Η προεκλογική συζήτηση πρέπει να εστιάσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, στις προτάσεις και στις θέσεις των κομμάτων, είπα νωρίτερα στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», με τον Γιώργο Παπαδάκη και την Μαρία Αναστασοπούλου. Ο κόσμος, για παράδειγμα, θέλει να μάθει για τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών και αν αυτά φορολογήθηκαν, περιμένει απαντήσεις για την ακρίβεια, τις παρακολουθήσεις, την τραγωδία των Τεμπών. Θέλει να μάθει γιατί η χώρα δανείστηκε 45 δισεκατομμύρια επί κυβέρνησης ΝΔ, αυξάνοντας και το χρέος της, αλλά οι οικονομικές ανισότητες διευρύνθηκαν. Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι ισχυρότερες από τις μονοκομματικές, έχοντας τη στήριξη μεγαλύτερης κοινωνικής βάσης. Καταλύτες των εξελίξεων θα είναι η ψήφος του ελληνικού λαού και η δυνατότητα προγραμματικών συγκλίσεων. Ορισμένα σημεία από όσα είπα:
Θα συζητήσουμε για τα «καυτά» προβλήματα, αυτά που αφορούν την προοπτική της χώρας ή θα πετάμε την «μπάλα» έξω; Καταφύγιο εκείνου που βρίσκεται σε δύσκολη θέση είναι να προσπαθήσει να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση. Ο κόσμος θέλει να ξέρει, για παράδειγμα, εάν φορολογήθηκαν και πόσα ήταν τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, διότι αυτό έχει άμεση σχέση με το παζάρι αισχροκέρδειας που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα. Θέλει να ξέρει γιατί έγιναν οι παρακολουθήσεις. Δεν πήραμε απαντήσεις. Θέλει να ξέρει για την υπόθεση των Τεμπών, την τραγική στιγμή που αποκαλύφθηκε και μια συγκεκριμένη πολιτική διαχείρισης των δημόσιων επιχειρήσεων, των δημόσιων υποδομών. Θέλει να ξέρει για την ακρίβεια. Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, ουσιαστικά συνιστά την προγραμματική πρόταση της κάθε πολιτικής δύναμης, που μπορεί να αποτελέσει τον κοινό τόπο για να υπάρξει αυτό που είπε ο κ. Παπαδάκης, προγραμματικές συγκλίσεις, οι οποίες διευκολύνονται από την απλή αναλογική. Απλή αναλογική σημαίνει ισχυρότερες κυβερνήσεις, διότι αντιστοιχούν σε μια ευρύτερη κοινωνική βάση, απ’ ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις ελέω ενός συστήματος που, τελικά, λειτουργεί παραμορφωτικά σε σχέση με τους πραγματικούς συσχετισμούς.
Να αποδεχθούμε την πρόκληση αυτών που είπε πριν η κ. Μπακογιάννη, για την οικονομία και να δούμε πώς είναι δυνατόν να έχει δανειστεί αυτή η κυβέρνηση 45 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξάνοντας αντίστοιχα το χρέος και να έχουν διευρυνθεί οι ανισότητες. Ο κόσμος έχει χάσει την αγοραστική του δύναμη, είμαστε τρίτοι από το τέλος στην Ευρώπη σε αγοραστική δύναμη, αλλά 15 εταιρείες, εισηγμένες στο χρηματιστήριο, έχουν πετύχει κέρδη 20ετίας.
Να έρθουμε στα πρόσωπα και στην απλή αναλογική. Κοιτάξτε πως συναντιέται ο κ. Ανδρουλάκης με τον κ. Μητσοτάκη μέσα από αυτά που θεωρούν ως μείζονα ζητήματα πηγαίνοντας προς τις εκλογές. Και οι δύο μιλούν για τα πρόσωπα. Ο κ. Μητσοτάκης λέει «ψηφίστε με» και ας έχουμε διαρκείς εκλογές, αδιαφορώντας αν αυτό λειτουργεί ως τροχοπέδη για την οικονομία, αν καθίσταται παράγοντας αστάθειας αυτό που προτείνει ως στρατηγική, η αυτοδυναμία. Γιατί; Γιατί θέλει να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός. Ο κ. Ανδρουλάκης υποτιμάει όλα αυτά τα προγραμματικά ζητήματα που αναφέραμε, που είναι η ουσία της απλής αναλογικής κι αυτό είναι η μεγάλη του αντίφαση με όσα είπε πριν. Είπε απλή αναλογική. Μα αν θες απλή αναλογική δεν σε ενοχλεί το πρόσωπο Μητσοτάκη, οι πολιτικές Μητσοτάκη σε ενοχλούν, το περιεχόμενο των πολιτικών. Εμείς προτάσσουμε τις προγραμματικές συγκλίσεις και με αυτή την έννοια δεν αποκλείουμε κανένα κόμμα από το σύνολο των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων.
Επειδή αυτή η συζήτηση γίνεται μπροστά στις εκλογές, το θέμα του προσώπου το απαντά ο ελληνικός λαός δια της δύναμης που δίνει στα κόμματα. Οπότε όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο κορμός μιας συμμαχικής κυβέρνησης δικαιούται να έχει και πλεονέκτημα στην πρόταση του υποψήφιου πρωθυπουργού. Με αυτή την έννοια το λέμε. Άρα, προγραμματικές συγκλίσεις στη βάση ενός κοινού προγραμματικού τόπου, κατανοητού, από πριν γνωστού στην ελληνική κοινωνία. Το πρώτο κόμμα έχει το πλεονέκτημα να προτείνει και τον επικεφαλής πρωθυπουργό. Με βάση τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των κομμάτων, φαίνεται ότι αυτό το οποίο θα λειτουργήσει καταλυτικά για να γίνει πραγματικότητα αυτό που σας περιέγραψα, είναι να βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Κυρία Μπακογιάννη υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα. Σας είπε ο αδελφός σας γιατί παρακολουθούσε μέλη της οικογένειάς σας; Πως θα πάμε στις εκλογές έτσι; Κι αυτό μπορεί να είναι μια οικογενειακή υπόθεση, αλλά αφορά και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.