Καθώς καταγράφονται πολύ θετικά σημάδια για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως η άμεση αναγνώριση του νέου ονόματος από την Σερβία, η κυβέρνηση ξεκινάει πλέον την υλοποίηση της στροφής στην κοινωνία που ξεκίνησε με το τέλος των μνημονίων τον περασμένο Αύγουστο και βήμα-βήμα αλλάζει σημαντικές παραμέτρους της πραγματικότητας των πολιτών, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Κώστα Αλατζά.
Η «στροφή στην κοινωνία» μετά την ολοκλήρωση και της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών «είναι η σχεδιασμένη προοπτική εδώ και αρκετούς μήνες, ιδιαίτερα από την ολοκλήρωση της μνημονιακής σύμβασης τον περασμένο Αύγουστο, στη βάση ενός προγράμματος που ήδη έχει εκτεθεί στην ελληνική κοινωνία, έχει αποτυπωθεί στον ψηφισμένο προϋπολογισμό του 2019 και συγκροτείται με πολύ συγκεκριμένα βήματα, που ένα-ένα θα αλλάξουν σημαντικές παραμέτρους της πραγματικότητας για τους πολίτες», είπε ο κ. Δρίτσας.
Στόχος είναι «βήμα-βήμα να κλείσουν οι πληγές της χρεοκοπίας, περί αυτού πρόκειται, δεν μιλάμε για μία περίοδο που η Ελλάδα “απογειώνεται” έχοντας ξεχάσει και υπερβεί τις συνέπειες της χρεοκοπίας. Έχουμε μπροστά μας τα “κόκκινα δάνεια”, τις 120 δόσεις, την ανασυγκρότηση του μισθολογικού των εργαζόμενων (όχι μόνο για δικαιότερη αμοιβή, αλλά και νέους όρους στην παραγωγική διαδικασία και τα δημοσιονομικά του κράτους, καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις)», όπως σημείωσε.
Σχολίασε εξάλλου την «πολύ άσχημη εντύπωση» που δημιουργούν πολιτικοί αντίπαλοι και ανέφερε συγκεκριμένα ότι «προχθές στην Βουλή πάλι η κ. Γεννηματά με μία φωνή έντασης, μιλούσε για την χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης … Εκτός από την ανάγκη σοβαρής αυτοκριτικής που οφείλουν να κάνουν αυτές οι παρατάξεις ενώπιον του λαού, όπως και να το δει κανείς -και ο πιο αυστηρός κριτής αυτής της κυβέρνησης- δεν μπορεί να μην παραδεχθεί ότι σε πάρα πολλούς τομείς αυτή η κυβέρνηση συστηματικά επιλύει προβλήματα που λίμναζαν επί πολλές δεκαετίες … ακόμη και το Περιουσιολόγιο, το Κτηματολόγιο, το Δασολόγιο, πολλά άλλα, ρυθμίσεις μίας Πολιτείας που θα έπρεπε να είχαν προωθηθεί από την πρώτη τριακονταετία ίδρυσης του Ελληνικού Κράτους, τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια και με την ένταξη στην ΕΕ έπρεπε να είχαν επιλυθεί.
Ήταν σε τέλμα και μία κυβέρνηση με τόσες δυσκολίες, αντιφάσεις, σκληρές πραγματικότητες, μέσα σε τέσσερα χρόνια έχει διανύσει ήδη το 70% της διαδικασίας … πώς να πεις αυτήν κυβέρνηση “άχρηστη”, “ανίκανη”, αρνητική; Πρέπει να σοβαρευτούμε…».
Επίσης, όπως είπε σε άλλο σημείο, «οι Πρέσπες δεν τελείωσαν, η εφαρμογή της Συμφωνίας είναι πάρα πολύ σημαντική υπόθεση. Θα το κάνουμε -και από την πλευρά της κυβέρνησης και από την πλευρά της κοινωνίας και του κόμματος. Οφείλουμε να την υπερασπιστούμε βήμα-βήμα στην υλοποίησή της, με τους όρους που περιέχει. Φυσικά και στην πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να έχουμε βάσιμες προσδοκίες ότι θα προχωρήσει η ομαλοποίηση όχι μόνο των διακρατικών σχέσεων αλλά συνολικά των συσχετισμών και λειτουργιών ανάμεσα στα κράτη των Βαλκανίων … η Σερβία π.χ. έσπευσε να αναγνωρίσει το νέο όνομα. Όλα αυτά είναι πολύ θετικά σημάδια».
Τέλος, αναφέρθηκε στην «μεγαλειώδη συγκέντρωση στον Πειραιά» κατά την επίσημη παρουσίαση του συνδυασμού «Πειραιάς για όλους» του υποψήφιου δημάρχου Ν. Μπελαβίλα.