Συνεντεύξεις

Νίκος Φίλης: «Το διακύβευμα των εκλογών είναι η απαλλαγή του τόπου από την κυβέρνηση της δεξιάς»

Το βασικό διακύβευμα των εκλογών ποιο είναι;
 
Η απαλλαγή του τόπου από την κυβέρνηση της Δεξιάς. Η συγκρότηση μια κυβέρνησης με προοδευτικό πρόγραμμα, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και με τη συμμετοχή άλλων δημοκρατικών κομμάτων.
Που θα κριθεί η μάχη των εκλογών;
 
Στη συμμετοχή των νέων και του κόσμου από τα λαϊκά στρώματα, που έχουν χάσει την ελπίδα τους στην πολιτική. Χρειάζεται να τους πείσουμε να ψηφίσουν, χρειάζεται να τους πείσουμε ότι είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντά τους η απλουστευτική αντίληψη ότι “όλοι ίδιοι είναι” και πως “τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει”.
Γιατί οι πολίτες να εμπιστευτούν εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Αυτοκριτική έγινε;
 
Έγινε, όχι στην έκταση και στο βάθος που επιθυμούσαμε ορισμένοι. Όμως, πλέον, το ζήτημα της κριτικής για την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνδέεται με την ισχύ που κάποια στιγμή είχε το ΑντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, έχουν υποχωρήσει μπροστά στην επείγουσα ανάγκη να βγει η χώρα από αυτή την καταστροφική διακυβέρνηση. Από τον κύκλο της φθοράς, της καθήλωσης και της οπισθοδρόμησης. Από τη δημοκρατική εκτροπή των υποκλοπών. Από το διαλυμένο επιτελικό κράτος των Τεμπών. Από την οικονομία των «κολλητών». Από το ΕΣΥ των 36.000 νεκρών. Από τον πληθωρισμό κερδών και τη δραματική μείωση των μισθών. Από τον πληθωρισμό των φτωχών. Από τον αποκλεισμό από τα Πανεπιστήμια των υποψηφίων φοιτητών. Από τη γιγάντια ανεργία των νέων και των γυναικών. Από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια που κατατρώει τα εισοδήματα των πολιτών.
 
Τελικά, από τον κίνδυνο μιας τρίτης χρεοκοπίας με τη ΝΔ στην κυβέρνηση, όπως η πρώτη του 2009 και η δεύτερη του 2014, όταν παρέδωσαν καμμένη γη αντί για διακυβέρνηση.
 
Οι πολίτες που σωστά μας κρίνουν όλους αυστηρά συνειδητοποιούν τη διαφορά ανάμεσα σε μια Αριστερά που κάνει ότι μπορεί υπέρ τους και σε μια Δεξιά που κάνει ότι θέλει σε βάρος τους.
 
Περιμένουν επίσης με ελπίδα και προσμονή το Συμβόλαιο για την Αλλαγή που έχει εξαγγείλει στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζοντας ότι τώρα πια εκτός σκληρού Μνημονίου, πρέπει να εμπιστευτούν και να δώσουν την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ξεδιπλώσει το πρόγραμμά του. Να κυβερνήσει για πρώτη φορά χωρίς το πιστόλι στον κρόταφο.
Που πρέπει να εστιάσετε την επόμενη τετραετία εάν σας εμπιστευτούν οι πολίτες;
 
Στην προώθηση ενός άλλου αναπτυξιακού υποδείγματος με την ανάκτηση του ρόλου του δημόσιου τομέα. Αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε «αναπτυξιακό κράτος». Άλλωστε η “επιστροφή του δημόσιου” είναι στην ημερήσια διάταξη σε Ευρώπη και ΗΠΑ από τις ημέρες της υγειονομικής κρίσης με τον covid, όταν αποδείχτηκε τραγικά ότι η Θεία Πρόνοια της Αγοράς δεν μπορεί να οργανώσει την προστασία των κοινών αγαθών, όπως είναι η υγεία, και χρειάζονται ισχυρές δημόσιες πολιτικές. Για την υγεία, την παιδεία, το νερό, την ενέργεια και την κοινωνική ασφάλιση. Αλλά και η παρούσα διεθνής κρίση που χτυπά και πάλι μεγάλες τράπεζες, επαναφέρει την ανάγκη ρυθμίσεων στο τραπεζικό σύστημα. Ειδικότερα στην Ελλάδα, με την απειλή των κόκκινων δανείων για 700.000 νοικοκυριά, είναι αναγκαία η επαναφορά του μάνατζμεντ της Εθνικής Τράπεζας υπό δημόσιο έλεγχο. Και βέβαια, το δημόσιο συμφέρον πρέπει να υπερέχει των ιδιωτικών συμφερόντων όσο ισχυρά και να είναι αυτά, στο μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας, την κλιματική κρίση. Γιατί το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα, το κατοχυρώνει τα συμφέροντα των πολλών, πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη μείζονα προτεραιότητα που είναι η προστασία του περιβάλλοντος.
Αυτοδυναμία δεν υπάρχει στις εκλογές της απλής αναλογικής. Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ποιους, ποιες προϋποθέσεις και πως;
 
Επιδιώκουμε προοδευτική-αριστερή κυβέρνηση με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις. Στη βάση ενός προγράμματος που θα συνδυάζει την άμεση ανακούφιση των πολιτών με βαθύτερες τομές και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στους θεσμούς, στο Κοινωνικό Κράτος, στην προστασία του περιβάλλοντος και την εξωτερική πολιτική. Με στόχο στο τέλος της τετραετίας να έχει ξεκολλήσει η Ελλάδα από τον πάτο της ΕΕ σε μια σειρά δείκτες. Να έχουν γίνει αποφασιστικά βήματα στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και στο Κυπριακό. Να έχει επιτευχθεί σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη, να έχει φορολογηθεί πολύ πιο δίκαια ο πλούτος, να έχει αποκλιμακωθεί η ανεργία, να έχουν κατευθυνθεί οι πόροι του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης σε επενδύσεις, έργα και προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, να έχει θεσπιστεί η Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, να έχει επανέλθει η κανονικότητα στις διαλυμένες από τη ΝΔ εργασιακές σχέσεις να έχει προχωρήσει η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, να έχουν στηθεί ξανά στα πόδια τους η Παιδεία και η Υγεία. Η ασφάλεια των πολιτών να διασφαλίζεται από μια καλά οργανωμένη και δημοκρατική Αστυνομία κι από μια Πολιτική Προστασία υψηλού επιπέδου.
 
Το περιβάλλον να προστατεύεται αποφασιστικά και όχι να απειλείται από καταπατήσεις και εξορύξεις. Οι νέοι να έχουν πρόσβαση σε φτηνή στέγη. Το φαινόμενο του brain drain να αναστραφεί. Οι ανισότητες, η φτώχεια και ιδίως η παιδική και η ενεργειακή φτώχεια να μειωθούν όπως συνέβαινε πριν το 2019.
Η Νέα Δημοκρατία σας κατηγορεί ότι αν υλοποιηθούν όλα όσα περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας, ότι πάμε καρφί για 4ο μνημόνιο, τι απαντάτε;
 
Έχουν χάσει το μέτρημα. Στο 4ο υποτίθεται ότι μας έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 όταν τελείωσε το 3ο. Έτσι έλεγε ο κ. Μητσοτάκης τότε. Όση αξιοπιστία είχαν τότε οι προβλέψεις της ΝΔ άλλη τόση έχουν και σήμερα.
Θα ρωτήσω στο τέλος για τον απολογισμό του Ν. Φίλη για την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Επίσης τι προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως εναλλακτική επιλογή;
 
Η κυρία Κεραμέως έγραψε μελανές σελίδες στο υπουργείο Παιδείας. Απέτυχε στην υγειονομική θωράκιση των σχολείων. Είναι υπεύθυνη για τα αλλεπάλληλα φιάσκα στην τηλεκπαίδευση και για το μεγάλο σκάνδαλο Cisco. Εφάρμοσε σκληρά νεοφιλελεύθερα αντιεκπαιδευτικά και αυτσρχικά μέτρα. Με κορυφαία την ΕΒΕ, την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, την τιμωρητική αξιολόγηση και την κατάλυση του Αυτοδιοίκητου στα Πανεπιστήμια. Θα τα καταργήσουμε από την πρώτη μέρα. Όσο μηδαμινή είναι η συμβολή της στην προώθηση της δημόσιας εκπαίδευσης τόσο αξιοζήλευτη ήταν επί των ημερών της η ενίσχυση της ιδιωτικής. Μια ματιά στους ισολογισμούς των Κολλεγίων το αποδεικνύει. Ο κατάλληλος άνθρωπος των μεγάλων συμφερόντων και των εμπόρων της εκπαίδευσης στο κατάλληλο πόστο. Και μόνο το γεγονός ότι από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η κυρία Κεραμέως θα αποτελέσει παρελθόν για το υπουργείο Παιδείας, αρκεί για να πάρει μια βαθιά ανακούφιση ο κόσμος της εκπαίδευσης. Η κυρία αυτή κατάφερε να αναδειχτεί persona non grata στον εκπαιδευτικό χώρο. Μόνο τυχαία δεν είναι η τελευταία θέση στη δημοφιλία σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Χειρότερα και από την κυρία Μενδώνη!
 
Τώρα η ΝΔ υπόσχεται τη δήθεν ελεύθερη επιλογή σχολείου από τους γονείς. Δηλαδή, το ξήλωμα του θεμέλιος λίθου της δημόσιας εκπαίδευσης που είναι το σχολείο της γειτονιάς.
 
Πρόκειται για εφιαλτικό σχέδιο. Για μια Παιδεία με school pass επιδόματα. Όπου οι γονείς εφοδιασμένοι με κουπόνια θα ψάχνουν σε όλη την Αθήνα και τις άλλες πόλεις το «καλό» σχολείο για τα παιδιά τους. Τα σχολεία από την πλευρά τους αν δεν συγκεντρώνουν τα κουπόνια, δηλαδή, τα χρήματα των μαθητών-πελατών θα υποβαθμίζονται ή θα κλείνουν και οι εκπαιδευτικοί θα απολύονται!
 
Σε αυτό το καταστροφικό σχέδιο θα βάλουν τέλος οι πολίτες, ψηφίζοντας στις εκλογές το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία.
 
Ως κυβέρνηση σε λίγες μέρες πολλές θα είναι οι παρεμβάσεις μας στην εκπαίδευση αλλά ξεχωρίζω:
 
-Την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής από εφέτος
 
-Την κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και την κατοχύρωση του Πανεπιστημιακού Ασύλου
 
-Την κατάργηση του νόμου Κεραμέως για τα Πανεπιστήμια και τη διασφάλιση του Αυτοδιοίκητου
 
-Τον άμεσο διορισμό 5.000 εκπαιδευτικών
 
-Την προκήρυξη θέσεων καθηγητών Πανεπιστημίων με στόχο τον διπλασιασμό τους μέχρι το τέλος της τετραετίας
 
-Τη δημιουργία νέων προγραμμάτων σπουδών, την προώθηση σύγχρονων διδακτικών μέσων σε όλες τις βαθμίδες και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ξεκινώντας από εκείνους που υπηρετούν ήδη για μια 15ετία
 
-Την κατάργηση της τιμωρητικής αξιολόγησης
 
-Μεγάλο πρόγραμμα για τις καταρρέουσες κτιριακές υποδομές και τις φοιτητικές εστίες
 
-10% αύξηση στους μισθούς των εκπαιδευτικών
 
-Επιστροφή της Έρευνας και της Καινοτομίας αλλά και της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης στην ευθύνη του υπουργείου Παιδείας
 
Αρης Ραβανός