκκλίσεις.

Καθώς βηματίζει στο προαύλιο, ο Μπάνον μάς εξηγεί ότι αισθάνθηκε «συγκλονισμένος» όταν βρέθηκε για πρώτη φορά στο Τρισούλτι. «Είχα δει εικόνες και ζωγραφιές. Όμως όταν φτάνεις εδώ και δεις πόσο αρχαία είναι όλα και την έκτασή του, τότε είναι κάτι που σε συνεπαίρνει». Η κοντινή απόσταση στη Ρώμη έχει «συμβολική σημασία», λέει.

«Η Ρώμη μαζί με την Ιερουσαλήμ και την Αθήνα ήταν το επίκεντρο της ιουδαιοχριστιανικής Δύσης…. Ο λόγος που ξόδεψα τόσο χρόνο εδώ είναι αυτό το μεγάλο πείραμα που γίνεται σήμερα με τη συγκυβέρνηση Πέντε Αστέρων και Λίγκας: ο κεντροαριστερός λαϊκισμός και ο κεντροδεξιός εθνικισμός συνδυάστηκαν για να σχηματίσουν εθνική κυβέρνηση. Είναι το ισοδύναμο μιας συνεργασίας ανάμεσα στους υποστηρικτές του Τραμπ και του Μπέρνι Σάντερς».

Εκτός από τον κηπουρό, ο μοναδικός άλλος μόνιμος κάτοικος του μοναστηριού είναι αυτή τη στιγμή ο Μπέντζαμιν Χάρνουελ, ένας συντηρητικός Βρετανός καθολικός που ίδρυσε το DHI το 2008. Ο Χάρνουελ, ενθουσιώδης ακόλουθος του Μπάνον, θα είναι πιθανότατα ο διευθυντής της ακαδημίας, τη στιγμή που ο Μπάνον θα είναι υπεύθυνος για το «όραμα» και τη χρηματοδότηση. Πρώην συνεργάτης της συντηρητικής βουλευτού Νιζρ Ντέβα, ο Χάρνουελ προτιμά σήμερα το Ukip και ψήφισε για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Ανυπομονεί να ξεκινήσουν όλα. «Εχουμε αυτό το μέρος για 20 χρόνια, αρκετός χρόνος για να αλλάξουμε τον κόσμο».

Ατενίζοντας τη θέα, ο Μπάνον περιγράφει το όραμά του. «Εάν επιστρέψετε σε λίγα χρόνια, θα βρείτε εδώ 100 σπουδαστές, 20 με 25 ανά τμήμα. Θα έχουμε ήδη μερικούς αποφοίτους και άνθρωποί μας θα στελεχώνουν ΜΜΕ, πολιτικές εκστρατείες ή θα υπηρετούν ως υφυπουργοί σε κυβερνήσεις. Θα αρχίσουμε να στήνουμε ένα δίκτυο… Νομίζω ότι η ακαδημία αυτή θα δημιουργήσει έναν πυρήνα».

Νέα… ταλέντα τύπου Σαλβίνι

Στόχος είναι να αναγνωριστούν και να προωθηθούν νέα ταλέντα, τονίζει αναφέροντας τα ονόματα της Μπέατριξ φον Στορχ του γερμανικού AfD, του Σεμπάστιαν Κουρτς από το αυστριακό Λαϊκό Κόμμα και της Μαριόν Μαρεσάλ, εγγονής του Ζαν Μαρί Λεπέν, ως παραδείγματα του είδους των αποφοίτων που ελπίζει να παραγάγει η ακαδημία.

«Ίσως να μπορέσεις να διακρίνεις και να ξεχωρίσεις έναν Σαλβίνι ή μια Μαρεσάλ σε πρόωρο στάδιο… να τους βοηθήσεις να προχωρήσουν. Εάν αναγνωρίζουμε αυτούς τους τύπους ανθρώπων σε πορεία 10 ετών, τότε θα έχουμε τρομερή επιτυχία». Θα μπορούσε η ακαδημία να παραγάγει τον νέο Τραμπ; Απαντά διπλωματικά. «Ο Τραμπ είναι Τραμπ. Ελπίζουμε όμως να δημιουργήσουε τους επόμενους Τομ Κότον, Μάικ Πομπέο και Νίκι Χέιλι: την επόμενη γενιά που ακολουθεί τον Τραμπ».

Είναι δύσκολο να προβλέψεις τι είδους ζήτηση θα υπάρξει ή το πόσο επιτυχημένη θα είναι η ακαδημία. Ο Χάρνουελ ισχυρίζεται ότι εκατοντάδες άτομα «από παντού» έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις για να συμμετάσχουν. Ο Μπάνον επιδιώκει την επίσημη αναγνώριση από αρκετά καθολικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ προκειμένου να προσφέρει στους αποφοίτους επίσημους μεταπτυχιακούς τίτλους. Το θεωρεί προϋπόθεση ώστε το ίδρυμα να αποκτήσει κύρος, δικαιολογώντας έτσι τα προτεινόμενα δίδακτρα των 45.000 με 50.000 δολαρίων, και οι σπουδαστές να πειστούν «ότι αξίζει να ξοδέψουν εκεί έξι με εννέα μήνες από τη ζωή τους».

Τα πρώτα πιλοτικά προγράμματα, διάρκειας δύο ώς τεσσάρων εβδομάδων, αναμένεται να αρχίσουν μέσα στον χρόνο, τονίζει ο Μπάνον. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν δεν χρειάζεται να είναι καθολικοί ή θρησκευόμενοι «αλλά θέλουμε σαφώς να προσελκύσουμε ανθρώπους που υποστηρίζουν τον λαϊκισμό και τον οικονομικό εθνικισμό. Και δεν μπορώ να φανταστώ ότι μαρξιστές θα ήθελαν να έλθουν εδώ».

Επιστροφή στο Μεσαίωνα

Ο Μπάνον παραδέχεται ότι θα ήθελε να γυρίσει το ρολόι της προόδου, έαν όχι στα χρόνια του Μεσαίωνα, τότε «στη βικτωριανή περίοδο του τέλους του 19ου αιώνα. Ηταν μια εποχή που υπήρχε μεγαλύτερη ενότητα στις οικογένειες και περισσότερες παραδοσιακές αξίες. Οι άνθρωποι γνώριζαν έναν ηθικό κώδικα και προσπαθούσαν να ζήσουν με βάση αυτό τον κώδικα. Δεν υπήρχε η κοινωνική αναρχία που βλέπουμε σήμερα».

Η διδακτική ύλη θα περιλαμβάνει τις βάσεις της προσωπικής του εκδοχής των παγκόσμιων γεγονότων, περιλαμβανόμενης της κλασικής και εκκλησιαστικής Ιστορίας καθώς και της Ιστορίας των τεχνών και της οικονομίας. «Τα θεμέλια του ιουδαιοχριστιανικού Δυτικού πολιτισμού», όπως τον αποκαλεί. Ενα δεύτερο πρόγραμμα «προσωπικής ενδυνάμωσης» θα περιλαμβάνει την εξάσκηση σε δημόσιες ομιλίες και την καλλιέργεια ηγετικών ικανοτήτων.

Ένας τρίτος τομέας θα επικεντρώνεται στο «πώς τα ΜΜΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαμορφωθούν αφηγήσεις, πολιτικές και εκστρατείες». Θα είναι αυτός ο τομέας ειδικότητας του Μπάνον; «Δεν είμαι ο τύπος της καμπάνιας. Έχω κάνει μόνο μία. Δεν πήγε κι άσχημα όμως». Το ιδανικό διδακτικό προσωπικό για τον Μπάνον θα περιελάμβανε προβεβλημένες πολιτικές φυσιογνωμίες όπως ο Ολάβο ντε Καρβάλιο, ο υποτιθέμενος γκουρού του ακροδεξιού Προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσανάρου.

Ο σφόδρα αντικομμουνιστής συγγραφέας και αυτοδίδακτος φιλόσοφος υπερασπίζεται ορισμένες ατομικές ελευθερίες όπως το δικαίωμα οπλοφορίας, δαιμονοποιώντας από την άλλη την παγκοσμιοποίηση, το Ισλάμ, τον φεμινισμό, την ομοφυλοφιλία και την Αριστερά στο σύνολό της. Έχει εκφράσει αμφιβολίες για τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου και υποστηρίζει ότι η Ιερά Εξέταση αποτελεί προτεσταντική μυθοπλασία.

Ο Μπάνον λέει ότι σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα με χορηγίες πλουσίων καθολικών στην Ιταλία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ σημειώνοντας ότι τα μέχρι στιγμής έξοδα έχουν πληρωθεί «100% από τον Στήβεν Μπάνον». Η Γερμανίδα δισεκατομμυριούχος και θαμώνας της καθολικής σκηνής της Ρώμης πριγκήπισσα Γκλόρια Τουρν ουντ Τάξις έχει προσφέρει το κάστρο της στη Γερμανία ως δεύτερο τόπο σπουδών, σημειώνει.

Η υποστήριξη από τους Ρώσους έχει αποκλειστεί, παρότι, όπως τονίζει, τα συμφέροντα ενδέχεται να συμπίπτουν. Δεν του ταιριάζει όμως όλη αυτή «η κλεπτοκρατία, οι μεγιστάνες και ολιγάρχες». Δηλώνει ότι δεν περιμένει χορηγίες από πάλαι ποτέ υποστηρικτές του όπως η οικογένεια Μέρσερ που διέρρηξε τους δεσμούς της μαζί του τον ίδιο καιρό που το έκανε και ο Τραμπ. «Είναι φανταστικοί αλλά είναι περισσότερο ελευθεριακοί και αγνωστικιστές, οπότε πιθανότατα δεν θα είχαν θέση εδώ».

Ο Γιαν Βέρνερ Μίλερ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, πιστεύει πάντως ότι είναι απίθανο ο Μπάνον να έχει κάτι σημαντικό να προσφέρει στους Ευρωπαίους επίδοξους λαϊκιστές. «Μου φαίνεται δύσκολο να υπάρχουν σκοτεινές τέχνες που να γνωρίζει μόνο ο Μπάνον. Οι Όρμπαν και οι Σαλβίνι αποδείχτηκαν εξαιρετικά ικανοί να ανέβουν και να εδραιωθούν στην εξουσία χωρίς τη βοήθεια της αμερικανικής αυθεντίας στον λαϊκισμό».

Από την πλευρά των διαδηλωτών, ο Αλμπέρτο Βαλεριάνι πιστεύει ότι ο Μπάνον επέλεξε το λάθος μέρος για το σχέδιό του. «Είμαστε συνηθισμένοι να τα βάζουμε με ισχυρά συμφέροντα εδώ. Είναι μέρος της καθημερινής δουλειάς μας». Η καμπάνια για τη σωτηρία του ποταμού Σάκο ήταν ένα καλό εργαστήριο, επισημαίνει. «Θα αξιοποιήσουμε αυτή την εμπειρία στον αγώνα. Είναι μια δύσκολη μάχη αλλά όσο πιο δύσκολη γίνεται τόσο περισσότερο μας αρέσει».

Hannah Roberts

Πηγή: Η Αυγή από Financial Times