Βίντεο

Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Επιδιώκω έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που να έχει «συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ»

 

Ο Ευ. Τσακαλώτος βρέθηκε στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο με τη Στέλλα Γκαντώνα και το Ντίνο Σιωμόπουλο, μιλώντας για τις εσωκομματικές διαδικασίες και τις πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
 
Χαρακτηριστικά για τις εσωκομματικικές εκλογές της 10 Σεπτεμβρίου ανέφερε ότι μπορούν να ψηφίσουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν, μπορούν να γραφτούν μέλη και την Κυριακή των εκλογών, με αντίτιμο 2 ευρω, τονίζοντας ότι είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς ποιοι θα ψηφίσουν και για αυτό είναι αδύνατη κάθε εκτίμηση για το αποτέλεσμα.
 
Για την υποψηφιότητα Κασσελάκη
 
Σε ότι αφορά την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι «χρειάζεται κάποια αυτοκριτική από τα ΜΜΕ αναφορικά με την προσέγγισή τους στην προεκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε αντιδιαστολή με το αυξημένο ενδιαφέρον που έδειξαν μετά την πρόθεση του κ. Κασσελάκη να είναι και αυτός υποψήφιος. Κι αυτό, γιατί ανεξάρτητα από την υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη, θα έπρεπε να υπάρχει, ούτως ή άλλως, μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ανάδειξη ηγεσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση, να ασχολούνται και να προβάλλουν περισσότερο τις θέσεις όλων των υποψηφίων». Αναφορικά με την υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη τόνισε ότι δεν επιθυμεί να τη σχολιάσει περαιτέρω, όπως εξάλλου δεν σχολιάζει και τις άλλες υποψηφιότητες.
 
Ιδεολογικά ρεύματα και τάσεις
 
Σε ότι αφορά τα ιδεολογικά ρεύματα και τις τάσεις ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι επιθυμεί έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που να έχει «συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό σημαίνει ένα κόμμα που συζητάει πολιτικά και ιδεολογικά. Και συνεπώς, και τα μέλη και οι φίλοι να είναι εξοπλισμένοι έτσι ώστε να μπορούν να μεταφέρουν το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε εργασιακούς χώρους, σε γειτονιές, παντού.
Για να είναι αυτό εφικτό, χρειάζεται ένα στιβαρό κόμμα, αυτό που ο ίδιος χαρακτηρίζει «συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ». Χρειάζονται τάσεις που να συζητούν και να συνθέτουν, αλλά ταυτόχρονα η επιλογή προσώπων να γίνεται αξιοκρατικά ανεξάρτητα από τις ισορροπίες.
 
Παράλληλα τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ποτέ δεν ήταν των συμφερόντων. Το απέδειξε αυτό εξάλλου και ο Αλέξης Τσίπρας και γι’ αυτό πολεμήθηκε τόσο.
Επανέλαβε λοιπόν, ότι αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε ένα στιβαρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που ξέρει τι πιστεύει, που έχει αυτοπεποίθηση για τις ιδέες του και τις αξίες του. Που γνωρίζει πώς αυτές οι ιδέες μετατρέπονται σε πολιτικές, τι σημαίνει να είσαι αριστερός, πώς προτάσσεις τη συλλογικότητα.
 
Αποτέλεσμα βουλευτικών εκλογών
 
Για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι δεν «υπάρχει μία αιτία για την ήττα. Η απάντηση είναι πολυπαραγοντική και όλα θα πρέπει να συζητηθούν στο προσεχές έκτακτο συνέδριο του κόμματος. Ανέφερε ότι έχει ήδη καταθέσει κάποιες πρώτες σκέψεις, όπως για παράδειγμα το πώς διαχειρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την απλή αναλογική».
Σχετικά με τις προεκλογικές προτάσεις οικονομικής πολιτικής, ανέφερε ότι υπήρχε ένα θέμα αξιοπιστίας. Ενώ το πρόγραμμα του κόμματος περιείχε πολλά πράγματα που είναι επιθυμητά, ο κόσμος δεν πίστεψε ότι μπορούμε να τα εφαρμόσουμε.
Αυτό που επείγει, λοιπόν, είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας. Και σε αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει τώρα να εκπονήσουμε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για όλη τη γκάμα: για τις εργασιακές σχέσεις, για το δημόσιο σύστημα υγείας, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των φυσικών καταστροφών, τι λέμε για την πράσινη μετάβαση αλλά και τι λέμε για τον πολιτισμό. Και πολλά πολλά άλλα.
Αν έχεις όραμα, συμπλήρωσε, και ξέρεις πού θέλεις να πας, μπορείς να κάνεις και ισχυρή αντιπολίτευση στα τρέχοντα, στα καθημερινά. Γιατί σε αυτή την περίπτωση, η κριτική στην επικαιρότητα επηρεάζεται από το μακροπρόθεσμο σχέδιο και έχει μεγαλύτερο βάθος.
 
Αυτοδιοικητικές εκλογές
 
Επίσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε για τις αυτoδιοικητικές εκλογές ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πολλούς καλούς υποψήφιους και υποψήφιες. Ωστόσο υπάρχει έλλειμμα στρατηγικής. Πρέπει από την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές, να ξεκινάει ο σχεδιασμός για τις επόμενες εκλογές. Δεν μπορεί αυτό να γίνεται το τελευταίο τρίμηνο ή τον τελευταίο μήνα».
 
Ευρωεκλογές
 
Επίσης, τόνισε, και οι ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές. Πρέπει να ξεκινήσει αμέσως ο σχεδιασμός, γιατί πρέπει να έχουμε άποψη και για τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Εξάλλου, και αυτό είναι κάτι που ο ελληνικός λαός δεν το γνωρίζει επαρκώς, πάνω από το 50% των νόμων που μας επηρεάζουν προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα έχει σημασία τι λέμε για το Σύμφωνο Σταθερότητας, τι λέμε για την ΕΚΤ, τι λέμε για τη στρατηγική της Ευρώπης – είτε αυτό είναι στην εξωτερική πολιτική, είτε αυτό είναι στη οικονομική και βιομηχανική πολιτική που επιστρέφει ως κύριο θέμα.
 
Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
 
Σε ότι αφορά την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμφώνησε ότι η εικόνα της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά κακή, ωστόσο διαφώνησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει λάβει επαρκείς αντιπολιτευτικές πρωτοβουλίες. Και ο Σωκράτης Φάμελλος, ως πρόεδρος της Κοιν. Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και οι άλλοι βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχουν δείξει καλή εικόνα και έχουν γίνει σοβαρές αντιπαραθέσεις. Προφανώς, μόλις εκλεγεί η νέα ηγεσία, θα συγκροτηθεί μια νέα ηγετική ομάδα που θα ενισχύσει αυτή την προσπάθεια.
 
Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε ότι ο ίδιος πιστεύει στη συλλογική ηγεσία. Τόνισε ότι δεν πιστεύει σε ηγέτη που έχει αδιαμεσολάβητη σχέση με τη βάση. Πιστεύει στα όργανα στα οποία ο/η πρόεδρος λογοδοτεί και τα οποία (όργανα) πρέπει να έχουν λόγο. Μια συλλογική ηγεσία που αξιοποιεί όλη τη σοφία των οργανώσεων, των κινημάτων, των ανθρώπων που ξέρουν καλύτερα τα προβλήματα.
Ερωτηθείς σχετικά, απέρριψε το ενδεχόμενο για διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όπως είπε, τα αντανακλαστικά των οργάνων και των υποψηφίων είναι πολύ θετικά. Στο συνέδριο το Σάββατο έγινε καλή συζήτηση με καλές πολιτικές και ενωτικές ομιλίες. Αυτό δείχνει αντανακλαστικά, ότι ο κόσμος της Αριστεράς είναι εδώ και επιθυμεί την ανασυγκρότηση.
 
Αριστερά-Δεξιά
 
Σε ότι αφορά τη διαιρετική τομή μεταξύ της Δεξιάς και της Αριστεράς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι τα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές θα είναι εντελώς διαφορετικά και σαφώς καλύτερα. Τα προβλήματα είναι τέτοια που δημιουργούνται συνεχώς διαχωριστικές γραμμές Αριστεράς και Δεξιάς. Η δεύτερη τετραετία του κ. Μητσοτάκη, όπως εξάλλου δείχνει και η διεθνής εμπειρία, θα είναι πιο δύσκολη, αφού πλέον δεν υπάρχει περίοδος χάριτος
 
Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ανάμεσα στις πρώτες και τις δεύτερες εκλογές δε φάνηκε να έχει δυναμική.
Επισήμανε ταυτόχρονα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποφασίσει ποια είναι η ταυτότητά του. Είναι το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ‘90 και μετά, που επιδιώκει συναίνεση με τη Δεξιά, ή είναι πιο κοντά στα κόμματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που εγκαταλείπουν τον νεοφιλελευθερισμό; Η στάση όμως του ΠΑΣΟΚ δεν προκαλεί αισιοδοξία. Γιατί στις εθνικές εκλογές έδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται για μια προοδευτική κυβέρνηση και δεν ενοχλείται από μία δεύτερη τετραετία του κ. Μητσοτάκη. Παρόμοια στάση κρατά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κάτι καθόλου κατανοητό, που προκαλεί έντονο προβληματισμό.
 
Αριστερή ταυτότητα
 
Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να αποκτήσει μια ξεκάθαρη ταυτότητα, η οποία πρέπει να είναι Αριστερή. Πρέπει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Αριστεράς να είναι περήφανος για τις αναλύσεις, τις ιδέες και τις προτάσεις του.
Σχετικά με την απουσία του Αλέξη Τσίπρα από το Συνέδριο, ανέφερε ότι σε επικοινωνία που είχε μαζί του, ο ίδιος ο Α. Τσίπρας του είπε ότι η απόφασή του είναι να μην ανακατευθεί στην διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας και ότι δεν θα στηρίξει κάποιον/κάποια υποψήφιο/α. Και αυτό είναι κάτι που το έχει τηρήσει. Μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, εξάλλου, ο Αλέξης έχει πει ότι θα είναι παρών και θα στηρίζει το κόμμα.
 
MEGA