Συνεντεύξεις

Πάνος Σκουρλέτης: Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές θα προωθήσει μια αριστερή – προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας

-> Φαίνεται πως τη ΝΔ την έχει κυριεύσει η ηττοπάθεια, αλλιώς δεν εξηγείται η σημερινή της ανακοίνωση. Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι η συγκρότηση μιας αριστερής προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας στη βάση μιας ουσιαστικής προγραμματικής σύγκλησης. Ο στόχος αυτός υπηρετείται με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από τις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής, με την προϋπόθεση πάντα των σαφών προγραμματικών προϋποθέσεων. Δεν περιμένουμε από τη ΝΔ να κατανοήσει και να υιοθετήσει τη λογική κυβερνήσεων συνεργασίας και του πλέον δημοκρατικού συστήματος της απλής αναλογικής, που στηρίζονται σε μεγάλες κοινωνικές πλειοψηφίες. Εμμένει στις μονοκομματικές κυβερνήσεις παλαιάς κοπής που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Αυτά είπα σήμερα ως απάντηση στην πανικόβλητη ανακοίνωση της ΝΔ, μιλώντας στην εκπομπή «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» του ΣΚΑΪ, με τον Γιάννη Ντσούνο και τον Χρήστο Κούτρα. Ακολουθούν κάποια σημεία από όσα είπα:
=> Για την κυβέρνηση συνεργασίας αριστερών – προοδευτικών δυνάμεων:
Έχουμε πει εδώ και πάρα πολύ καιρό, αυτή είναι η στρατηγική μας, ότι επιδιώκουμε από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής να διαμορφωθεί μία κυβέρνηση συνεργασίας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, στη βάση ενός κοινού προγραμματικού τόπου. Θεωρούμε επίσης, κι αυτό το ξεκαθάρισε με απόλυτο και σαφή τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας και συμφωνούμε όλοι, ότι αυτό αποκτά περισσότερες πιθανότητες να το δούμε στην πράξη αν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι πρώτος. Φαίνεται ότι στη ΝΔ κυριαρχεί μεγάλη ηττοπάθεια για να προσπαθεί να ανακαλύψει διαφορετικές προσεγγίσεις πάνω σε αυτό το θέμα. Αν, ο μη γένοιτο, η ΝΔ είναι μισό τα εκατό μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ και όλοι οι υπόλοιποι -με την προϋπόθεση ότι συμφωνούν προγραμματικά- μπορούν να σχηματίσουν μία κυβέρνηση 151 εδρών, το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο κόμμα, ενδεχομένως και το πέμπτο, ποιοι θα είναι οι νικητές; Αυτοί οι οποίοι σχηματίζουν μία κυβέρνηση στη βάση μιας προγραμματικής σύγκλισης, που έχουν ένα μεγαλύτερο εύρος στην κοινωνία και είναι μια κυβέρνηση πλειοψηφίας μέσα στην κοινωνία ή η ΝΔ που επιζητά μέσα από διαρκείς εκλογικές μάχες την αυτοδυναμία; Εγώ πιστεύω ότι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά, άρα το δίλημμα αυτό είναι υποθετικό. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να ξεπεραστεί υπό την προϋπόθεση των συσχετισμών που θα δώσει η κάλπη.
Η ΝΔ θέλει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και να είναι μειοψηφία στην κοινωνία. Είναι η λογική των αυτοδύναμων, μονοκομματικών κυβερνήσεων που οδήγησαν σε χρεοκοπία τον τόπο. Είδαμε που πήγαμε με τις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Όλη η Ευρώπη κινείται με συμμαχικές κυβερνήσεις. Βλέπω πανικό και ηττοπάθεια. Όποιος είναι ηττοπαθής βγάζει τα συμπεράσματα της ΝΔ.
=> Για τη δήλωση του κ. Λοβέρδου, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προοδευτικό κόμμα:
Το ερώτημα είναι εάν ο κ. Λοβέρδος, στη βάση της εκτίμησής του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια προοδευτική δύναμη, εκφράζει το κόμμα του ή όχι. Εγώ δεν το έχω καταλάβει έτσι, αλλά αν είναι έτσι, τότε θα πάμε για δεύτερες εκλογές, θα είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε θα λυθεί το θέμα.
=> Για το καθεστώς προστασίας από τους πλειστηριασμούς, που το κατάργησε η κυβέρνηση της ΝΔ:
«Αδειάζετε» τον πρωθυπουργό τώρα κ. Ζαχαράκη. Ο κ. Μητσοτάκης, τον Απρίλιο του 2020 είπε ότι θα παρατείνει το καθεστώς προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ ως το τέλος του 2020. Ναι ή όχι; Πρακτικά Βουλής, Απρίλιος του 2020. Μη διαφοροποιείστε τόσο πολύ από τον πρωθυπουργό, θα πείτε την αλήθεια. Και απαντήστε στην πρόσκληση του κ. Λοβέρδου, θα σώσουμε τα σπίτια τώρα; Δεν θέλετε. Θέλετε «κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη». Εμείς είχαμε ψηφίσει προστασία.