Συνεντεύξεις

Θεανώ Φωτίου: Προεκλογικό επίδομα 300 εκατομμυρίων ευρώ στους συνταξιούχους έναντι 7 δις που όφειλε να τους έχει δώσει σε μία τετραετία

▶️ Προεκλογικό επίδομα 300 εκατομμυρίων ευρώ στους συνταξιούχους έναντι 7 δις που όφειλε να τους έχει δώσει σε μία τετραετία
▶️ Καλεσμένη στην εκπομπή «Λόγος και αντίλογος» (Αρτ) και τη δημοσιογράφο Ελευθερία Κοσμοπούλου, τόνισα τα εξής:
· Η ΝΔ δεν έκανε θεσμικά απολύτως τίποτα για όλα αυτά που κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ: ΕΚΑΣ, προσωπική διαφορά, νόμος Κατρούγκαλου. Αντ΄ αυτού έκλεψε από τους συνταξιούχους με τις πολιτικές της περίπου 7 δις ευρώ στα τέσσερα χρόνια: 1,1 δις η 13η σύνταξη που ενώ είχε συμφωνήσει προεκλογικά ότι θα τη δίνει, την έκοψε μόλις έγινε κυβέρνηση. Επί τέσσερα χρόνια, βγαίνει 4,4 δις. Με την απόφαση του Άρειου Πάγου πήραν αναδρομικά μόνο όσοι έκαναν προσφυγές, αφού η ΝΔ τους παρότρυνε τότε να μην κάνουν. Άρα, 2,4 δις δεν έχουν μοιραστεί στους συνταξιούχους που δεν έκαναν προσφυγή.
· Η ΝΔ δίνει στους συνταξιούχους την αύξηση που θεσμοθέτηση η Αχτσιόγλου με νόμο του 2017 έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση για να εφαρμοστεί από το 2023. Από όλα τα ποσά που ανέφερα, η κυβέρνηση δίνει μόνο 300 εκατομμύρια ενώ οι συνταξιούχοι έχουν χάσει 40% από τον πληθωρισμό στην αγοραστική τους δύναμη. Πρόκειται για προεκλογικό εμπαιγμό.
· Το μείζον θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή βγαίνουν σε πλειστηριασμούς 700.00 κόκκινα δάνεια όταν όλοι γνωρίζουν ότι τα δάνεια που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν 100 δις. Θα βγούνε σε πλειστηριασμό 700.000 κατοικίες συνολικού ύψους 111 δις. Δεν υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας. Εμείς είχαμε επεκτείνει τον νόμο Κατσέλη με τον νόμο Σταθάκη, συμπεριλαμβάνοντας και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
· Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας γιατί ο Μητσοτάκης επέκτεινε τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο του 2020 μέχρι τον Ιούλιο του 2020 και από τον Οκτώβριο του 2020 έφερε τον επαίσχυντο πτωχευτικό νόμο όπου καταργούσε την προστασία της πρώτης κατοικίας και συγχρόνως θεσμοθέτησε να χάνει φυσικό πρόσωπο το σπίτι του για χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Εμείς προτείνουμε να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ).
· Τα αποτελέσματα της πολιτικής Μητσοτάκη είναι αύξηση φτώχειας, παιδικής φτώχειας και κοινωνικών ανισοτήτων. Τα καρτέλ στην ενέργεια, τα τρόφιμα, τα τρόφιμα αυξάνουν συνεχώς τη δυστυχία του ελληνικού λαού. Η μόνη λύση είναι η αύξηση των εισοδημάτων-έχουμε από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη-και μείωση των δαπανών. Πάνω σε αυτό στηρίζεται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.