Βίντεο

Νίκος Φίλης: Για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους

Σήμερα το πρωί στον Σκάι η συζήτηση που έγινε αφορούσε τη χτεσινή εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

Με τον τρόπο αυτό άνοιξε -επιτέλους- ο διάλογος για τα θέματα που απασχολούν πραγματικά την ελληνική κοινωνία, με τρόπο ουσιαστικό και προγραμματικό. Τέλος στις προεκλογικές λασπομαχίες της ΝΔ, συζήτηση και πολιτική αντιπαράθεση πάνω σε όσα αφορούν τους Έλληνες, φανερώνοντας ότι για τη χώρα υπάρχουν δύο τελείως διακριτές συνθήκες και προοπτικές.
Τι εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χτες: πρώτη κίνηση της προοδευτικής διακυβέρνησης θα είναι Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα προβλέπει την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης για διάστημα τριών μηνών, έως ότου τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών. Ιδιαιτέρως όταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί κατά περίπου 40 δισ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 111 δισ.
Αριθμοί που δείχνουν τις εθνικές διαστάσεις του ζητήματος.
Το πλαίσιο (περιγράφω συνοπτικά): συλλογική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, προστασία από «ρευστοποίηση» πρώτης κατοικίας κλπ., συμμετοχή του Δημοσίου με επιδότηση μέρους της ρυθμισμένης οφειλής, εποπτεία από δημόσια εποπτική Αρχή, υποχρεωτική δέσμευση των αόρατων funds στις ρυθμίσεις. Λέξη-κλειδί εξάλλου της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η δεσμευτικότητα· η υποχρέωση συμμετοχής στην εξωδικαστική ρύθμιση. Υφυπουργείο με αποκλειστική αρμοδιότητα τη διαχείριση ιδιωτικού χρέους και της στεγαστικής πολιτικής. Δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναδιαρθρώσεων Οφειλών και Στεγαστικής Πολιτικής στην Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Πάνω σε αυτά κάλεσε χτες ο Τσίπρας να τοποθετηθούν τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, ως πρώτη παρέμβαση που θα αφορά τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ξεκινώντας, όπως είναι λογικό, από τη διαχείριση του υπέρογκου ιδιωτικού χρέους -αυτό το φλέγον ζήτημα.
Τι απάντησε ο κ. Γεωργιάδης στην πρωινή εκπομπή: ότι η νομοθεσία της Ε.Ε. δεν επιτρέπει δέσμευση των funds -ψευδές. Τα funds δεν είναι τράπεζες. Θα τους επιβληθεί. Ο δανειολήπτης έχει δικαίωμα να μάθει ποιο είναι το, αόρατο σήμερα, fund που απειλεί το σπίτι του. Και τα funds πρέπει να δεσμευτούν σε εξωδικαστική ρύθμιση, με το δανειολήπτη να διατηρεί το δικαίωμα προσφυγής στο δικαστήριο. Και βέβαια, να φορολογούνται τα funds που κερδοσκοπούν σε βάρος των δανειοληπτών.
Όπως είπε η Λούκα Κατσέλη, στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο νέος πτωχευτικός κώδικας της ΝΔ επιδιώκει την πλήρη ρευστοποίηση της περιουσίας των δανειοληπτών για να εξοφληθούν τα δάνεια, ενώ η ρύθμιση του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη καθώς και η σημερινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επιδιώκει να δώσει τη δυνατότητα μιας νέας αρχής του πολίτη, προκειμένου να υπάρξει αποπληρωμή των δανείων.

Θετική η τοποθέτηση του Κώστα Σκανδαλίδη στο ίδιο πάνελ: «ο ΣΥΡΙΖΑ κρούει ανοιχτές θύρες», είπε. Δείχνοντας ότι υπάρχει σαφέστατη προοπτική προγραμματικής συνεννόησης. Χωρίς φυσικά να προδικάζει κανείς οτιδήποτε για την επόμενη μέρα των εκλογών.