Η βραχυχρόνια μίσθωση, η κρίση, η αστεγία και ο εκτοπισμός -κυρίως- νέων ανθρώπων από το κέντρο της πόλης, δημιουργούν ένα μείζον θέμα για το μεγαλύτερο Δήμο της χώρας. Ένα θέμα που πρώτος ο Νάσος Ηλιόπουλος έβαλε στην ατζέντα των αυτοδιοίκητων εκλογών.
Η μαζική συμμετοχή των Αθηναίων στην εκδήλωση «Συζητηση για το Δικαίωμα στην Κατοικία» που διοργάνωσαν ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος και η δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη, αποδεικνύει, μεταξύ άλλων και τις διαστάσεις που έχει λάβει το ζήτημα της στέγασης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με ομιλητές -εκτός του Νάσου Ηλιόπουλου- τον Σπύρο Ψύχα, εκπρόσωπο Ελληνικού ∆ικτύου για το ∆ικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία, την Κατερίνα Πούτου, ιδρυτικό μέλος της “ΆΡΣΙΣ” (Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων), την Εύη Κάιλα, Δρ. Αστεακής Κοινωνιολογίας, Υπεύθυνη Τμήματος κοινωνιολογικών ερευνών τ. ΟΕΚ και την Άννα Λάμπρου, Αρχιτεκτων-Πολεοδομο, Ειδική Σύμβουλο της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπεύθυνη του Προγράμματος Αξιοποίησης των Ακινήτων του Κέντρου της Αθήνας.
«Παλεύουμε για μια πόλη χωρίς εγκαταλειμμένους ανθρώπους χωρίς εγκαταλειμμένα κτήρια»
Στην παρέμβασή του ο Νάσος Ηλιόπουλος ξεκαθάρισε από την αρχή πως «δεν πρόκειται για προεκλογική εκδήλωση αλλά για μια διαφορετικού τύπου συζήτηση. Μια συζήτηση για το πως μπορούμε να σκεφτούμε την κοινωνική πολιτική στην κατοικία. Το σημείο που συναντιέται ο σχεδιασμός με το όνειρο. Το όραμα. Για μία πολη για όλους. Για ένα δήμο παρεμβατικό που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει και το τελευταίο εκατοστό για τις ανάγκες των πολλών».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απάντηση που καλείται να δώσει ο Δήμος στην άνοδο των ενοικίων, στις αλλαγές που φέρνει η βραχυχρόνια μίσθωση και για τους νέους που εξακολουθούν να μένουν με τους γονείς τους.
«Δεν πρέπει να περιορίσουμε τη συζήτηση στο θέμα της αστεγίας. Πρέπει να μιλήσουμε για ένα πλέγμα πολιτικών για τη στεγαστική κρίση που θα δώσει πραγματικές λύσεις. “Αθήνα από την αρχή” σημαίνει ότι έχουμε ένα δήμο που αξιοποιεί τη δημοτική περιουσία για κοινωνική πολιτική για την κοινωνία. Παλεύουμε για μια πόλη χωρίς εγκαταλειμμένους ανθρώπους χωρίς εγκαταλειμμένα κτήρια» , υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Οι προτάσεις του Νάσου Ηλιόπουλου και της Ανοιχτής Πόλης
O Νάσος Ηλιόπουλος παρουσίασε στη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μια σειρά από λύσεις και δράσεις που θα εφαρμόσει η Ανοιχτή Πόλη ως δημοτική αρχή:
«Γυρίζουμε τον διακόπτη! Μετατρέπουμε τους εγκαταλελειμμένους χώρους του Δήμου σε εστίες ζωής και δημιουργίας»
– Αθήνα από την αρχή σημαίνει κοινωνική πολιτική ως ενεργητική παρέμβαση για την κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Στόχος μας η αξιοποίηση του κτιριακού πλούτου του Δήμου για τη δημιουργία ενός πλέγματος στεγαστικών πολιτικών και εμπορικών κινήτρων που
Α) απαντούν στη στεγαστική κρίση
Β) συμβάλλουν στην αναζωογόνηση των γειτονιών της Αθήνας με χαμηλό κόστος
«Ζωντανεύουμε τις γειτονιές της Αθήνας. Πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας για νέα ζευγάρια Αθηναίων»
-Δημιουργούμε δημοτικό γραφείο στέγασης που αναλαμβάνει:
Α) το σχεδιασμό και συντονισμό των επιμέρους πολιτικών κατοικίας του Δήμου
Β) τη δημιουργία μητρώου στεγαστικών αιτημάτων
Γ) τη νομική υποστήριξη ιδιοκτητών που κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους
«Βάζουμε όρια στην ανεξέλεγκτη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων». Η δική μας πρόταση:
Α) Εξαίρεση των νομικών προσώπων από την χρήση πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Β) Ορίζει συγκεκριμένο όριο ημερών ανά έτος που επιτρέπεται η μίσθωση.
Γ) Περιλαμβάνει συγκεκριμένο αριθμό διαμερισμάτων ανά ΑΦΜ.
Δ) Τα όρια να διαφοροποιούνται ανά γειτονιά με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καθεμίας και την έκταση που έχει λάβει η βραχυχρόνια μίσθωση σε αυτή
«Αντιμετωπίζουμε την ενεργειακή φτώχεια!»
Αξιοποιούμε το θεσμικό πλαίσιο για την δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες δημοσίων κτιρίων για την παροχή δωρεάν ρεύματος σε ευάλωτες ομάδες
Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε ουσιαστική συζήτηση με το κοινό που κατέκλυσε την κινηματογραφική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
Εκ μέρους του κοινού αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν το θέμα της στέγασης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων τα ΑμΕΑ, οι πρόσφυγες και η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, με το Νάσο Ηλιόπουλο να υπερθεματίζει -όπως και σε προηγούμενες εκδηλώσεις της Ανοιχτής Πόλη- για την ανάγκη στήριξης των συγκεςκριμένων ομάδων και για τη δέσμευσή του για δημιουργία «Rainbow House» στην Αθήνα.
Ο Νάσος Ηλιόπουλος, με ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook, γράφει:
«Αθήνα από την αρχή για μια πόλη χωρίς εγκαταλελειμμένους ανθρώπους, χωρίς εγκαταλελειμμένα κτίρια
Αθήνα από την αρχή σημαίνει κοινωνική πολιτική ως ενεργητική παρέμβαση για την κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Στόχος μας η αξιοποίηση του κτιριακού πλούτου του Δήμου για τη δημιουργία ενός πλέγματος στεγαστικών πολιτικών και εμπορικών κινήτρων που απαντούν στη στεγαστική κρίση και συμβάλλουν στην αναζωογόνηση των γειτονιών της Αθήνας με χαμηλό κόστος.
Πρόταση μας η δημιουργία δημοτικού γραφείου στέγασης που θα αναλαμβάνει το σχεδιασμό και συντονισμό των επιμέρους πολιτικών κατοικίας του Δήμου, τη δημιουργία μητρώου στεγαστικών αιτημάτων, τη νομική υποστήριξη ιδιοκτητών που κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους.
Όρια στην ανεξέλεγκτη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων: αποκλεισμός των νομικών προσώπων, ορισμός συγκεκριμένου ορίου ημερών ανά έτος που επιτρέπεται η μίσθωση και συγκεκριμένος αριθμός διαμερισμάτων ανά ΑΦΜ, διαφοροποίηση των ορίων ανά γειτονιά με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καθεμίας. #athens #apotinarxi #anoixtipoli»
Πηγή: Η Αυγή