Βίντεο

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Μην τσιμπάτε ότι όλοι είναι το ίδιο (βίντεο)

Τοποθέτηση του Ε. Τσακαλώτου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στη  συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ στην Ολομέλεια της Βουλής

Παρακολουθούμε την κατάρρευση της επικοινωνιακής πολιτικής της ΝΔ.

Μας είπαν ότι είναι οι καταλληλότεροι για την οικονομία, μέχρι που ήρθε η ακρίβεια και ο πληθωρισμός.

Μας είπαν ότι είναι οι καταλληλότεροι για τη διαφύλαξη των θεσμών, μέχρι που ήρθαν οι παρακολουθήσεις, οι  επιθέσεις σε ανεξάρτητες αρχές, η απαξίωση  του ΣΤΕ.

Μας είπαν ότι είναι οι πιο αποτελεσματικοί για τη λειτουργία του κράτους μέχρι που ήρθαν τα Τέμπη.

Γιατί όμως είναι σημαντικό ζήτημα η κατάρρευση της επικοινωνιακής πολιτικής της ΝΔ;

Γιατί για αυτή τη κυβέρνηση είναι το παν.

Γιατί παλιότερα προσπαθούσαν όλες οι κυβερνήσεις να βρουν ισορροπίες. Ανάμεσα σε διαφορετικά συμφέροντα, σε συνδικάτα, σε φορείς, σε ιδιώτες.

Εσείς δεν το κάνετε αυτό. Απαξιώνετε τα συνδικάτα. Και ας προειδοποιούσαν για τα Τέμπη. Δεν συζητάτε με τους φορείς.

Σας χωρίζει μεγάλη απόσταση από την κοινωνία. Και τη θέση της διαμεσολάβησης παίρνει η επικοινωνία.

Απλώς η επικοινωνία μπορεί να σας φτάσει μέχρι ένα σημείο. Από εκεί και πέρα, όταν η απόσταση με την πραγματικότητα είναι τόσο μεγάλη η επικοινωνία δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της.

Και μένουν επικοινωνιακά τρικ στο στυλ ότι φταίει το κράτος για αυτό που έγινε στα Τέμπη. Αλήθεια το κράτος φταίει;

Το πρόβλημα του ελληνικού κράτους και πριν από τη μεταπολίτευση -αλλά ας μιλήσουμε μόνο για μετά- δεν είναι ότι ήταν δημόσιος χώρος αλλά ήταν ότι δεν ήταν αρκετά δημόσιος. Αυτό ήταν το βασικό πρόβλημα. Ήταν ένα δίκτυο όπου κυριαρχούσαν τα ιδιωτικά συμφέροντα. Εσείς ποτέ δεν είχατε την αίσθηση του δημοσίου συμφέροντος.

Είστε στα πάντα υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Για αυτό και πάντα κάνατε υπεργολαβίες και απευθείας αναθέσεις για να υπηρετήσετε τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Στη σύμβαση για το σιδηρόδρομο, τα 600 εκατομμύρια υποχρέωση της ιδιωτικής εταιρείας συνοδεύονταν από την υποχρέωση του κράτους να προχωρήσει σε μέτρα ασφάλειας. Και ξαφνικά αυτές οι συμφωνίες που έχουν την υπογραφή του κυρίου Καραμανλή εξαφανίζονται και επανέρχονται χωρίς ούτε την υποχρέωση για τα 600 εκατομμύρια ούτε την υποχρέωση τη δική σας να υλοποιήσετε μέτρα ασφαλείας.

Θέλετε εργαζόμενους και εργαζόμενες χωρίς κατάρτιση, θέλετε το μπλοκάκι.

Γιατί δεν αγαπάτε το δημόσιο τομέα, δεν θέλετε δημοσίους υπαλλήλους με καλούς μισθούς που να έχουν άμυνες. Που να είναι περήφανοι ότι είναι κατά κάποιο τρόπο κοινωνικοί λειτουργοί. Γιατί για σας δεν είναι περιουσιακό στοιχείο οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες του δημόσιου τομέα, τους θέλετε στο περιθώριο.  Το πελατειακό κράτος είναι η κορυφή του παγόβουνου της στήριξης των ιδιωτικών συμφερόντων.

Και φτάνουμε στο μεγάλο ζήτημα του νερού. Το νερό που είναι για τον ιδιωτικό τομέα ο μπλε χρυσός, το μπλε πετρέλαιο.  Όπου η προσφορά μειώνεται και η ζήτηση αυξάνεται παγκοσμίως, και άρα υπάρχει μεγάλο πεδίο για κέρδη.

Και φέρνετε αυτό το νομοσχέδιο και μας λέτε όλοι σας, «μα που την είδατε την ιδιωτικοποίηση; Αυτά τα λέει μόνο η αντιπολίτευση.» Ο συνήγορος του πολίτη είναι αποκαλυπτικός, το νερό μετατρέπεται από δημόσιο αγαθό σε εμπορεύσιμο προϊόν.

Διεθνώς υπάρχουν πολλοί που λένε ότι πρέπει το νερό να μπει στην αγορά για να μειωθεί η ζήτηση.

Και είδαμε στην Αυστραλία τι έγινε όπου η τιμή του νερού είναι τέτοια ώστε να μπορούν οι πλούσιοι να έχουν ιδιωτικές πισίνες αλλά να είναι ακριβό το νερό για τα μεσαία και τα χαμηλά στρώματα.

Και στη Βρετανία η ιδιωτικοποίηση του νερού τι έφερε; Ιδιώτες επενδυτές που αύξησαν τις τιμές, μοίρασαν μεγάλα μερίσματα στους μετόχους τους και όταν έφυγαν, άφησαν τεράστια χρέη που θα τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες.

Μας λέει ο κ. Σκρέκας, δεν θέλετε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα στο νερό. Υπάρχουν προβλήματα στο νερό. Αλλά η ρυθμιστική αρχή θα δώσει τις λύσεις; Δημόσιες πολιτικές δεν θα υπάρχουν για την πρόσβαση στο νερό; Το πλαίσιο για τους καταναλωτές και τη βιομηχανία θα το κάνει η ρυθμιστική αρχή;

Δηλαδή αν δεν πηγαίνουν καλά τα νοσοκομεία ή τα σχολεία, θα μας προτείνετε μια ρυθμιστική αρχή για να λύσει τα προβλήματα;

Μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση όλοι και όλες καταλάβαμε τη σημασία του δημόσιου συμφέροντος. Όπως καταλάβαμε παγκοσμίως και ότι η αγορά έχει πάρα πολλές στρεβλώσεις.

Και επανέρχομαι εκεί που ξεκίνησα. Στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης.

Μας λέτε ότι όλοι είναι το ίδιο. Γιατί σας συμφέρει η αποχή. Εμείς κάνουμε έκκληση. Ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες. Μην τσιμπάτε ότι όλοι είναι το ίδιο. Γιατί το μέλλον σας εξαρτάται από τα κοινά αγαθά. Ψηφίστε τα κόμματα που πιστεύουν στο δημόσιο τομέα.

Σ αυτές τις εκλογές κρίνεται το δικό σας μέλλον.