Η γενοκτονία στη Γάζα συνεχίζεται. Ποιες θα είναι οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης των «Εργατικών» όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα;
Όλοι εμείς, εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούμε να νιώθουμε τρομοκρατημένοι με τις τεράστιες απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Γάζα. 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, αριθμός που ενδέχεται να υποεκτιμά τις πραγματικές απώλειες λόγω των ανθρώπων που είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια ή κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από αρρώστιες και ασιτία. Αυτήν την εβδομάδα μαζί με άλλους ανεξάρτητους βουλευτές στείλαμε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας του τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Περιλαμβάνουν τον τερματισμό πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ, την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης και να μην προβάλλουμε κανενός είδους νομική αμφισβήτηση στην αίτηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση εντάλματος σύλληψης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπεντζαμίν Νετανιάχου. Η κυβέρνηση μας μπορεί να αποφασίσει, ανά πάσα στιγμή, να τερματίσει τη συνέργεια της στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Τι περιμένει; Πολλοί από εμάς στη Βουλή έχουμε εκλεγεί, εν μέρει, για να αναδείξουμε την οργή των ψηφοφόρων για τις θηριωδίες που συμβαίνουν στη Γάζα. Ποτέ μα ποτέ δεν θα υποχωρήσουμε, πιστεύουμε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι ένας λαός που του αξίζει να ζει με αξιοπρέπεια, ειρηνικά. Νιώθω υπερήφανος που τόσοι πολλοί συμπολίτες μας από το Ίνσλινγκτον έχουν συμμετάσχει σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία. Εάν δεν υπάρξουν σοβαρές διεργασίες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, δεν θα σταματήσουμε ποτέ αυτόν τον ατελείωτο κύκλο βίας. Γι’ αυτό θα συνεχίζω να ασκώ πίεση για τη μοναδική οδό που θα οδηγήσει σε μια δίκαιη, μόνιμη ειρήνη: τον τερματισμό της κατοχής στην Παλαιστίνη.
Πώς αξιολογείτε την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη και ειδικότερα σε σχέση με το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών;
Η Ακροδεξιά έχει ανέβει σε ολόκληρη την Ευρώπη, γιατί οι λεγόμενες μετριοπαθείς κυβερνήσεις, όπως και αντίστοιχα κόμματα, έχουν μετακινηθεί πιο κοντά προς τη Δεξιά. Οι κυβερνήσεις που υιοθετούν αντιπροσφυγική ρητορική δεν αδρανοποιούν την Ακροδεξιά, την ενισχύουν. Στη Γαλλία παραλίγο να εκλεγεί ακροδεξιά κυβέρνηση, εάν δεν ήταν η τολμηρή και εξεγερμένη Αριστερά που πίστευε ότι μπορεί να προτείνει μια εναλλακτική προοπτική ελπίδας. Τελικά αυτό το εξαιρετικό εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία μας δίνει ένα άμεσο, πολύτιμο μάθημα: Μην παραχωρείς έδαφος σε εκείνους που σπέρνουν τον διχασμό και τον φόβο. Δημιούργησε ένα κίνημα με σιγουριά, μέσα από την Αριστερά που ενώνει τους ανθρώπους, που αποβλέπει στην ένταξη και στην αναδιανομή. Με αυτόν τον τρόπο θα νικήσεις την Ακροδεξιά.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά ποιο ρόλο επιθυμεί να διαδραματίσει, ενώ τροφοδοτούνται αισθήματα φόβου και ξενοφοβίας. Πρέπει να δώσουμε στους ανθρώπους, που είναι απογοητευμένοι με το υπάρχον πολιτικό σύστημα, ένα λόγο να τους κάνουμε να πιστέψουν σε κάτι διαφορετικό και σε ένα πρόγραμμα που θα μας βοηθήσει να ενώσουμε τον λαό ενάντια στα πραγματικά αίτια της αδικίας: την ανισότητα και την εταιρική απληστία.
Ποια είναι η γνώμη σας για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο; Πιστεύετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων;
Εδώ και πολύ καιρό έχω καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία –ήταν μια απόφαση που οδήγησε σε αμέτρητο αριθμό θυμάτων και σε καταστροφή. Εξίσου προ πολλού έχω ζητήσει να υπάρξει άμεσα μια διπλωματική λύση σε αυτήν τη φοβερή σύγκρουση, όπως ακριβώς έχω πράξει το ίδιο για να τερματιστεί ο πόλεμος στο Σουδάν, στο Κονγκό, στη Γάζα και στην Υεμένη. Δεν υπάρχει δόξα στον πόλεμο, υπάρχει μόνος θάνατος και καταστροφή. Όταν οι ηγέτες παραμελούν να μιλήσουν με τη γλώσσα της ειρήνης, θα πρέπει να θυμούνται ότι δεν είναι τα παιδιά τους που είναι εκείνα που πληρώνουν το ύψιστο τίμημα. Χρειαζόμαστε ηγέτες που μπορούν να μιλήσουν για την αποκλιμάκωση και την ειρήνη. Καθώς η απειλή του πυρηνικού πολέμου συνεχώς αυξάνεται, η προτεραιότητα μας πρέπει να εστιάζει πως θα αποτρέψουμε ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή για τον λαό της Ουκρανίας και, πιθανόν, για όλους εμάς.
Η Βρετανία μπορεί να συμβάλλει στην άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό και την εξεύρεση λύσης μεταξύ των δύο πλευρών;
Με αυτόν τον Ιούλη συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τραγική επέτειο της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο. Ο συνεχιζόμενος διαμελισμός έχει τραγικές συνέπειες για τους ανθρώπους: 200.000 εκτοπισμένοι, τουλάχιστον 550 θρησκευτικά μνημεία βεβηλώθηκαν ή καταστράφηκαν. Οι τοποθετήσεις του πρόεδρου Ερντογάν για τον υφιστάμενο διαμελισμό της Κύπρου δεν θα συμβάλλουν στην επίτευξη μιας δίκαιης και μόνιμης ειρήνης, Αντίθετα, δημιουργούν προοπτικές που υποθάλπουν περισσότερο τη σύγκρουση και περαιτέρω ενέχουν τον κίνδυνο ανάφλεξης μιας ευρύτερης περιφερειακής κλιμάκωσης, ενώ αντίκεινται στο δικαίωμα όλου του κυπριακού λαού να καθορίσει από μόνος του το μέλλον του. Πιστεύω στον οικουμενικό χαρακτήρα του διεθνούς δικαίου. Και αυτό για την Κύπρο σημαίνει την επανένωση της ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές στο Κοινοβούλιο, η Βρετανία (ως εγγυήτρια χώρα της ανεξαρτησίας της Κύπρου που επετεύχθη το 1960) θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις, που δύνανται να οδηγήσουν σε μια μόνιμη διευθέτηση. Επιπρόσθετα, να εντείνει τις προσπάθειες για το δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων και την απονομή δικαιοσύνης για τις οικογένειες πολλών αγνοούμενων που πιθανόν έχουν πεθάνει ως συνέπεια του συνεχιζόμενου διαμελισμού στην Κύπρο.
Με τη νέα κυβέρνηση των «Εργατικών» υπάρχει ελπίδα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα;
Πάντοτε υποστήριζα και έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα. Εκεί φτιάχτηκαν και ήταν εκεί για πολλούς αιώνες έως ότου ο Λόρδος Έλγιν τα πήρε. Η αποικιοκρατική ιστορία της Βρετανίας χαρακτηρίζεται από κλοπές και αφαίρεση περιουσιών και αυτή η χώρα θα πρέπει να γίνει επιδεκτική στην έναρξη διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση, όπως και με άλλες κυβερνήσεις, για την επιστροφή των κλεμμένων όπως γλυπτά, θησαυρούς και άλλους πόρους, που συνιστά δίκαιο αίτημα.
Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα σημαντικότερα προβλήματα της κοινωνίας που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση;
Οι πολίτες του Ίσλινγκτον με εξέλεξαν ως ανεξάρτητο βουλευτή και νιώθω υπερήφανος για αυτό. Έχω τη λαϊκή εντολή από τους ψηφοφόρους μου να είμαι μια ανεξάρτητη φωνή σε καίρια ζητήματα που τους απασχολούν. Εάν η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παιδική φτώχεια, τη στεγαστική κρίση και τέλος αν δεν εναντιωθεί στη γενοκτονία στη Γάζα δεν μπορεί να περιμένουν ότι δεν θα υπάρξει αντίδραση. Θα είμαι εκεί για να λογοδοτούν και για να προασπίζομαι τις αρχές της κοινότητας μας την ισότητα, τη δημοκρατία και την ειρήνη.
Ποιος ήταν ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στην εκλογική σας νίκη και στη συνέχεια ποιος θα είναι στο κοινοβουλευτικό σας έργο ως βουλευτής του Ίσλινγκτον;
Οι βουλευτικές εκλογές δεν αποτύπωσαν, απόλυτα, την έκφραση της δύναμης του λαού. Πάντως είδαμε, έως ένα βαθμό, την απόρριψη του πολιτικού κατεστημένου, αναδεικνύοντας μια εντυπωσιακή μεταστροφή: σε αυτές τις εκλογές είχαμε τη χαμηλότερη συμμετοχή του εκλογικού σώματος μετά τις εκλογές του 1918 και το χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό, αθροιστικά, των δύο κομμάτων μετά την αναμέτρηση του 1945. Η λαϊκή δυσαρέσκεια όσον αφορά το πολιτικό σύστημα που έχει καταρρεύσει αναμένεται να ενταθεί, καθώς οι κυβερνήσεις αδυνατούν να επιφέρουν την πραγματική αλλαγή που προσδοκούν οι πολίτες. Το διακύβευμα αυτών των εκλογών δεν αφορούσε εμένα, αλλά την ίδια την κοινότητα μας. Υπήρχε ένας μόνο τρόπος να κερδίσουμε τις εκλογές, όλοι μαζί. Ο απώτερος στόχος αυτής της κοινής προσπάθειας ήταν να φτάσουμε σε κάθε πολίτη, να έρθουμε σ’ επαφή μαζί του και να κινητοποιήσουμε τους ανθρώπους, προκειμένου να οικοδομήσουμε τη συλλογική μας δύναμη. Οι πανηγυρισμοί τελείωσαν. Τώρα ξεκινάμε τον αγώνα για να οικοδομήσουμε το μέλλον. Ξέρετε εδώ στο Ίσλινγκτον θέτουμε τα θεμέλια για μια νέα μορφή άσκησης πολιτικής, που έχει ως αφετηρία της τη θέσπιση, για πρώτη φορά, του Φόρουμ των πολιτών. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα διοργανώνουμε γενικές συνελεύσεις κάθε μήνα στην εκλογική μου περιφέρεια. Αυτές οι λαϊκές συγκεντρώσεις θα αποτελούν μια ευκαιρία να λογοδοτώ στους πολίτες. Θα είμαι εκεί να απαντώ στις ερωτήσεις τους για τον μήνα που πέρασε και να μου δίνουν οδηγίες για τον επόμενο. Αυτές οι μηνιαίες συνελεύσεις στην ουσία αποτελούν έναν κοινό δημοκρατικό χώρο για όλους τους πολίτες, για να συζητήσουν θέματα που αφορούν την κοινότητα μας. Θα συγκεντρώσει εκπρόσωπους εκστρατειών για συγκεκριμένα θέματα, συνδικάτα, οργανώσεις ενοικιαστών και οφειλετών και κινήματα εθνικής εμβέλειας, ώστε όλοι μαζί να οργανώσουμε μια καλύτερη κοινωνία. Θα ακούω τη φωνή όλων εκείνων που με εκλέξανε. Θα συζητώ μαζί τους τις ανησυχίες και τις ελπίδες τους για την κοινότητα μας. Θα δίνουμε ο ένας στον άλλο δύναμη για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Αυτή φαίνεται να είναι η πραγματική δημοκρατία. Η εκστρατεία μας θα οργανωθεί από κοινού με όλους όσους εμπνεύστηκαν από τη νίκη μας, προκειμένου να εδραιώσουμε τον ρόλο της κοινότητας σε κάθε γωνιά της χώρας. Μόλις το δικό μας μοντέλο οργάνωσης αναπαραχθεί και αλλού, τότε αυτό μπορεί να σημάνει τη γέννηση ενός νέου κινήματος, ικανού να αμφισβητήσει το παρωχημένο δικομματικό σύστημα. Ένα κίνημα που θα προσφέρει μια πραγματική εναλλακτική πρόταση, όσον αφορά την παιδική φτώχεια, την ανισότητα και τους ατελείωτους πολέμους. Ένα κίνημα που θα αποτελέσει μια αντιπολιτευόμενη δύναμη απέναντι στα προτάγματα της Ακροδεξιάς. Ένα κίνημα που δεν θα παραχωρήσει έδαφος σε κήρυκες διχαστικής ρητορικής, αλλά θα είναι αταλάντευτα προσηλωμένο στις αξίες του, υπέρ της ισότητας, της ένταξης και ενάντια στον ρατσισμό. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό το κίνημα τελικά θα συμμετέχει στις εκλογές. Θέτουμε τα θεμέλια για κάτι νέο και συναρπαστικό εδώ στο Ίσλινγκτον. (Φροντίστε να αποτελέσετε μέρος αυτού του εγχειρήματος, ανοίγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο www.votecorbyn.com/join.)
Ναταλί Γλέζου