Ηχητικό

Θεανώ Φωτίου: Ο λαός θα δώσει εντολή στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη δημιουργία της επόμενης κυβέρνησης

Στις 21 Μαΐου οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές. Ο λαός δεν θα προσέλθει στις κάλπες για να «κάψει» την ψήφο του σε μία «δημοσκόπηση», όπως επιθυμεί ο κ. Μητσοτάκης, αλλά θα δώσει εντολή στο πρώτο κόμμα, που θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη δημιουργία της επόμενης κυβέρνησης.
▶️ Η βία μεταξύ και κατά ανηλίκων ενισχύθηκε από το δόγμα Μητσοτάκη περί «ατομικής ευθύνης».
▶️ Αντιμετωπίζεται μόνον με τη αντίληψη ότι το παιδί της διπλανής πόρτας είναι δικό μας παιδί και με δωρεάν υπηρεσίες και παροχές κοινωνικής προστασίας και φροντίδας.
▶️ Συνέντευξή στο ραδιόφωνο Real FM, στους Γιώργο Χουδαλάκη, Ιωσήφ Καλαμαράκη και Γιώργο Σιαδήμα, και ερωτώμενη σχετικά με το χθεσινό περιστατικό βίας κατά 11χρονου μαθητή σε δημοτικό σχολείο, τόνισα:
Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπισθεί η βία μεταξύ ανηλίκων και κατά ανηλίκων είναι να ανατραπεί το δόγμα της «ατομικής ευθύνης» που προέταξε σε όλα τα επίπεδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να αντικατασταθεί από μια αντίληψη αλληλεγγύης, ότι το παιδί της διπλανής πόρτας είναι δικό μας παιδί. Και να έρθει σε βοήθεια των οικογενειών ένα γενναιόδωρο κοινωνικό κράτος δωρεάν παροχών και υπηρεσιών στον τομέα της κοινωνικής προστασίας και φροντίδας που θα εστιάσει κυρίως στην πρόληψη και όχι στην εκ των υστέρων αστυνομοκεντρική αντιμετώπιση συντελεσμένων περιστατικών. Κύριο εργαλείο πρόληψης είναι τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στους Δήμους που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018-19, τα πάγωσε η ΝΔ και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτή η καθημερινή πρόληψη είναι απαραίτητη ιδιαίτερα σήμερα, που με την κυβέρνηση Μητσοτάκη η φτώχεια, η παιδική φτώχεια και οι ανισότητες έχουν αυξηθεί κατά 2-3 μονάδες, τη στιγμή που επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν μειωθεί κατά 5-6 μονάδες. Γιατί η φτώχεια και οι ανισότητες δημιουργούν ρωγμές στην κοινωνική και οικογενειακή συνοχή προσφέροντας εύφορο έδαφος στην κακοποίηση, τη σεξουαλική κακοποίηση και το bullying.
Σε ερώτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες και για πιθανή κυβέρνηση ηττημένων δήλωσα ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι τελείως ξεκάθαρος πως κυβέρνηση προοδευτική με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γίνεται μόνον εάν είναι πρώτο κόμμα. Και σχετικά με την επάρκεια ή όχι του χρόνου της διερευνητικής εντολής για επίτευξη προγραμματικών συγκλίσεων των κομμάτων και διαμόρφωση κυβέρνησης απάντησα: Τα προγράμματα των κομμάτων είναι ήδη γνωστά εδώ και μήνες και εκείνα που ανακοινώνονται πριν τις εκλογές ελάχιστες διαφοροποιήσεις έχουν. Επομένως, οι δύο ημέρες της διερευνητικής εντολής δεν είναι χρόνος ενημέρωσης, αλλά συζήτησης επί των σημείων συμφωνίας. Και αυτή την εντολή θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο λαός με την ψήφο του στις 21 Μαΐου.